Editura Evenimentul si Capital

Care sunt cele mai RISIPITOARE judeţe. Primăriile au cheltuit NEJUSTIFICAT 500 de MILIOANE lei. Metodele de FURT cel mai des întâlnite | EXCLUSIV EVZ

Autor: | | 2 Comentarii | 3939 Vizualizari

Un raport al Curții de Conturi arată că metodele de furat sunt diverse și că în fruntea clasamentului se află București și Constanța, unde ambii edili au sfârșit în cătușe

Raportul Curții de Conturi scoate la iveală că primarii și consiliile locale continuă să acorde sporuri angajaților sau fac achiziții fără licitație.

Metodele de furat sunt diverse: lipsa licitațiilor, materiale proaste sau recepția neconformă a lucrărilor. Potrivit statisticii Curții de Conturi, pe primul loc în acest clasament al indisciplinei financiare se află Bucureștiul, cu un un prejudiciu de peste 137 de milioane de lei. Până în septembrie anul acesta, Capitala a fost condusă de Sorin Oprescu, care a fost arestat pentru luare de mită. Urmează, județul Constanța, cu 47,6 milioane de lei cheltuite aiurea. Aici, și șeful Consiliului Județean, Nicușor Constantinescu, și fostul primar Radu Mazăre, sunt cercetați în mai multe dosare penale. Pe locul trei în clasament se află județul Timiș, cu 40,7 milioane de lei, urmat de Satu Mare - cu 15,3 milioane de lei, Cluj și Mureș - cu câte 17 milioane de lei prejudicii. Reamintim că, pe 17 noiembrie anul acesta, șeful CJ Satu Mare, Adrian Ștef, a primit vizita procurorilor DNA, fiind vizat într-un dosar cu privire la asfaltările din județ. Fostul șef al CJ Cluj, Horea Uioreanu, a fost arestat în luna mai, anul trecut, fiind acuzat de luare de mită. În prezent, acesta este judecat sub control judiciar.


FOTO: Situația grafi că, pe județe, a prejudiciilor constatate, în milioane de lei


Metode de furt

Prejudicile s-au întregistrat după ce autoritățile din aceste județe au plătit lucrări de proastă calitate, iar ordonatorii de credite nu s-au îndreptat împotriva firmelor care au raportat lucrări inexistente.

Potrivit raportorilor de la Curtea de Conturi, o metodă des întâlnită în fraudarea banului public o reprezintă decontarea de mai multe ori a unor servicii, acestea fiind cuprinse în situații de lucrări succesive.

O altă tehnică prin care autoritățile locale își „fură singure pălăria” o reprezintă „achiziționarea de materiale, date ulterior în custodie executanților, dar care nu s-au mai regăsit în lucrările executate”, se arată în raportul inspectorilor. În cazul în care primăriile constată că lucrările nu au respectat contractul de achiziție și d a u în judecată firmele, acestea din urmă intră imediat în insolvență și prejudiciul nu mai este recuperat.

81 de plângeri

De altfel, pe parcursul anului 2015, Curtea de Conturi a sesizat procurorii în 81 de cazuri, după ce au constatat existența unor fapte penale în urma controalelor pe care le-au făcut.

Dintre acestea, se remarcă o serie de plăți pentru lucrări supraevaluate ca urmare a utilizării de prețuri mai mari decât cele reale. O altă modalitate de furat o reprezintă schimburile de teren în condiții dezavantajoase pentru primărie.

Inspectorii Curții de Conturi au identificat și o serie de cauze ale acestei indiscipline financiare:

● aplicarea eronată a legislației în domeniul salarizării personalului din administrația publică locală, perpetuându-se în continuare acordarea de sporuri sau drepturi băneşti către personalul din administraţia locală,

● nerespectarea prevederilor legale referitoare la consumul de carburanți, materiale de întreținere, asigurări auto, parc auto;

● decontarea cheltuielilor efectuate fără prezentarea documentelor justificative privind transportul și cazarea;

● efectuarea de cheltuieli cu bunuri și servicii fără contraprestație;

● stabilirea incorectă a regulilor de estimare a contractelor de achiziție publică, în scopul divizării contractelor în două sau mai multe contracte de valoare mai mică pentru încadrarea în pragul valoric de 15.000 euro pentru achiziție directă.

A împrumutat barca și a uitat să o restituie

Cel mai inventiv a fost un exprimar care a preluat prin transfer gratuit de la Primărie o ambarcațiune, fără să o înregistreze în evidența contabilă. A ținut barca la el până în 2014, când a fost recuperată de la domiciliul fostului primar, „fără însă ca aceasta să mai fie în stare de funcționare și nici echipată cu toate accesoriile din momentul preluării”, se mai arată în raportul Curții de Conturi. O altă șmecherie prin care autoritățile locale „ciupesc” din fondurile publice o reprezintă plățile nelegale, urmare a decontării către firmele de transport rutier a contravalorii unor bilete speciale de călătorie gratuită pentru persoane cu handicap instituționalizate, fără ca acestea să efectueze călătoriile achitate.

Asistență socială pe bani „pompați” de Guvern

Plata nelegală a celebrului „protocol” este o altă modalitate prin care se umflă deconturile primăriilor din întreaga țară. Inspectorii Curții de Conturi mai susțin că au întâlnit cazuri în care primăriile nu au recuperat niciun leu de la firmele care au efectuat lucrări „de mântuială”, deși instanțele judecătorești au decis definitiv că respectivele firme se fac vinovate de calitatea lucrărilor și au decis restituirea sumelor.

Cheltuielile cresc

O altă concluzie a raportului este aceea că, anul trecut, cheltuielile bugetelor locale au crescut față de 2013 cu 4.720 milioane de lei, respectiv cu 10%. În același timp, cheltuielile de personal continuă să dețină ponderea cea mai mare în totalul cheltuielilor bugetelor locale, adică 30 la sută.

România are 3.228 de unități adminsitrativ teritoriale, adică 103 municipii, 217 orașe, 6 sectoare în București și 2.861 de comune.

Conform studiului amintit, anul trecut, Guvernul a repartizat bugetelor locale, cu 26 % mai mulți bani față de 2013, prin diminuarea veniturilor centrale, sume cu destinaţie precisă de utilizare, aprobate prin legea bugetului de stat. Ponderea subvențiilor primite de la bugetul de stat în totalul veniturilor bugetelor locale a avut un trend crescător în ultima perioadă,de la 10,2% în anul 2012, 10,8% în anul 2013 și 12,8% în anul 2014.

La nivelul primăriilor, pe anul 2015, au fost realizate un număr de 1.145 acțiuni de audit financiar.


EVZ a lansat pagina de Facebook EVZ Premium. Urmăriţi aici o selecţie atentă a titlurilor.

Editorii evz.ro vor publica pe pagina EVZ Premium o selecţie atentă a celor mai importante ştiri, informaţii de interes din domeniile Politic, Economic, Social, Internaţional, Sport, dar şi reportaje, interviuri, seriale. 

Un raport al Curții de Conturi arată că metodele de furat sunt diverse și că în fruntea clasamentului se află București ...

Posted by EVZ Premium on Wednesday, November 25, 2015Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate