Editura Evenimentul si Capital

Tudorel Toader face ANUNȚUL. Când va fi ridicat MCV pentru România

Autor: | | 6 Comentarii | 2550 Vizualizari

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, este convins că, în urma discuțiilor pe care le-a avut cu oficialii europeni care au vizitat țara noastră în perioada 18-21 septembrie, raportul misiunii de evaluare a Comisiei Europene din cadrul MCV va consemna o evoluție în îndeplinirea celor 12 recomandări din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare.

În opinia ministrului Toader, MCV va fi ridicat până anul 2019, când România va deţine presedinţia Consiliului Uniunii Europene.

„Sunt convins că raportul va consemna o evoluţie în îndeplinirea celor 12 recomandări. Sunt convins că direcţia de acţiune, sub acest Consiliu de management strategic, este cea de îndeplinire a condiţionalităţilor, a recomandărilor. Aprecierea mea strict personală este aceea din partea comisiei a unei constatări spre îndeplinirea recomandărilor MCV şi am rămas cu un optimism vizând concluzia finală. Sper că în 2019, când România va deţine presedinţia Consiliului Uniunii Europene, MCV va fi ridicat. Până la urmă, este o decizie politică, luată de Comisie, dar decizia politică trebuie fundamentată pe o constatare obiectivă a îndeplinirii acestor recomandări”, a spus vineri ministrul Justiţiei, într-o conferință de presă susținută la Iași, citat de Agerpres.

Ministrul Tudorel Toader a declarat, totodată, că, în timpul întrevederilor, au fost purtate discuţii punctuale, „care, pe alocuri, au comportat şi accente diferite”.

„Punctual, fiecare dintre cele 12 recomandări în cea mai mare parte sunt îndeplinite. Spre exemplu, eu am scris în luna aprilie preşedinţilor tuturor instanţelor din România, indiferent de rang - Judecătorie, Tribunal, Curte de Apel, Înaltă Curte să ne comunice hotărârile care presupun măsura confiscării speciale extinse. Am primit până în prezent, în câteva luni, de la 44 la sută dintre instanţe chiar copia hotărârilor, ca să ştim exact nu numai ce hotărâri s-au pronunţat, ci şi ce avem de executat, fie pe calea ANAF, fie pe calea ANABI. Făcând o comparaţie, anterior nu aveam o astfel de statistică a hotărârilor ce urmează a fi executate", a declarat Tudorel Toader.

Referitor la recomandările privind codurile de conduită, cel pentru miniştri a fost aprobat de Executiv iar cel privind conduita parlametarilor a trecut de comisiile juridice, urmând să fie adoptat într-o şedinţă comună a Parlamentului, a explicat Tudorel Toader.

O misiunea de evaluarea din cadrul MCV a fost prezentă la București, în intervalul 18-21 septembrie. Este a doua vizită a delegației de la începutul acestui an. Misiunea MCV, condusă de Paraskevi Michou, secretar general adjunct al Comisiei Europene, a avut întâlniri cu parlamentarii Comisiilor juridice ale celor două Camere, cu ministrul Justiției, cu președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), Cristina Tarcea și cu reprezentați din conducerea CSM.

Discuțiile s-au axat în principal pe proiectul de lege privind modificarea legilor Justiției și demersurile de modificare a Codurilor penale, dar și pe gradul de îndeplinire al celor 12 recomandări făcute României în raportul MCV.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate

X