Editura Evenimentul si Capital

„Teroriștii” din decembrie 1989 au acționat și în iulie 1941! | Gândul lui Cristoiu

Autor: | | 1 Comentarii | 2595 Vizualizari

Deși Ordinul Treceți Prutul! a fost dat în noaptea de 21 spre 22 iunie 1941, la ora două, activitățile de tip ofensiv pe frontul românesc au debutat abia pe 1 iulie 1941.

Operațiunea Barbarossa se întindea de la Marea Baltică la Marea Neagră. La 22 iunie 1941, Frontul de Nord era în spatele celui de Sud. În Sud, unde acționa Armata Română, a trebuit să se aștepte avansarea liniei Frontului în partea de Nord, astfel încît să ajungă în linie dreaptă cu Frontul din partea de Sud.

Replica sovietică a fost palidă. Ea a constat, printre altele, și în două bombardamente asupra Bucureștilor în nopțile de 1 și 2 iulie. În prima noapte de bombardament, antiaeriana noastră a folosit tirurile luminoase. Asta a creat în capitală o isterie uriașă: cea a spionilor ruși care semnalizează de la sol avioanelor dușmane unde să bombardeze. Despre această isterie se discută pe larg în Ședința Consiliului de miniștri din 3 iulie 1941, condusă de Mihai Antonescu, lăsat de Ion Antonescu, plecat pe Front, ca premier interimar.

Stenogramele Ședințelor Consiliului de miniștri din timpul Guvernării Ion Antonescu au fost publicate, în 11 volume, de Arhivele Naționale ale României, prin grija lui Marcel – Dumitru Ciucă și a Mariei Ignat. Stenograma ședinței din 3 iulie 1941 a fost publicată în volumul IV ( iulie – septembrie 1941), București, 2000 și e rezumată astfel de editori:

„1941 iulie 3. Se discută despre: măsurile ce trebuie să se ia în Basarabia privind reconstituirea proprietății, a vieții economice, privind administrația, învățămîntul, Biserica și sănătatea; camuflajul împotriva bombardamentelor rusești; legalitatea semnării decretelor de către Mihai Antonescu, în lipsa lui Ion Antonescu.”

Reproducem mai jos fragmentele din Stenogramă care descriu, prin intermediul luărilor de cuvînt, o atmosferă în București asemănătoare celei din seara lui 22 decembrie 1989, cînd s-a declanșat Diversiunea cu teroriștii. La începutul lui iulie 1941 nu exista TVR care să intoxice populația cu știri false despre teroriști, presa era sub strict control guvernamental. Și cu toate acestea, ca și în decembrie 1989, cetățeni pașnici sunt denunțați la Poliție sau la Siguranță ca spioni sovietici. Nu puțin sunt arestați sau și unii chiar împușcați.

Isteria spionilor sovietici din iulie 1941, creată în afara unei diversiuni mediatice, doar prin simpla circulație a zvonurilor de la un cetățean la altul, ne spune că diversiunea Teroriștii din decembrie 1989 a fost lansată de niște buni cunoscători ai firii românești.

„M. Antonescu: În principiu nu mă introduc în problemele militare, dar, pentru că mi s-au semnalat cîteva lucruri, și în ultima vreme unele chiar grave, m-a determinat să ridic această chestiune și s-o aduc înainte dv, pentru ca, ținînd seama de experiențele făcute zilele acestea, să vedeți în ce mod s-ar putea remedia unele frămîntări create prin tirul mitralierelor antiaeriene la București, împrejurare care a creat o stare de spirit destul de frămîntată. (…)

De aceea îmi îngădui să semnalez că, datorită acestui tir cu traseu luminos al mitralierelor, a fost provocată o panică la București, acum două seri. Toată lumea asalta Ministerul de Interne…

G-ral D. Popescu (Ministrul de Interne n.n): Panică a fost chiar la Ministerul de Interne.

M. Antonescu: … Siguranța, cu telefoane, aducîndu-ne la cunoștință că sunt rachete luminoase și se aruncă o serie întreagă de alte semnale pentru aviatorii dușmani (…); și pe urmă, Armata noastră, în fața acestei stări de agitație care se crease, a ajuns să procedeze adesea foarte drastic.

De exemplu, dl. ministru Pflaumer (Karl Pflaumer, ministrul de Interne al Germaniei, venit la București pentru a consilia Guvernul Ion Antonescu în chestiunile ținînd de administrarea teritoriilor ocupate n.n) a fost ieri la mine și mi-a spus că, pentru o secundă, a trecut în interiorul casei din camera de baie, care era luminată, în hall-ul casei, care era întunecos, un soldat din stradă a tras atît de puternic încît a dărîmat zidul (…)

G-ral I. Iacobici (Ministrul Apărării Naționale n.n.) : Să vă dau toate relațiunile. Pînă acum am avut numai în două rînduri acțiuni mai serioase; am avut numai două alarme mai serioase. Cea dintîi a fost în cursul unei nopți, alarmă care a durat foarte mult. Am căutat imediat să iau măsuri. Am stabilit cum s-au petrecut lucrurile și am luat dispozițiile necesare, pentru ca să nu mai dureze atît de mult o alarmă.

O a doua incursiune a fost făcută de avioanele rusești într-o noapte întunecoasă, fără lună. Avioanele rusești s-au apropiat de Capitală, au căutat-o dar n-au găsit-o, pentru că s-a luat foarte buna măsură – o măsură de moment și care nu este obicinuită – de a se interzice orice lumină din partea proiectoarelor care urmau să caute inamicul. Datorită acestui fapt, în adevăr nici un avion n-a ajuns asupra Capitalei. Toate s-au învîrtit în jurul Capitalei, fără a o găsi și atunci au aruncat ici și colo bombele, fără rezultat.

Cum mi-au părut cam lungi aceste alarme, am avut o conferință, în care am pus problema alarmelor date în Capitală, din punct de vedere psihologic. Am spus: Eu pui această problemă mai ales din acest punct de vedere, fiindcă, în adevăr, în Capitala noastră situația prezintă un aspect cu totul interesant. Eu am comandat și supravegherea a unui număr de un milion de oameni – populația Capitalei – din care 95% sînt oameni nervoși!… Și deci trebuie să se țină cont de această stare psihologică și să se caute ca alarmele să fie cît de rare și cît de scurte, mai ales în timpul nopții.

De exemplu, o alarmă cum a fost aceea de alaltăieri, care este dată în timpul zilei, într-un moment cînd lumea este în drum spre casă, nu încurcă, n-are nici o importanță; dar cînd alarma se dă în timpul nopții și scoli oamenii din pat, la mijlocul nopții, ea trebuie să fie cît mai scurtă, pentru ca să permiți omului să se întoarcă îndărăt în pat.

Este adevărat că lungimea alarmelor depinde de starea vremii, de felul avioanelor, de modul cum lucrează aviatorii, de unde vin, unde deviază, ce urmăresc – toate chestiunile foarte grele, foarte delicate pentru a fi rezolvate de acei care conduc aceste avioane.

În ce privește alarma din penultima zi, adică de alaltăieri seara, iată cum s-au petrecut lucrurile. S-a dezlănțuit un foc foarte puternic de apărare a Capitalei, folosindu-se tirul luminos. Atunci am avut de constatat ceea ce știți și dvs. Am dat chiar un comunicat în această privință. Avioanele au fost oprite de bombardamentul dezlănțuit, în drumul lor spre Capitală, încercare de atac care, grație acestei reacțiuni, a eșuat, și au silit avioanele să se întoarcă. Ați văzut cum au reacționat, au zvîrlit bombele unde au putut, căutînd să se adăpostească de focul nostru și n-au reușit să producă asupra populației nici măcar o zgîrietură.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
18:10 BĂSESCU tranșează scandalul DNA Ploiești. SFAT VITAL pentru Iohannis: „CEREAM imediat O ANCHETĂ”! 18:05 Elena Udrea, ATAC la Kovesi: NU vreau să fiu EXECUTATĂ. O să fiu aceeași și dacă intru la PUȘCĂRIE 15:21 MITING LA COTROCENI. Abuzurile procurorului Portocală AU STÂRNIT PSD. SCANDAL la POARTA LUI Iohannis. Update 15:05 DOVADA care o incriminează pe șefa DNA. Vlad Cosma: „Kovesi A MINȚIT”. Apar NOI DEZVĂLUIRI 11:49 Toader, Kovesi, raportul şi revocarea, MISTER ELUCIDAT! CE SE POATE FACE şi ce nu? Un fost ministru al Justitiţiei A LĂMURIT TOTUL 11:09 Adevărata VULNERABILITATE a șefei DNA. MARILE ȘPĂGI și MARILE AVERI, „uitate” de Kovesi. Atacul neașteptat al unui jurnalist 08:48 NOI informații în SCANDALUL DNA. Daniel Savu CONTRAATACĂ. Ce le pregătește procurorului „Portocală” și lui Lucian Onea 19:28 PROCURORUL „PORTOCALĂ”, călătorie INCOGNITO prin Drumul Taberei. NEGULESCU, întâlnire de gradul ZERO 15:39 Inspecția Judiciară a CSM s-a SESIZAT din oficiu. Verifică DEZVĂLUIRILE lui Vlad Cosma despre DNA Ploiești și procurorul „Portocală” 06:50 Justiția e oarbă sau are orbul găinilor? 06:20 Dezvăluirile Mihaelei Iorga confirmă: Codruța Kovesi s-a implicat ilegal în dosarele politice ale DNA. România lui Cristoiu 06:10 Nu mai comentați afirmațiile Laurei Codruța Kovesi! Oricum nu aflăm adevărul… 22:05 Dan Andronic, PROFEȚII despre șefa DNA! Când va fi Kovesi REVOCATĂ DIN FUNCȚIE 19:09 Negulescu ȘTIA de ÎNREGISTRĂRILE lui Ghiţă despre COLDEA! Vlad Cosma l-a anunțat pe procurorul DNA despre DEZVĂLUIRILE legate de prim-adjunctul SRI 18:48 Cătălin Tolontan, declarație UIMITOARE despre șefa DNA: „Kovesi avea LACRIMI în ochi!” 18:43 De-a ce se joacă Tudorel Toader? PSD-iștii au ieșit la ATAC! REACȚIE DURĂ după declarațiile ministrului Justiției! Ce I SE PREGĂTEȘTE 18:28 TĂRICEANU, reacție DURĂ la adresa lui KOVESI:”Nu își vede bârna din ochi” 17:22 Tudorel Toader, ALBA-NEAGRA, cu anunțul privind DEMITEREA lui Kovesi. De ce s-a întors Toader, mai devreme, din Japonia? DECLARAȚII de ultimă oră! 15:35 Scandalul DNA Ploieşti. Un personaj-cheie A LĂSAT ÎNTR-UN MALL O GEANTĂ VALOROASĂ. Firul merge la vârful Parchetului General

Articole salvate