Tigrul Europei, "înfometat” de restanțierii la credite

Tigrul Europei, "înfometat” de restanțierii la credite

În ultima vreme, guvernanții vorbesc despre economie ca despre "Tigrul Europei", însă par să nu observe că tot mai mulți români au restanțe la credite.

În ciuda creşterii economice din ultimii trei ani, populaţia nu gustă încă efectele benefice. De fapt, economia creşte prea lent pentru ca simplii contribuabili să vadă şi o îmbunătăţire a nivelului de trai. În plus, tot mai mulţi români care au luat credite de la bănci nu mai au cu ce să plătească ratele.

Potrivit ultimelor date publicate de BNR, soldul restanţelor la bănci înregistrate de persoanele fizice şi juridice la sfârşitul lunii noiembrie 2013 a ajuns la 34 miliarde lei, în creştere cu 5,4 miliarde lei faţă de sfârşitul anului trecut. Spre comparaţie, în primele 11 luni din 2012, restanţele la bănci au crescut cu 7,3 miliarde lei, iar în primele 11 luni din 2011, cu 5,7 miliarde lei, potrivit lui Cristian Orgonaş, unul dintre cei mai populari bloggeri de analiză economică din România.

Ponderea restanţelor în soldul total de credite a ajuns la 15,4%. Pe segmentul creditelor în lei, ponderea restanţelor a urcat la 15,84%, respectiv 15,11% pe segmentul creditelor în valută.

Ne puteți urmări și pe Google News