Cadoul lui Tudorel Toader pentru Klaus Iohannis: Răsturnare de situație în războiul Cotroceni - PSD pe legile justiției
- Ionel Dancu
- 6 octombrie 2017, 13:33
Eliminarea președintelui Klaus Iohannis din numirea șefilor DNA și DIICOT, propunere lansată de guvernarea PSD-ALDE în proiectul de modificare a legilor justiției, va fi trimisă Comisiei de la Veneția pentru un punct de vedere, după ce șeful statului a afirmat că ideea este o greșeală „fundamentală" care poate duce la controlul politic asupra luptei anticorupție. Mai mult, întregul pachet de modificare a legilor justiției va trece mai întâi pe la Bruxelles și abia apoi prin Guvern și Parlament. În ceea ce privește Inspecția Judiciară, aceasta ar putea face obiectului unui „compromis" între Guvern și Cotroceni.
Care este contextul:
- Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a prezentat pe 29 august un proiect de modificare a Legilor justiției, potrivit căruia procurorii-șefi ai DNA și DIICOT nu vor mai fi numiți în funcție de Președintele României la propunerea ministrului Justiției și cu avizul CSM, cum se întâmplă în prezent, ci vor fi numiți și revocați de către CSM, la propunerea ministrului Justiției, iar candidații pentru aceste posturi vor susține un interviu în fața ministrului.
- De asemenea, proiectul guvernamental mai prevede că unica autoritate din România care poate cerceta disciplinar procurorii și judecătorii, Inspecţia Judiciară, va trece de la CSM la Ministerul Justiţiei, unde ar deveni „structură cu personalitate juridică” și ar fi condusă de un inspector-șef numit de ministrul Justiției.
Pirueta Guvernului
După o întâlnire care a avut loc miercuri între Tudorel Toader și ambasadorul Germaniei în România, Cord Meier-Klodt, ministerul Justiției a anunțat într-un comunicat de presă posibile schimbări importante:
- Procedura de numire în funcțiile de conducere la Ministerul Public va fi supusă unui aviz al Comisiei de la Veneția.
- Este necesară consolidarea independenței Inspecției Judiciare, inclusiv prin organizarea acestei instituții în mod autonom, atât față de Consiliul Superior al Magistraturii, cât și față de Ministerul Justiției.
- Va avea loc o întrevedere la nivel înalt între Guvernul României și prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, după finalizarea, de către Ministerul Justiției, a proiectului de lege pentru modificarea și completarea Legilor Justiției.
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a dat de înțeles, vineri, la Craiova, că proiectul va suferi modificări: "(...) nu judecaţi proiectul de lege, în faza în care se află astăzi, aşteptaţi forma finală, care va putea suferi modificări, precum am spus pe data de 23 august, când am enunţat posibile direcţii de modificare, când am vorbit despre posibilitatea de a consacra Inspecţia Judiciară ca o instituţie autonomă, nici sub umbrela MJ-ului, nici sub cea a CSM-ului, aşa cum este şi în alte ţări”, le-a spus el jurnaliștilor
Trei variante
Ministrul Justiției a mai spus recent că Inspecția Judiciară trebuie să iasă "de sub tutela" CSM și a avansat trei posibilități.
"În mod sigur, Inspecția Judiciară trebuie să își consolideze independența (...) Sunt trei variante: să rămână Inspecția la CSM, dar cu consolidarea independenței; să treacă Inspecția la Ministerul Justiției; există și modelul italian, model în care Inspecția Judiciară nu se află nici sub umbrela CSM și nici a Ministerului Justiției, ci este o entitate distinctă, care are competențe proprii, care are o lege de funcționare și care îi conferă în felul acesta garanții de independență. (...)".
Atacurile lui Klaus Iohannis
Președintele României și-a exprimat dezacordul total cu propunerile Guvernului legate de numirea procurorilor și Inspecția Judiciară.
"(...) două lucruri mă îngrijorează foarte mult — faptul că președintele se propune a fi scos din procedura de numire a procurorilor-șefi mi se pare o greșeală fundamentală, fiindcă doar prin prezența președintelui în această procedură România a ajuns să aibă o activitate anticorupție consistentă, recunoscută nu numai european, ci în plan mondial și președintele este, și nu vorbesc doar de persoana lui Klaus Iohannis, ci de președintele României, este garantul că lupta anticorupție nu este subjugată politic", a spus șeful statului, la Palatul Cotroceni.
El a mai susținut că "subordonarea" Inspecției Judiciare Ministerului Justiției creează riscul unei presiuni politice.
"A doua chestiune care se regăsește în așa-zisa reformă a Justiției și care mă îngrijorează profund este faptul că se propune ca Inspecția Judiciară să nu mai fie subordonată CSM, care, conform Constituției, garantează independența Justiției, și să fie subordonată Ministerului Justiției, care este un organism eminamente politic și faptul că actualul ministru nu este membru de partid nu schimbă nimic. În principiu, Guvernul este unul politic, format din politicieni și subordonarea Inspecției Judiciare unui ministru evident aduce cu ea riscul unei presiuni politice asupra Inspecției Judiciare", a afirmat Iohannis.