Totul despre Premiile Oscar. Cine va câştiga? DEDESUBTURILE covorului ROŞU | VIDEO

Totul despre Premiile Oscar. Cine va câştiga? DEDESUBTURILE covorului ROŞU | VIDEO

Cea de-a 87-a gală de decernare a Premiilor OSCAR va avea loc în noaptea de duminică spre luni, la Los Angeles. Evenimentul va fi prezentat în premieră de actorul Neil Patrick Harris.

Nominalizările la premiile Oscar 2015 au fost anunţate pe 15 ianuarie, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Samuel Goldwyn Theatre din Beverly Hills. Conferinţa a fost difuzată în direct pe site-ul Academiei de film americane, instituţia care decernează premiile Oscar.

Pentru prima dată în istoria evenimentului, nominalizările au fost anunţate, live, în două părţi. Regizorii J.J. Abrams şi Alfonso Cuaron au anunţat primul grup de nominalizări din totalul de 24 de categorii, iar actorul Chris Pine şi Cheryl Boone Isaacs, preşedinteţe Academiei de film americane, au anunţat al doilea set de nominalizări.

La sfârşitul lunii noiembrie, premiile Oscar onorifice au fost acordate actorului şi scenaristului Jean-Claude Carrière, cineastului Hayao Miyazaki şi actriţei şi cântăreţei Maureen O'Hara. De asemenea, celebrul cântăreţ Harry Belafonte a fost recompensat în cadrul aceleiaşi gale cu Jean Hersholt Humanitarian Award.

Ne puteți urmări și pe Google News

Lista nominalizărilor

Iată lista nominalizărilor pentru Cea de-a 87-gală a Premiilor Oscar- 2015:

Cel mai bun film: "American Sniper", de Clint Eastwood, "Birdman", de Alejandro Gonzalez Inarritu, "Boyhood", de Richard Linklater, "The Grand Budapest Hotel", de Wes Anderson, "The Imitation Game", de Morten Tyldum, "Selma", de Ava DuVernay, "The Theory of Everything", de James Marsh, şi "Whiplash", de Damien Chazelle.

Cel mai bun actor în rol principal: Steve Carell pentru rolul din "Foxcatcher", Bradley Cooper, pentru interpretarea din "American Sniper", Benedict Cumberbatch, pentru "The Imitation Game", Michael Keaton, pentru "Birdman", iar Eddie Redmayne, pentru "The Theory of Everything".

Cea mai bună actriţă în rol principal: Marion Cotillard pentru rolul din "Deux jours, une nuit", Felicity Jones pentru "The theory of everything", Julianne Moore pentru "Still Alice", Rosamund Pike pentru "Gone Girl", Reese Witherspoon pentru "Wild".

Cea mai bună regie: Alejandro Gonzalez Inarritu pentru regia filmului "Birdman", Richard Linklater, pentru "Boyhood", Bennett Miller, pentru "Foxcatcher", Wes Anderson, pentru "The Grand Budapest Hotel", iar Morten Tyldum, pentru "The Imitation Game".

Cel mai bun actor în rol secundar: Robert Duvall ("The Judge"), Ethan Hawke ("Boyhood"), Edward Norton ("Birdman"), Mark Ruffalo ("Foxcatcher"), J.K Simmons ("Whiplash").

Cea mai bună actriţă în rol secundar: Patricia Arquette ("Boyhood"), Laura Dern ("Wild"), Keira Knightley ("The Imitation Game"), Emma Stone ("Birdman"), Meryl Street ("Into the Woods")

Cel mai bun film străin: "Ida", de Pawel Pawlikowski (Polonia), "Leviathan", de Andrey Zvyagintsev (Rusia), "Tangerines", de Zaza Urushadze (Estonia), "Timbuktu", de Abderrahmane Sissako (Mauritania), "Wild Tales", de Damián Szifrón (Argentina)

Cel mai bun lungmetraj de animaţie: "Big Hero 6", "The Boxtrolls", "How to Train Your Dragon 2", "Song of the Sea", "The Tale of the Princess Kaguya"

Cea mai bună regie artistică: "The Grand Budapest Hotel", "The Imitation Game", "Interstellar", "Into the Woods", "Mr. Turner".

Cel mai bun scenariu adaptat: "American Sniper" (Jason Hall), "The Imitation Game" (Graham Moore), "Inherent Vice" (Paul Thomas Anderson), "The Theory of Everything" (Anthony McCarten),

"Whiplash" (Damien Chazelle).

Cel mai bun scenariu original: "Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)" (Alejandro G. Iñárritu, Nicolás Giacobone, Alexander Dinelaris, Jr. & Armando Bo), "Boyhood" (Richard Linklater), "Foxcatcher" (E. Max Frye şi Dan Futterman), "The Grand Budapest Hotel" (Wes Anderson & Hugo Guinness), "Nightcrawler" (Dan Gilroy).

Cea mai bună imagine: "Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)", "The Grand Budapest Hotel", "Ida", "Mr. Turner", "Unbroken"

Cel mai bun montaj: "American Sniper", "Boyhood", "The Grand Budapest Hotel", "The Imitation Game", "Whiplash".

Cea mai bună coloană sonoră: "The Grand Budapest Hotel" (Alexandre Desplat), "The Imitation Game" (Alexandre Desplat), "Interstellar" (Hans Zimmer), "Mr. Turner" (Gary Yershon), "The "Theory of Everything" (Jóhann Jóhannsson).

Cel mai bun cântec: "Everything Is Awesome" din "The Lego Movie", "Glory" din "Selma", "Grateful" din "Beyond the Lights", "I'm Not Gonna Miss You" din "Glen Campbell…I'll Be Me", "Lost Stars" din "Begin Again".

Cel mai bun montaj de sunet: "American Sniper", "Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)", "The Hobbit: The Battle of the Five Armies", "Interstellar", "Unbroken".

Cel mai bun mixaj de sunet: "American Sniper", "Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)", "Interstellar", "Unbroken", "Whiplash".

Cele mai bune efecte vizuale: "Captain America: The Winter Soldier", "Dawn of the Planet of the Apes", "Guardians of the Galaxy", "Interstellar", "X-Men: Days of Future Past"

Cel mai bun machiaj/ cea mai bună coafură: "Foxcatcher", "The Grand Budapest Hotel", "Guardians of the Galaxy".

Cele mai bune costume: "The Grand Budapest Hotel", "Inherent Vice", "Into the Woods", "Maleficent", "Mr. Turner"

Cel mai bun scurtmetraj animat: "The Bigger Picture", "The Dam Keeper", "Feast", "Me and My Moulton", "A Single Life"

Cel mai bun scurtmetraj de ficţiune: "Aya", "Boogaloo and Graham", "Butter Lamp (La Lampe Au Beurre De Yak)", "Parvaneh", "The Phone Call"

Cel mai bun lungmetraj documentar: "CitizenFour", "Finding Vivian Maier", "Last Days in Vietnam", "The Salt of the Earth", "Virunga"

Cel mai bun scurtmetraj documentar: "Crisis Hotline: Veterans Press 1", "Joanna", "Our Curse", "The Reaper (La Parka)", "White Earth".

Un cavaler care stă cu o sabie în mână pe o rolă de film

Celebrul trofeu înmânat câştigătorilor Premiilor Oscar are puţin peste 34 de centimetri înălţime şi cântăreşte aproape patru kilograme. Până în prezent au fost oferite 2.809 statuete, iar prima a fost primită de Emil Jannings, desemnat cel mai bun actor pentru două filme, „The Last Command” şi „The Way of All Flesh”, în 1929. Statueta reprezintă un cavaler care stă cu o sabie în mână pe o rolă de film cu 5 spiţe, care reprezintă simbolic actorii, regizorii, producătorii, tehnicienii şi scenariştii. Designul acesteia a fost realizat de Cedric Gibbons, directorul artistic al Metro-Goldwyn-Mayer, iar sculptor a fost George Stanley.

Statuetele se fabrică în 3-4 săptămâni, iar din 1982, de producerea celui mai popular trofeu din lume se ocupă compania R.S. Owens din Chicago. În jurul numelui personajului reprezentat de statuetă există şi o legendă: bibliotecarul Academiei Americane de Film, Margaret Herrick, a spus atunci când a văzut statueta aurie că seamănă cu o rudă, respectiv unchiul Oscar!

Taxă de intrare de 5 dolari!

Numele a fost adoptat oficial în 1939, iar an de an, “unchiul Oscar” va ajunge acolo unde trebuie, şi anume în mâinile celor mai interesanţi, celebri, inovatori, artişti, regizori şi aşa mai departe, cu schimbările şi modificările  specifice meandrelor vremurilor.

Prima gală a prestigioaselor Premii Oscar s-a desfăşurat pe 16 mai 1929, în perioada în care filmele cu sunet erau o noutate. La prima ediţie au participat doar 270 de persoane, iar fiecare a trebuit să achite o taxă de intrare de 5 dolari! Câştigătorii au fost anunţaţi cu trei luni înainte, iar gala a fost mai mult o ocazie pentru ca actorii să se întâlnească. Primul câştigător al categoriei „Cel mai bun film” a fost producţia “Wings”- singurul film mut care a câştigat un astfel de trofeu.

A încălcat regula

În următorii ani, Academia Americană de Film va trimite lista câştigătorilor către ziare în seara galei, la ora 23:00, pentru a putea fi publicată în ziarul de a doua zi. În 1940, Los Angeles Times a încălcat regula şi a anunţat câştigătorii chiar în acea seară, ceea ce a făcut ca Academia să adopte regula plicurilor sigilate, sistem folosit până în ziua de astăzi. Participarea la gala Premiilor Oscar este doar pe bază de invitaţie.

De-a lungul timpului schimbările au intervenit din plin pe…aripile covorului roşu. La prima ediţie au fost înmânate 15 statuete, apoi numărul a fost redus la 7, dar a urmat o creştere semnificativă a numărului de categorii, inclusiv a premiilor speciale.

De securitatea rezultatelor se ocupă din 1934 şi până în prezent PricewaterhouseCoopers. Premiile au fost decernate în cadrul unui banchet desfăşurat într-un hotel timp de mai mult de un deceniu, iar din 1942 gala s-a ţinut într-un teatru şi s-a renunţat la mesele organizate. Prima gală difuzată în direct la televiziune, de NBC, a fost cea din 19 martie 1953, care a avut loc la RKO Pantages Theatre din Hollywood, Bob Hope fiind maestru de ceremonii.  Premiile s-au mutat din 1961 la Santa Monica Civic Auditorium, iar prima ediţie transmisă în color a fost cea din 1966.

La un pas de amânare

ABC a transmis gala din 1976 şi mai are contract până în 2020. Pe 14 aprilie 1969, a 41-a ediţie a avut loc la Dorothy Chandler Pavilion of the Los Angeles County Music Center, iar din 1987 a revenit la Shrine Auditorium timp de mai mulţi ani.

Premiile Oscar au loc, din 2002, la Kodak Theatre din Hollywood. În 1936 au fost introduse categoriile „cel mai bun actor în rol secundar”, respectiv actriţă, câştigători fiind desemnaţi Walter Brennan (Come and Get It) şi Gale Sondergaard (Anthony Adverse).  Trei ani mai târziu a fost premiat şi filmul cu cele mai bune „efecte speciale”, iar din 1963 a fost împărţit în două categorii: efecte sonore şi efecte vizuale.

Documentarele sunt premiate din 1941, iar din 1947 este oferit un Oscar pentru cel mai bun într-o altă limbă decât engleza.  Cea mai nouă categorie este cea pentru filme de animaţie, introdusă în 2001. Doar de trei ori în istoria celor 83 de ediţii desfăşurate până în prezent a fost schimbată data de desfăşurare: 1938 (din cauza inundaţiilor din Los Angeles), 1968 (din respect faţă de Martin Luther King Jr., asasinat pe 4 aprilie) şi 1981 (din cauza tentativei de asasinat asupra preşedintelui Ronald Reagan). Gala a mai fost la un pas să fie amânată în 2003, când Statele Unite au invadat Irakul, iar organizatorii au ales să nu mai primească vedetele de cinema pe covorul roşu, obicei care a fost reluat în anul următor.