Titus Corlățean: Ascensiunea EXTREMISMULUI aduce riscul afectării drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti

Titus Corlățean: Ascensiunea EXTREMISMULUI aduce riscul afectării drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a declarat, azi, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său italian, Federica Mogherini, că ascensiunea curentelor extremiste în Europa aduce cu sine inclusiv riscul afectării drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti.

Corlăţean a arătat că Uniunea Europeană a traversat o perioadă de criză economică „foarte dură” şi aşteptările oamenilor sunt mari, dar a precizat că UE a fost proiectul care a garantat în primul rând pace şi stabilitate în Europa, creştere economică, precum drepturile şi libertăţile fundamentale.

„E adevărat că UE trebuie să devină mai eficace, mai simplu de înţeles, să dea satisfacţie mai directă cetăţenilor şi acest lucru ţine de dezbaterea politică internă (...), de modul în care vom promova politicile europene şi resursele financiare ale bugetului pentru creştere economică, pentru locuri de muncă”, a explicat şeful diplomaţiei române.

El a subliniat că există anumite riscuri odată cu intrarea în Parlamentul European a reprezentanţilor unor grupări extremiste și a evocat posibilitatea unei coagulări într-un grup politic mai larg a unei „minorităţi de blocaj” în interiorul PE, „ceea ce potenţial ar genera probleme politice, dar şi pentru procesul de legiferare”, scrie Agerpres.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un alt risc menţionat de Corlăţean se referă la faptul că prin atitudinea formaţiunilor extremiste din PE ar putea fi afectate drepturi şi libertăţi fundamentale ale cetăţenilor europeni.

„Să nu uităm care consecinţele concrete ale acestor atitudini. Faptul că a existat un atac mortal recent la Bruxelles, la Muzeul Evreiesc, e consecinţă a acestor atitudini antisemite (...) şi avem datoria să evităm cu orice preţ apariţia unor fragmentări în UE. Integrarea este soluţia, şi nu separarea, nu o Europă cu mai multe viteze, şi nu frustrări generate din apariţia diferitelor categorii în interiorul Uniunii Europene”, a susţinut Corlăţean.

Federica Mogherini a arătat că mişcările extremiste sunt de fapt mişcări antisistem şi ele contestă necesitatea de a exista o dimensiune transnaţională sau europeană.

„Impactul concret pe care parlamentarii europeni ai acestor mişcări îl vor avea asupra lucrărilor PE la Bruxelles şi la Strasbourg nu mă preocupă foarte mult, pentru că eu cred că vor petrece majoritatea timpului stabilind unde să se aşeze, ce parteneri să aibă, dacă să lucreze împreună sau nu. Deci, cred că impactul concret nu va fi enorm, cred totuşi că va fi un mare impact asupra politicii europene în a înţelege votul cetăţenilor. Acest vot reprezintă un foarte mare semnal de deziluzie căruia trebuie să-i răspundem cu măsuri concrete”, a explicat ministrul italian.

În opinia şefului diplomaţiei italiene, trebuie conştientizat faptul că nu se pot descărca la nivel european toate răspunderile care aparţin guvernelor naţionale.

„Există un efort pe care trebuie să-l depună guvernele naţionale uniform, există o muncă pe care guvernele naţionale trebuie să facă împreună la nivel european”, a adăugat Federica Mogherini.