Editura Evenimentul si Capital

Tinerii le-au arătat ALEŞILOR că poţi să mişti ţara dacă nu DORMI în Parlament

Parlamentul Tinerilor
Autor: | | 3 Comentarii | 625 Vizualizari

Peste 100 de elevi şi studenţi s-au îmbrăcat la patru ace şi au trecut pragul Casei Poporului, ca să participe la evenimentul „Parlamentul Tinerilor”. Ei au avut parte de o experienţă inedită, trecând prin filtrul de securitate de la intrarea din Parlament. Organizatorii îi aşteptau cu zâmbetul pe buze pentru a le oferi ecusoanele cu numele fiecăruia şi mapele cu desfăşurătorul evenimentului.

Unii dintre tineri se cunoşteau de la alte ediţii, iar acesta a fost un prilej de reîntâlnire şi de socializare. Cei care erau la prima participare erau nerăbdători să vadă ce implică procesul legislativ, se întrebau între ei ce iniţiative au propus şi abia aşteptau să intre în acţiune.

Puţin după ora 10.00, când a fost programată deschiderea evenimentului, grupuri de tineri au împânzit sala de plen a Camerei Deputaţilor şi s-au aşezat aleatoriu în băncile pe care, de obicei, îşi tocesc coatele politicienii.

Unul dintre invitaţii care a vorbit în deschiderea evenimentului a mărturisit că a avut şi el o astfel de iniţiativă. Andrei Stoian, directorul general Intervio, i-a îndemnat pe tineri să voteze la alegerile din 11 decembrie, pentru că numai aşa pot schimba lucrurile în România.

“Vă aflaţi pe băncile oamenilor care, printr-o ridicare de mână, ne schimbă soarta. Aveţi o putere mult mai mare decât ei: exercitarea votului.”  

Totodată, el i-a sfătuit pe studenţi, în caz că îşi doresc o carieră de parlamentar, să aibă studii de profil în cazul în care vor lucra în comisiile de specialitate.

Primele impresii

Eveniment ul zilei a profitat de pauza de cafea şi a stat de vorbă cu studenţii pentru a afla cum se simt în postura de parlamentari. Miruna Bujor ne-a spus că a aflat de acest eveniment de la Camera Deputaţilor, acolo unde face un stagiu.

„Am auzit de acest eveniment, deoarece sunt, de asemenea, intern la Camera Deputaţilor şi ni s-a prezentat această şansă şi am spus că ar fi o experienţă să observ mecanismele democraţiei din altă perspectivă decât doar fiind aproape de Camera Deputaţilor în sine. Dacă ar fi parlamentar, ea a declarat că şi-ar dori să nu se lase „schimbată de împrejurări şi să încerc eu să schimb împrejurarea”, a spus Miruna.

Ea a precizat că va merge la vot, şi că ar vrea să vadă „mai multă implicare” de la parlamentari.

„Cred că anumite valori ar trebui să fie insuflate, oamenii ar trebui să fie mai motivaţi şi simt că, în momentul de faţă, compromisurile nu sunt pe măsura lucrurilor ce pot fi realizate şi, de aceea, majoritatea populaţiei vede Parlamentul ca un cerc vicios în luarea deciziilor”, a afirmat Miruna.  

Tabără militară de vară pentru tineret

Unul dintre criteriile de participare a fost ca fiecare tânăr să aibă o propunere legislativă. Cele mai pertinente sau controversate sunt selectate să ajungă în comisii. Printre acestea, se numără şi iniţiativa Georgianei Florentina Tataru, care propune tabere militare de vară pentru tineri.

„Legea prevede introducerea taberelor militare de vară pentru tineri, un fel de bootcamp, pentru tinerii între 13-30 de ani, diferite activităţi ţinute de cadre militare, chiar active, voluntari ONU, volunari Crucea Roşie pentru cursuri de prim-ajutor sau intelligence şi supravieţuire în cadru ostil”, a explicat ea pentru EVZ.

Întrebată de unde i-a venit ideea, Georgiana Tataru a răspuns: „Părinţii mei lucrează în sistem şi mă gândesc şi la contextul actual al Europei, terorismul şi chiar dezastrele naturale în care oamenii nu ştiu cum să reacţioneze şi mi s-a părut potrivit.”

Ea a adăugat că i-ar plăcea mult să intre în politică, însă ar vrea să se implice din Parlamentul European, nu din cel autohton. Întrebată ce ar face ca parlamentar, Georgiana a sugerat „mai multe activităţi pentru tineri, să-i integrăm cât mai mult, deoarece ei sunt viitorul ţării”.

Alte iniţiative ale studenţilor sunt asistenţa psihologică a pacientului oncologic, amenajarea parcărilor pentru biciclete în vecinătatea imobilelor de interes public, creşterea finanţării pentru apărarea naţională la 2% din PIB şi Programul: prima maşină electrică.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate