Editura Evenimentul si Capital

Care sunt cele mai RISIPITOARE judeţe. Primăriile au cheltuit NEJUSTIFICAT 500 de MILIOANE lei. Metodele de FURT cel mai des întâlnite | EXCLUSIV EVZ

Autor: | | 2 Comentarii | 3948 Vizualizari

Un raport al Curții de Conturi arată că metodele de furat sunt diverse și că în fruntea clasamentului se află București și Constanța, unde ambii edili au sfârșit în cătușe

Raportul Curții de Conturi scoate la iveală că primarii și consiliile locale continuă să acorde sporuri angajaților sau fac achiziții fără licitație.

Metodele de furat sunt diverse: lipsa licitațiilor, materiale proaste sau recepția neconformă a lucrărilor. Potrivit statisticii Curții de Conturi, pe primul loc în acest clasament al indisciplinei financiare se află Bucureștiul, cu un un prejudiciu de peste 137 de milioane de lei. Până în septembrie anul acesta, Capitala a fost condusă de Sorin Oprescu, care a fost arestat pentru luare de mită. Urmează, județul Constanța, cu 47,6 milioane de lei cheltuite aiurea. Aici, și șeful Consiliului Județean, Nicușor Constantinescu, și fostul primar Radu Mazăre, sunt cercetați în mai multe dosare penale. Pe locul trei în clasament se află județul Timiș, cu 40,7 milioane de lei, urmat de Satu Mare - cu 15,3 milioane de lei, Cluj și Mureș - cu câte 17 milioane de lei prejudicii. Reamintim că, pe 17 noiembrie anul acesta, șeful CJ Satu Mare, Adrian Ștef, a primit vizita procurorilor DNA, fiind vizat într-un dosar cu privire la asfaltările din județ. Fostul șef al CJ Cluj, Horea Uioreanu, a fost arestat în luna mai, anul trecut, fiind acuzat de luare de mită. În prezent, acesta este judecat sub control judiciar.


FOTO: Situația grafi că, pe județe, a prejudiciilor constatate, în milioane de lei


Metode de furt

Prejudicile s-au întregistrat după ce autoritățile din aceste județe au plătit lucrări de proastă calitate, iar ordonatorii de credite nu s-au îndreptat împotriva firmelor care au raportat lucrări inexistente.

Potrivit raportorilor de la Curtea de Conturi, o metodă des întâlnită în fraudarea banului public o reprezintă decontarea de mai multe ori a unor servicii, acestea fiind cuprinse în situații de lucrări succesive.

O altă tehnică prin care autoritățile locale își „fură singure pălăria” o reprezintă „achiziționarea de materiale, date ulterior în custodie executanților, dar care nu s-au mai regăsit în lucrările executate”, se arată în raportul inspectorilor. În cazul în care primăriile constată că lucrările nu au respectat contractul de achiziție și d a u în judecată firmele, acestea din urmă intră imediat în insolvență și prejudiciul nu mai este recuperat.

81 de plângeri

De altfel, pe parcursul anului 2015, Curtea de Conturi a sesizat procurorii în 81 de cazuri, după ce au constatat existența unor fapte penale în urma controalelor pe care le-au făcut.

Dintre acestea, se remarcă o serie de plăți pentru lucrări supraevaluate ca urmare a utilizării de prețuri mai mari decât cele reale. O altă modalitate de furat o reprezintă schimburile de teren în condiții dezavantajoase pentru primărie.

Inspectorii Curții de Conturi au identificat și o serie de cauze ale acestei indiscipline financiare:

● aplicarea eronată a legislației în domeniul salarizării personalului din administrația publică locală, perpetuându-se în continuare acordarea de sporuri sau drepturi băneşti către personalul din administraţia locală,

● nerespectarea prevederilor legale referitoare la consumul de carburanți, materiale de întreținere, asigurări auto, parc auto;

● decontarea cheltuielilor efectuate fără prezentarea documentelor justificative privind transportul și cazarea;

● efectuarea de cheltuieli cu bunuri și servicii fără contraprestație;

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate