Editura Evenimentul si Capital

TRAGEDIA DIN ”COLECTIV”. Guvernul a alocat 90.000 de euro/pacient pentru tratarea în străinătate a răniților

Autor: | | 0 Comentarii | 348 Vizualizari

Guvernul a alocat aproximativ 90.000 de euro pentru fiecare rănit în incendiul din Clubul ”Colectiv”, care este tratat în străinătate. Executivul a adoptat miercuri o ordonanță de urgență în acest sensa, despre care purtătorul de cuvânt, Dan Suciu, spune că prevede o sumă "modică" . El precizează că, atunci când va fi necesar, va fi permisă utilizarea unor fonduri suplimentare.

"S-a luat în calcul o sumă modică pe pacient, (...) dar suma poate diferi foarte mult de la caz la caz, de la situaţie la situaţie. Ordonanţa stabileşte sumă modică, dar permite şi utilizarea unor fonduri suplimentare atunci când acestea vor fi necesare. Undeva la 90 000 euro pe pacient, este o estimare primară, dacă vreţi, pentru perioada 2015-2016, nu este stabilit un deadline. Permite utilizarea bugetului Ministerului Sănătăţii pentru aceste fonduri, asta este ce vrea această ordonanţă", a spus Suciu. 

El a precizat că ordonanţa de urgenţă se referă exclusiv la pacienți, aparţinătorii urmând să primească fonduri de la Ministerul Muncii, la solicitarea acestora, fără a exista niciun fel de întârzieri. ”Evident că aici depinde de situaţia fiecărui pacient. Ce pot să vă spun este că ordonanţa acoperă atât pacienţii care sunt în spaţiul UE, care primesc finanţare pe baza celebrului formular care permite tratamentul în străinătate, în afară de asta prevede ordonanţa şi cheltuielile suplimentare", a adăugat Suciu. 

Un comunicat de presă  al Guvernului informează că costul tratamentului în străinătate al persoanelor rănite în incendiul din Colectiv va fi decontat integral, ordonanța extinzând cadrul legal actual, în sensul că va fi decontat și tratamentul medical acordat în spitalele din străinătate pentru răniţii din Clubul Colectiv care nu pot accesa Formularul 112.

"Lista persoanelor rănite, inclusiv detalii legate de identificarea lor, se va întocmi de către Ministerul Sănătăţii. Plata tratamentelor medicale se efectuează direct în contul unităţii sanitare din străinătate. De asemenea, în baza actului normativ adoptat astăzi, se va plăti, de la bugetul Ministerului Sănătăţii, contribuţia personală a pacienţilor stabilită conform legislaţiei naţionale a statelor în care se acordă tratament medical de către unităţile medicale din străinătate, precum şi transportul medical specializat. Plata se va face la solicitarea persoanei rănite, a unui membru al familiei acestuia sau oricărei alte rude sau persoane care îşi asumă responsabilitatea conform unei declaraţii pe proprie răspundere", a precizat Guvernul. 

Conform comunicatului, cererea va fi însoţită de copia actului de identitate al persoanei rănite şi al însoţitorului dacă solicitarea este întocmită de acesta; documente de plată şi medicale emise de către unităţile sanitare din care să rezulte contravaloarea tratamentului medical acordat, inclusiv contribuţia personală a rănitului stabilită în conformitate cu legislaţia naţională a statelor în care se acordă tratament medical, după caz, numele rănitului şi elementele de identificare ale acestuia, contul bancar al unităţii sanitare şi perioada de tratament medical, precum şi documente emise de către unităţile sanitare privind transferul în alte unităţi sanitare, după caz. 

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate