The Guardian: Bucureşti, capitala europeană a cutremurelor

The Guardian: Bucureşti, capitala europeană a cutremurelor

Jurnaliştii cotidianului britanic The Guardian au început o serie de articole dedicate oraşelor europene cu risc ridicat în cazul unor cutremure puternice.

Primul din serie este chiar Bucureştiul, denumit "capitala europeană a cutremurelor" din cauza sutelor de clădiri din centrul istoric care s-ar putea prăbuşi după un cutremur puternic.

Jurnaliştii amintesc de seismul de 7,2 grade produs în 1977, când 1.578 de oameni au murit și alți 11.000 au fost răniți. "Atunci, 33 de clădiri din Bucureşti au fost distruse complet, dar mult mai multe au fost afectate", a declarat Dan Lungu, fostul director al Institutului Naţional al Monumentelor Istorice. Jurnaliștii de la "The Guardian" spun că „Bucureștiul este Capitala cutremurelor, unde roșu înseamnă pericol”.

Articolul face referire la clădirile istorice din Centrul Vechi, unde numeroase structuri sunt în pericol.

Ne puteți urmări și pe Google News

Bucureştiul este un oraş european frumos şi puţin cunoscut, cu un centru plin de clădiri istorice datând de la începutul secolului 20, aflate în prag de prăbuşire, scrie The Guardian. Dar oraşul este şi cel mai expus pericolelor în cazul unui cutremur, fiind afectat de numeroase mişcări de pământ de intensitate mică în fiecare an.

Jurnaliştii britanici amintesc faptul că la sfârşitul anilor '90, guvernul român a demarat un program prin care toate clădirile cu risc major au primit o bulină roşie. Ideea era să fie identificate imobilele aflate în pericol şi să se facă eforturi pentru consolidarea lor şi protejarea locuitorilor. Până în acest moment, există 374 clădiri cu bulină roşie, mai scrie The Guardian.