Editura Evenimentul si Capital

TRAGEDIA DIN ”COLECTIV”. Guvernul a alocat 90.000 de euro/pacient pentru tratarea în străinătate a răniților

Autor: | | 0 Comentarii | 342 Vizualizari

Guvernul a alocat aproximativ 90.000 de euro pentru fiecare rănit în incendiul din Clubul ”Colectiv”, care este tratat în străinătate. Executivul a adoptat miercuri o ordonanță de urgență în acest sensa, despre care purtătorul de cuvânt, Dan Suciu, spune că prevede o sumă "modică" . El precizează că, atunci când va fi necesar, va fi permisă utilizarea unor fonduri suplimentare.

"S-a luat în calcul o sumă modică pe pacient, (...) dar suma poate diferi foarte mult de la caz la caz, de la situaţie la situaţie. Ordonanţa stabileşte sumă modică, dar permite şi utilizarea unor fonduri suplimentare atunci când acestea vor fi necesare. Undeva la 90 000 euro pe pacient, este o estimare primară, dacă vreţi, pentru perioada 2015-2016, nu este stabilit un deadline. Permite utilizarea bugetului Ministerului Sănătăţii pentru aceste fonduri, asta este ce vrea această ordonanţă", a spus Suciu. 

El a precizat că ordonanţa de urgenţă se referă exclusiv la pacienți, aparţinătorii urmând să primească fonduri de la Ministerul Muncii, la solicitarea acestora, fără a exista niciun fel de întârzieri. ”Evident că aici depinde de situaţia fiecărui pacient. Ce pot să vă spun este că ordonanţa acoperă atât pacienţii care sunt în spaţiul UE, care primesc finanţare pe baza celebrului formular care permite tratamentul în străinătate, în afară de asta prevede ordonanţa şi cheltuielile suplimentare", a adăugat Suciu. 

Un comunicat de presă  al Guvernului informează că costul tratamentului în străinătate al persoanelor rănite în incendiul din Colectiv va fi decontat integral, ordonanța extinzând cadrul legal actual, în sensul că va fi decontat și tratamentul medical acordat în spitalele din străinătate pentru răniţii din Clubul Colectiv care nu pot accesa Formularul 112.

"Lista persoanelor rănite, inclusiv detalii legate de identificarea lor, se va întocmi de către Ministerul Sănătăţii. Plata tratamentelor medicale se efectuează direct în contul unităţii sanitare din străinătate. De asemenea, în baza actului normativ adoptat astăzi, se va plăti, de la bugetul Ministerului Sănătăţii, contribuţia personală a pacienţilor stabilită conform legislaţiei naţionale a statelor în care se acordă tratament medical de către unităţile medicale din străinătate, precum şi transportul medical specializat. Plata se va face la solicitarea persoanei rănite, a unui membru al familiei acestuia sau oricărei alte rude sau persoane care îşi asumă responsabilitatea conform unei declaraţii pe proprie răspundere", a precizat Guvernul. 

Conform comunicatului, cererea va fi însoţită de copia actului de identitate al persoanei rănite şi al însoţitorului dacă solicitarea este întocmită de acesta; documente de plată şi medicale emise de către unităţile sanitare din care să rezulte contravaloarea tratamentului medical acordat, inclusiv contribuţia personală a rănitului stabilită în conformitate cu legislaţia naţională a statelor în care se acordă tratament medical, după caz, numele rănitului şi elementele de identificare ale acestuia, contul bancar al unităţii sanitare şi perioada de tratament medical, precum şi documente emise de către unităţile sanitare privind transferul în alte unităţi sanitare, după caz. 

De asemenea, cererea va fi însoţită şi de declaraţia pe propria răspundere a rănitului/ însoţitorului prin care îşi asumă faptul că nu beneficiază de acoperirea integrală sau parţială a cheltuielilor solicitate din alte surse. În situaţia în care aceste cheltuieli au fost suportate parţial din alte surse, în declaraţia pe proprie răspundere se menţionează cuantumul sumei de care a beneficiat şi suma care urmează a fi suportată de la bugetul de stat. 

"Metodologia de decontare, modelul cererii şi al declaraţiilor pe proprie răspundere se aprobă prin ordin al ministrului Sănătăţii, în termen de 30 de zile de la dată intrării în vigoare a prezenţei ordonanţe de urgenţă", indică Executivul. 
Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
20:27 Marea Britanie, sub teroare. Primul suspect arestat. Bilanţul groazei - VIDEO și IMAGINI ȘOCANTE - UPDATE 18:59 ATACUL din MANCHESTER a fost anunțat cu PATRU ORE înainte de a fi comis. Cum și-au bătut joc TERORIȘTII de SECURITATEA BRITANICĂ 17:00 Încă un nume pe lista morților atentatului din Manchester. Cine este fetița de doar opt ani care și-a pierdut viața - FOTO în articol 12:42 REACȚII din toată lumea la ATACUL TERORIST din Manchester. Ce spun politcienii, artiștii, sportivii. Oasis, Take That și David Beckham se declară DEVASTAȚI 10:56 ISIS după atentatul din Manchester: „Mai avem. Omorâți-i pe toți și peste tot” 10:56 Nicki Minaj, Chris Brown, Taylor Swift şi Cher, printre vedetele care au reacţionat după explozia de la concertul Arianei Grande din Manchester 10:19 DE ULTIMĂ ORĂ. ALERTĂ TERORISTĂ în Londra 09:03 Atacurile TERORISTE care au lovit MAREA BRITANIE din 1998 până în 2017 08:44 Marea Britanie sub TEROARE. Theresa May și Jeremy Corbyn își SUSPENDĂ CAMPANIA ELECTORALĂ 08:30 „Tablou” ÎNGROZITOR al exploziei din Manchester - Panica imensă şi haos de nedescris: oamenii urlau, fugeau şi se împingeau. Mulţi copii singuri care plângeau. 08:27 Măsuri EXTRAORDINARE de SECURITATE la New York, după ATENTATUL de la Manchester 08:26 COBRA intră în acțiune! ÎNTRUNIRE de URGENȚĂ după evenimentele din MANCHESTER 07:53 Marea Britanie sub TEROARE. Cum poți AFLA, pe Facebook, dacă PRIETENII sau RUDELE sunt în siguranță după atentat 07:10 Marea Britanie sub TEROARE. MAE a înființat un TELEFON SPECIAL pentru posibilele VICTIME 06:53 Marea Britanie sub TEROARE. Manchester Arena, locul atentatului, a doua cea mai mare sală de concerte din Europa

Articole salvate