Timișorenii, chemați să se roage pentru Regele Mihai I. Acesta a fost foarte apropiat de Timișoara

Timișorenii, chemați să se roage pentru Regele Mihai I. Acesta a fost foarte apropiat de Timișoara

O candelă a fost aprinsă la Catedrala Mitropolitană din Timișoara, pentru sufletul răposatului Rege Mihai I, acesta fiind de altfel ctitorul celui mai important lăcaș de cult ortodox din zonă.

Începând de marți seara, la Catedrala Mitropolitană din Timișoara vor fi oficiate  slujbe de pomenire a Regelui Mihai I al României. 

Regele Mihai I este ctitorul Catedralei Mitropolitane din Timișoara. Construcţia catedralei a durat 10 ani, între 1936 și 1946. Pe 6 octombrie 1946, când catedrala a fost finalizată, a avut loc o mare procesiune la care a participat și Regele Mihai I, alături de întreg episcopatul Mitropoliei Ardealului şi reprezentanţi din din toată România. Catedrala cu hramul ”Trei ierarhi” a fost sfinţită în prezenţa Regelui Mihai, al lui Petru Gorza şi Patriarhului Nicodim. „Imediat după ce s-a primit vestea trecerii la cele veșnice a Maiestății Sale Regele Mihai I al României, din dispoziția Înaltpreasfinției Sale Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului, au fost trase clopotele Catedralei Mitropolitane din Timișoara, al cărei ctitor a fost Maiestatea Sa și s-a aprins o candelă în fața picturii Maiestății Sale, aflată în catedrală, care va arde pe parcursul acestor zile de adâncă tristețe a poporului român. Începând din această seară, de la slujba vecerniei și până la slujba de înmormântare a Maiestății Sale se vor oficia slujbe de pomenire în Catedrala Mitropolitană din Timișoara”, a transmis consilierul cultural al Arhiepiscopiei Timișoarei, Zaharia Pereș, citat de Tion.ro. (În centru, Regele Mihai. În stânga, Patriarhul Nicodim Munteanu FOTO Lelands Sports&Americana)

Regele a înființat două universități și filarmonica la Timișoara

Regele Mihai I a fost mereu apropiat de Timișoara. Pe lângă faptul că a ctitorit catedrala, a înființat două universități și Filarmonica.

Decretul Regal nr. 660/1944 este actul de naştere al Universitatii de Vest   Universitatea de Vest din Timişoara, a patra universitate a ţării după cele din Bucureşti, Cluj şi Iaşi. Printr-un alt decret, din 1945, a înființat Facultatea de Agronomie care a stat la baza  Universității de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara (USAMVBT). Doi ani mai târziu, în 15 aprilie 1947, Regele Mihai I a semnat actul de înfiinţare a Filarmonicii de Stat.