Editura Evenimentul si Capital

Tinerii nu dau nici doi bani pe pensie

Puțini tineri care intră pe piața muncii se gândesc să pună un ban deoparte pentru perioada în care vor ieși la pensie FOTO: EVZ
Autor: | | 7 Comentarii | 890 Vizualizari

Peste 80.000 de tineri intrați pe piața muncii nu și-au exprimat nicio opțiune pentru pensia administrată privat, ci au lăsat statul să hotărască pentru ei. E un semn că niciun sistem de pensii nu inspiră încredere.

Cum îți așterni la tinerețe, așa vei dormi la bătrânețe, spune un dicton care însă îi lasă rece pe tinerii din ziua de azi. Fie că perspectiva pensiei li se pare foarte îndepărtată, fie că nu au încredere în sistemul actual de pensii, o parte din cei proaspăt intrați pe piața muncii nu par interesați nici măcar de valorificarea propriilor contribuții sociale. Anul acesta, Casa Națională de Pensii și Asigurări Sociale (CNPAS) a repartizat aleatoriu 80.000 de tineri către pilonul II de pensii, în condițiile în care nu se făcuse vreo opține către un fond de pensii administrate privat.

Deficitul în creștere sporește neîncrederea

Nici interesul pentru pilonul III de pensii facultative nu este foarte mare, remarca președinta CNPAS, Ileana Ciutan, ieri, la seminarul organizat de Centrul Român de Politici Europene (CRPE) despre sustenabilitatea sistemului de pensii.

În aceste condiții, a mai spus președinta CNPAS, poate că ar trebui luate măsuri de deducere fiscală și de conștientizare a beneficiilor aduse de economisire.

Potrivit legii actuale însă, statul garantează doar sumele economisite prin pilonul II de pensii administrate privat, ceea ce înseamnă că în caz de faliment al fondului, contribuabilii își pot doar recupera banii.

George Stoian, consultant pe fonduri europene și profesor asociat la ASE, consideră că neîncrederea tinerilor în sistemul de pensii de stat ar putea avea o explicație în faptul că, potrivit datelor Consiliului Fiscal, deficitul la bugetul asigurărilor sociale tot crește. În 2012, era de 11,7 miliarde de lei, iar în 2016 este estimat la 20 de miliarde de lei (adică 4,5 miliarde de euro, cam cât bugetul Educației într-un an).

Mihnea Apreotesei, cercetător la ICCV, se declara de acord cu principiul solidarității între generații, dar remarca faptul că presiunea pe cei care plătesc contribuții sociale astăzi este de patru ori mai mare decât era în 1990. „Suntem 5 milioane de contribuabili captivi, în condițiile în care nu s-a renunțat la pensiile nesimțite”, a spus el. Apreotesei a dat exemplul pensiei medii la magistrați care este de 9.000 de lei pe lună, în condițiile în care dacă s-ar respecta principiul contributivității ar trebui să fie de 1.800 de lei pe lună.

Parteneriat stat-privat pentru creșterea natalității

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Social

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate