Editura Evenimentul si Capital

Torționarul Ioan Ficior a fost CONDAMNAT la 20 de ani de ÎNCHISOARE. Fostul comandant al Coloniei de muncă Periprava este ACUZAT de CRIME împotriva umanității

Ioan Ficior
Autor: | | 8 Comentarii | 1145 Vizualizari

La ultimul termen din 17 martie, procurorii au cerut magistraților de la Curtea de Apel București, unde s-a judecat dosarul, condamnarea lui Ficior la 25 de ani de închisoare pentru infracţiuni contra umanităţii. Astăzi, fostul comendant al Coloniei de muncă Periprava a fost condamnat la 20 de ani de închisoare. Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Instanţa supremă.

Prin deciza de miercuri Ioan Ficior a fost degradat militar şi a fost obligat, în solidar cu Ministerul de Finanţe Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi Ministerul de Interne, să plătească 310.000 de euro daune morale către opt părţi civile din dosar.

În data de 10 februarie, un alt torţionar, Alexandru Vişinescu, a fost condamnat definitiv de Instanţa supremă la 20 de ani de închisoare pentru aceeaşi infracţiune. Vişinescu a condus penitenciarul Râmnicu Sărat în perioada 1956-1963.

Ioan Ficior a fost trimis în judecată în 18 august 2014, de Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul având ca obiect sesizarea formulată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER). Ioan Ficior este acuzat că, în perioada 1958-1963, când a condus Colonia de muncă Periprava, a introdus şi coordonat un regim de detenţie represiv, abuziv, inuman şi discreţionar împotriva deţinuţilor politici.

În ultimul cuvânt, torţionarul Ion Ficior a declarat: „Doamnă Preşedintă, vreau să vă mărturisesc că în închisori nu curge lapte şi miere, ele sunt supuse privaţiunilor. Nu e uşor să execuţi o pedeapsă cu regim special. La Periprava condiţiile erau destul de grele, iarna nu exista legătură cu alte localităţi, erau condiţii vitrege. Pentru asta se luau măsuri mari, pentru iarnă. Sigur că asigurarea problemelor medicale era greu de rezolvat. Eu am intervenit cu medicii şi pentru ca apa din Dunăre să se filtreze, pentru că aveam 2.000 de deţinuţi. În mod deosebit vă mărturisesc că m-a preocupat aprovizionarea cu medicamente, îmbrăcăminte, combustibil pentru încălzit.Mărturisesc pe propria răspundere că am încercat să îmbunătăţim starea de sănătate a oamenilor.

În ceea ce priveşte comportarea mea, îmi cer scuze faţă de cei (n.r. – împotriva cărora) am luat măsuri mai aspre. Dar mărturisesc că deţinuţii politici aveau o comportare mai deosebită, erau ordonaţi, supuşi, nu era nevoie să luăm măsuri drastice”.

”Mâncam porumb crud”

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate