Editura Evenimentul si Capital

Tragedia #COLECTIV. Povestea studentului de la Medicină care nu s-a dezlipit de victime: „Spune-i mamei tale că mi-ai salvat băiatul”

Mesajul viitorului doctor care vrea să rămână în țara lui
Autor: | | 10 Comentarii | 23220 Vizualizari

Emanuel Moisă este în anul V și spune că a avut posibilitatea să rămână în Franța, dar a preferat să-și ajute semenii

El este o poveste. La doar 23 de ani, Emanuel Moisă, student la Facultatea de Medicină - Universitatea Carol Davila, își împarte viața între Spitalul Elias, unde este deja membru al echipei, cămin, facultate, poezie și teatru. Emanuel face practică și voluntariat în spital de mai bine de doi ani, iar medicii îl privesc ca pe un coleg: ,,Fac gardă, ajut cu tot ce este necesar, uneori chiar intervin ”, spune tânărul.

,,Din primele victime încă ieșea fum”

Au trecut aproape două luni de la tragedia #Colectiv. Emanuel și-a dăruit priceperea benevol, încă din prima seară.

„Eu voi lucra pe secția de Anestezie și Terapie intensivă. În seara accidentului am primit un telefon, iar în 15 minute eram deja în spital. Tot ce a urmat mi-a marcat existența ca om și ca viitor medic”, își începe povestea studentul din anul V.

În seara tragediei, Spitalul Elias a primit 14 victime în stare critică. Din fericire, toate au supraviețuit:

,,Toate cadrele medicale s-au implicat și dăruit 100%. Toți plângeam și lucram, indiferent de experiența pe care o aveam sau nu. Am văzut plângând oameni cu 20 de ani experiență pe secția de ATI (Anestezie și Terapie Intensivă). Prima procedură în cazul arsurilor este spălarea, apoi bandajarea, intubarea - dacă este cazul - și recunoașterea. În cazul arsurilor, și mai ales în cazul Colectiv, recunoașterea trebuie făcută prioritar pentru că victimele se umflă cu o rapiditate uimitoare și își modifică trăsăturile foarte mult. Din primii pacienți încă ieșea fum, la propriu, o imagine care te marchează”.

Pentru Emanuel au urmat trei săptămâni în care s-a mutat la spital, la fel ca și celelalte cadre medicale. Oamenii au fost alături de ei, prietenii au venit la spital să-i aducă tot ce avea nevoie, de la uniforme medicale curate, la mâncare sau bani:

„Un caz care m-a impresionat enorm, o minune medicală, aș putea spune, este cazul unui tânăr de doar 18 ani. Statistic vorbind, după studiile actuale avea risc de mortalitate de 80-90%, având în vedere severitatea arsurilor, dar azi e conștient și în afara oricărui pericol”.


FOTO: Emanuel vrea să lucreze pe secția de Anestezie și Terapie Intensivă„Aveam speranța că vom reuși”

Acum, la două luni de la incendiu, situația a cunoscut o ameliorare, iar experiențele din spitale au putut fi povestite obiectiv, astfel încât situația să poată fi înțeleasă.

,,Am refuzat să vorbim atunci, eram mult prea ocupați de tot ce se întâmpla în interiorul secției. Nici măcar în pauze nu mai aveam puterea să vorbim între noi. Era o liniște apăsătoare, dar aveam putere de muncă și speranță că vom reuși. Acum, suntem în pragul Sărbătorilor de iarnă. La noi în spital, toate victimele au fost salvate, iar asta este cea mai mare mulțumire a unui medic. Tânărul de 18 ani, minunea noastră medicală, se află în continuare la noi. Cel mai emoționant moment s-a întâmplat recent. Părinții lui au venit în spital și au adus mâncare, au împodobit bradul în salon, iar mama lui mi-a spus cel mai frumos lucru pe care l-am auzit: «Spune-i mamei tale că mi-ai salvat băiatul ». Este tot ce mi-am dorit să aud toată viața”.

Scrie poezii

În România, perspectivele salariale ale lui Emanuel când va fi medic rezident nu sunt cele mai bune. În primii ani de activitate, medicii câștigă în jur de 1.200 de lei lunar. Apoi, la mijlocul carierei, când au diverse colaborări, predau medicina sau elaborează lucrări științifice, câștigă până la 5.000 de lei. Emanuel Moisă vrea să salveze vieți în România, chiar dacă avea posibilitatea să rămână în Franța, când a primit o bursă. Zâmbește, scrie poezie și conduce și o trupă de teatru. El este doar unul dintre românii care contribuie la schimbare.
Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate