Editura Evenimentul si Capital

Top condamnați definitiv în 2015, în dosarele DNA

Autor: | | 1 Comentarii | 2216 Vizualizari

Primii zece condamnați celebri care au ajuns în spatele gratiilor au primit pedepse între 5 și 10 ani de închisoare. Evazioniştii sau escrocii trimiși în judecată de procurorii anticorupție au încasat, anul trecut, cele mai mari pedepse defifi nitive, recordul fiind de 12 ani închisoare. Achitatul anului este Marian Oprișan

Anul trecut a fost unul „negru” pentru o serie de personaje care s-au văzut trimise la închisoare pentru mulți ani. Din analiza pedepselor definitive dictate de judecători în dosarele de corupție instrumentate de procurorii DNA, se observă că cele mai mari condamnări au fost date pentru infracțiuni de evaziune fiscală, în dosare cu prejudicii enorme. Imediat, ca „greutate” a pedepselor sunt infracțiunile de luare de mită. Dacă în prima categorie intră afaceriști fără scrupule, condamnați la pedepse de peste 10 ani de închisoare, primii zece funcționari publici care au luat mită s-au ales cu pedepse definitive între 10 și 5 ani închisoare. În acestă categorie intră politicieni, directori de societăți de stat, directori de regii sau prieteni ai politicienilor, așa numitele „proptele” care finanțează partidele, indiferent de culoarea lor politică. Cristian Poteraș, Maria Schutz, Dinel Staicu, Constantin Nicolescu, Toader Mihai, Monica Iacob Ridzi sau Aurel Pană sunt numai câteva dintre personajele care au intrat la închisoare pentru mulți ani.

Pagubă și pedeapsă record

1.În septembrie 2015, Curtea de Apel Oradea o condamna la 10 ani de închisoare pe Maria Schutz, manager al mai multor societăți agricole din județele Dolj, Bihor și Brașov. În dosarul devalizării serelor Codlea, Maria Schutz, fost lider al femeilor din PSD, a fost obligată la plata a 53 milioane de lei și 3,1 milioane de dolari, în solidar cu alte părți din dosar. Sentința mai prevede o serie de interdicții, printre care interzicerea administrării unor firme pentru 5 ani după efectuarea pedepsei. Schutz a fost trimisă în judecată în 2007.


FOTO: Maria SchutzMituitorul de judecători

2. Dinel Nuțu (fost Staicu), fost președinte al Societății de Investiții Financiare Oltenia, a primit în iunie 2015 o condamnare de 9 ani de închisoare în dosarul Transgaz pentru abuz în serviciu. Decizia a fost luată de judecătorii de la Curtea de Apel București. Trimis în judecată în noiembrie 2007, Dinel Staicu a făcut tot ce i-a stat în putință să scape de acestă pedeapsă, inclusiv să mituiască judecătorii. Împreună cu alți trei complici, fostul milițian trebuie să restituie 24 milioane de lei, daune materiale.


FOTO: Dinel NuțuȘpagă în mașini de lux

3. Fostul director al CEC Vâlcea și fost direxctor al Administrației Bazinale Olt, Dorin Dobrișan a primit, în octombrie 2015, o pedepasă de 8 ani și 8 luni închisoare. După ce a acordat mai multe contracte publice unei firme prietene, Dobrișan a primit mită patru autoturisme de lux. Trebuie să plătească băncii 1,2 milioane de lei la care se adaugă valoarea creditelor ilegale acordate firmei care a „câștigat” contractele publice acordate discreționar de directorul Dobrișan.


FOTO: Dorin DobrișanColecționarul de dosare

4. Dan Mihai Toader, fost director general al Poștei Române, a primit anul trecut o condamnare definitivă de 8 ani și jumătate de închisoare. Cinci ani după, nu are voie să-și exercite profesia. Împreună cu complicii săi, Toader ar trebui să restituie Poștei Române 6,5 milioane de euro. El a fost trimis în judecată în al treilea dosar, în 2013, după ce a aprobat cumpărarea de la o firmă cipriotă, fără licitație și la un pre


FOTO: Dan Mihai ToaderEvazionistul dispărut

5. Peter Racz Attila, un afacerist specializat pe evaziunea fiscală cu produse petroliere, a fost condamnat, în noiembrie 2015, definitiv, la 7 ani închisoare. Acuzat de trafic de influență și constiturea unui grup infracțional organizat, Peter Racz Attila trebuie să achite statului, împreună cu complicii săi, 87 de milioane de lei. Cu o zi înainte de pronunțarea sentinței evazionistul a dispărut din țară fiind dat în urmărire prin Interpol. Decizia de condamnare a fost luată tot de CAB.


FOTO: Peter Racz AttilaPrimarul penal de la S6

6. Fostul primar al sectorului 6 București, Cristian Poteraș, a primit pe 22 mai 2015 o pedeapsă de 8 ani închisoare pentru abuz în serviciu după ce a vândut sau schimbat o serie de terenuri care aparțineau municipalității. Cinci ani după expirarea pedepsei nu are voie să candideze la nicio funcței publică. De la un complice al acestuia, judecătorii de la Curtea de Apel București au decis confiscarea a 20 milioane de euro. Poteraș și grupul său au fost trimiși în judecată în februarie 2011.


FOTO: Cristian PoterașDirector milionar din mită

7. Fostul director al APIA, Aurel Pană, a fost condamnat definitiv, în august anul trecut de Curtea de Apel București. Acuzat de luare de mită, după ce a cerut șpagă 1,2 milioane de euro, adică 10% din valoarea unui contract public pe care-l administra din postura de director al APIA. Pană a fost trimis în judecată în toamna lui 2013, după ce ar mai fi cerut încă 1 milion de euro și subcontractarea distribuirii unor produse către o firmă apropiată acestuia.


FOTO: Aurel Pană,Baronul „ascuns” pentru 7 ani

8. În februarie 2015, Constantin Nicolescu, fost președinte al Consiliului Județean Argeș a primit o condamnare definitivă de 7 ani și 8 luni de închisoare. Decizia a fost luată de Curtea de Apel București (CAB), după ce Nicolescu a aprobat cheltuirea a 900.000 de euro, bani europeni, pe alte proiecte decât cele pentru care au fost obținute sumele. A fost obligat de judecători să dea înapoi banii amintiți și i s-au confiscat alți 66.000 de lei primiți pentru a achiziționa produse de la o anumită firmă agreată de fostul baron local.


FOTO: Constantin NicolescuÎnchisoare pentru partid

9. Fostul ministru al Tineretului, Monica Iacob Ritzi, a fost condamnată definitiv la 5 ani închisoare în februarie anul trecut. După executarea pedepsei, trei ani ea nu mai are voie să exercite o funcție publică. Împreună cu ceilalți condamnați din dosar, Ridzi trebuie să plătească 2,7 milioane de lei, despăgubiri civile către Ministerul Tineretului și Sportului. Ea a fost acuzată de abuz în serviciu după ce a a tribuit unor firme apropiate mai multe contracte publice în vederea organizării manifestărilor de 1 Mai de la Constanța. Decizia a fost luată de Înalta Curte de Casație și Justiție


FOTO: Monica Iacob RitziRechinii TVA-ului

10. Pe 18 decembrie anul trecut, CAB îl condamna definitiv la 5 ani de închisoare pe Adrian Chebuțiu, director general al UCM Reșița. În același caz, libanezul Said Baaklini primea o pedeapsă de 4 ani și jumătate de închisoare, iar Eugen Bogatu, director al Direcției Domenii Portuare, 2 ani și jumătate de închisoare. Judecați din 2011, cei trei au fost acuzați că au pus la cale un mecanism prin care au solicitat de la bugetul de stat restituirea TVA în valoare de 60 milioane de euro în urma exportului unor motoare uzate.


FOTO: Said BaakliniAchitatul anului

Marian Oprișan și alți cinci inculpați din dosarul „Căprioara” au fost achitați definitiv de Curtea de Apel Cluj pe 23 decembrie anul trecut. După zece ani de procese, liderul PSD răsuflă ușurat și se prezintă nevinovat. El fusese acuzat de procurorii DNA de abuz în serviciu, utilizarea creditelor în alte scopuri, fals şi uz de fals. Sentinţa este definitivă. Inițial, decizia de achitare a lui Oprișan a fost luată de Judecătoria Cluj-Napoca.


FOTO: Marian OprișanEvaziunea dăunează grav libertății

Marius Sebastian Leontiuc a fost condamnat, în luna martie, de Înalta Curte, la 12 ani de închisoare pentru mai multe fapte de coruție și constituire de grup infracțional. Acesta, din postura de administrator și asociat al firmei Romanian Europlan Proiect din Caransebeș, a păcălit peste o sută de persoane cu o sumă de un million de euro. Leontiuc le-a luat banii pentru locuințe pe care nu le-a mai construit.

Intervenție scumpă

Valentin Nedelcu cerea bani pentru a trafica influența pe care susținea că o are pe lângă anumiți judecători, iar pentru asta a fost condamnat, în noiembrie anul trecut, la 11 ani de închisoare. În luna martie 2011, Nedelcu și avocata Adriana Dascălu au abordat doi denunțători, oferindu-se să îi ajute să obțină punerea în libertate a unuia dintre ei și a cumnatului acestuia, afirmând că au relații în rândul magistraților de la Curtea de Apel București. Pentru a face acest lucru, Nedelcu a cerut 50.000 euro.

Prejudicii de milioane

Elisabeta Borsos a fost condamnată, în luna martie, de Curtea de Apel Cluj-Napoca, la zece ani de închisoare pentru evaziune fiscală. În plus, aceasta trebuie să restituie o sumă de aproape zece milioane la Ministerul de Finanțe. În perioada mai-decembrie 2010, Elisabeta Borsos, administrator la mai multor firme, a efectuat tranzacţii privind achiziţii de mărfuri în valoarea totală de 8 milioane de euro de la o societate portugheză, mărfuri pe care, ulterior, le-a vândut ulterior unei societăţi spaniole.

Ilie Ștefan s-a ales, anul trecut, în luna noiembrie, cu o condamnare de nouă ani și șase luni primită de la magistrații Curții de Apel Galați. Totodată, acesta a fost obligat prin sentință să plătească la bugetul public o sumă de peste 30,5 milioane de lei. Brăileanul de 58 de ani este unul dintre escrocii cunoscuți din estul țării, metoda sa prin care a păcălit statul fiind cea a returnărilor ilegale de DNA.

Ion Drăgușin a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Craiova, în luna mai, la zece ani de închisoare pentru trafic de influență. Judecătorul a mai decis și confiscarea sumei de 60.000 de euro. Ion Drăgușin, zis și „Sile”, este unul dintre interlopii cunoscuți ai Craiovei. Acesta a pretins, în luna februarie, că are relații la Tribunalul Dolj și poate aranja o sentință în schimbul unei sume de 70.000 de euro.
Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate