Editura Evenimentul si Capital

TOPURILE ANULUI POLITIC 2014. Scandalul lipsei vaccinurilor pentru nou-născuți

Autor: | | 0 Comentarii | 80 Vizualizari

Sute de bebeluși au fost externați din Maternități nevaccinați contra tuberculozei și a hepatitei B

În ultimii ani, aproape anual, maternitățile din țară se trezesc că nu au la dispoziție toate vaccinurile care se administrează obligatoriu nou-născuților. Nici anul acesta nu a făcut excepție. Astfel că vara anului 2014 mai multe maternități din România - Arad, Braşov, Constanţa, Ialomiţa, Neamţ, Galați şi Vrancea - duceau lipsă de vaccinul BCG (pentru prevenirea îmbolnăvirii de tuberculoză pulmonară) și de vaccinul HB (pentru imunizarea nou-născuților față de virusul hepatic B).

Scandalul a izbucnit în presă și Ministerul Sănătății (M.S.) a fost acuzat că ignoră această problemă. Reprezentanții M.S. s-au apărat precizând că licitațiile pentru achiziționarea vaccinurilor au fost declanșate încă de la începutul anului. Ulterior, Ministerul a încercat o măsură reparatorie, solicitând Direcţiilor de Sănătate Publică din ţară să redistribuie surplusul de doze de vaccin împotriva hepatitei B şi tuberculozei către judeţele care au rămas fără rezerve din aceste doze de imunizare a nou-născuților.

La sfârșitul lunii august, M.S. a anunțat că procedurlle de achiztie au fost finalizate, astfel că urma să recepționeze rapid 50.000 de doze de vaccin antihepatita B, iar de la începutul lunii septembrie va începe și distribuirea primelor 110.000 de doze de vaccin BCG. Ministerul a mai precizat că, în total, anul acesta urmau să fie achiziţionate peste 500.000 de doze de vaccin BCG şi peste 200.000 de doze de vaccin hepatitic B. Oficialii M.S.au explicat că dificultăţile legate de procesul de achiziţionare se datorează lipsei de pe piaţă a vaccinului, deoarece, în prezent, există un număr mic de producători ai acestor produse.

În cursul lunii septembrie încă mai erau Maternități care duceau lipsă de vaccinul contra hepatitei B. Astfel, la externarea din Maternitatea Galați, proaspetelor mămici li se spunea că “probabil, vor primi vaccinurile în maxim două săptămâni” și că  vor fi anunțate, prin intermediul medicilor de familie, când să meargă cu copilașii  pentru imunizare.

Precizăm că vaccinul antituberculoză se administrează de la vârsta de 2-7 zile și până la două luni, chiar în maternitate, în timp ce vaccinul antihepatita B începe cu prima doză imediat după naștere, în primele 12 ore, următoarele doze fiind administrate la două și șase luni.

Evenimentul zilei vă invită să votaţi "Topurile anului politic 2014". Votaţi mai jos în cele cinci categorii propuse şi aflaţi rezultatele în ediţia de miercuri, 31 decembrie, a Evenimentului zilei.

Create your free online surveys with SurveyMonkey , the world's leading questionnaire tool.Stirile zilei

Alte articole din categoria: Topurile anului politic 2014

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate