Editura Evenimentul si Capital

TEROARE în Belgia. FILMUL unei zile cumplite în care metroul şi un aeroport din inima EUROPEI au fost atacate de BESTII JIHADISTE. Asasinii au ucis 34 de oameni nevinovaţi şi au rănit peste 230 | UPDATE | GALERIE FOTO şi VIDEO

Explozii pe aeroportul din Belgia
Autor: | | 189 Comentarii | 59148 Vizualizari


Vezi galeria foto:

Cel puţin 34 de oameni nevinovaţi au pierit în cele trei explozii produse, marţi dimineaţă, la Bruxelles. Alte peste 230 de persoane sunt rănite iar Belgia este în alertă teroristă maximă. Relatările de la locurile atentatelor - aeroportul Zaventam şi staţia de metrou Maelbeek – sunt cutremurătoare. Martorii spun că au auzit strigăte în arabă înainte ca totul să sară în aer. “A fost apocaliptic. Am văzut cel puţin şapte oameni morţi. Sfârtecaţi. Oameni fără picioare. Era sânge peste tot. Le vedeam trupurile, dar nu mai aveau membre”, a povestit Alphonse Youla, angajată a unui magazin de valize din aeroport. Scenele de groază au făcut înconjurul lumii, o lume din ce în ce mai speriată şi mai dezorientată, în condiţiile în care cele mai competente servicii de informaţii din lume se dovedesc incapabile să o protejeze în faţa terorii exercitate de Statul Islamic şi de prozeliţii acestuia, tot mai numeroşi, tot mai dispuşi să ucidă. Vă prezentăm mai jos filmul aceste zile însângerate. România este direct afectată de atentele din Bruxelles, prin cei trei cetăţeni ai săi care au fost răniţi.

În jurul orei 09.00 (ora României) au avut loc două explozii la aeroportul Zaventam din Bruxelles. Toate zborurile de pe aeroport au fost anulate și aeroportul a fost evacuat. Imaginile de la fața locului arată că aeroportul a suferit pagube extinse. La aproape o oră după atacul de la aeroport, o altă explozie a avut loc la o stație de metrou de lângă instituțiile europene din Bruxelles. 

Premierul Belgiei şi câţiva membri ai cabinetului au fost duşi într-un clădire sigură, la o adresa necunoscută. Acolo este o celulă de criză şi de acolo urmăresc situaţia. Autoritățile belgiene au confirmat că o explozie de la aeroport a fost provocată de un atacator sinucigaș. A doua a fost cauzată de o bombă detonată de la distanță.

La ora 11, premierul belgian a confirmat că cele trei explozii au fost atacuri teroriste. În orele ce au urmat, oraşul a fost împânzit de poliţişti şi de forţele armate, iar instituţiile publice au fost evacuate şi închise.

Există numeroşi martori care au declarat că înainte de exploziile de la aeroport, s-au auzit focuri de armă și strigăte în arabă iar într-o imagine care face înconjurul lumii sunt surprinşi trei bărbaţi bănuiţi de producerea atentatele de pe aeroportul din Bruxelles .

Au fost filmaţi de camerele de supraveghere în timp ce împing nişte cărucioare pentru bagaje. După cele două explozii, forţele de securitate au găsit, pe aeroport, o centură cu explozibili, rămasă nedetonata, şi o mitralieră Kalashnikov.

Pe de altă parte, un martor al atacului din metrou i-a descris pe suspecţi astfel: "Erau doi bărbaţi. Unul se comportă ciudat şi purta o sacoşă pe care a dat-o în cele din urmă celui de-al doilea bărbat. A fost o situaţie foarte ciudată. De aceea am ieşit afară din tren. La scurt timp am auzit o explozie." Autorităţile belgiene efectuează mai multe raiduri la câteva locuinţe din Bruxelles, unde speră să găsească dovezi legate de atacatori.

Atacurile vin la doar câteva zile, după ce ultimul terorist de la Paris, Salah Abdeslam, a fost arestat de autoritățile belgiene.  “Atacurile din Bruxelles au, fără dubii, legătură cu arestarea lui Abdeslam. Mesajul pentru autorităţi este cât se poate de clar - aţi arestat un suspect celebru şi periculos, dar trebuie să ştiţi că există numeroşi alţi jihadişti gata să comită ce acesta nu a fost capabil: să se arunce în aer. Există motive serioase să credem că atentatele de marţi sunt doar începutul atacurilor care vizează Belgia, dar şi alte ţinte din Europa. O staţie de metrou e un loc în care se poate acţiona cu uşurinţă şi, din perspectiva teroristului, este deosebit de avantajos pentru că, cu puţin noroc, pe acolo se pot afla şi turişti americani”, a declarat pentru Daily Mail un specialist în lupta anti-teroristă. Mai multe detali citește AICI.

Pe parcursul zilei de marți am revenit cu informații noi ori decât ori acestea ne-au parvenit de la fața locului, cu ajutorul presei străine, agenții de presă din România sau autorități. Vă invităm să parcurgeți mai jos informațiile calde așa cum au fost ele livrate de-a lungul acestui 22 martie însângerat, care, așa cum spunea regele Philippe  ”nu va mai fi niciodată o zi ca toate celelalte" în Belgia.


UPDATE: Germania va colabora cu partenerii belgieni pentru a-i găsi și pedepsi pe toți cei implicați în atentatele de la Bruxelles, spune cancelarul Angela Merkel. Cabinetul său va analiza implicațiile atacului.

UPDATE: Aeroportul Zaventem va rămâne închis și miercuri, a anunțat conducerea.

UPDATE: Potrivit presei internaţionle, bilanţul victimelor atentatelor multiple din Bruxelles este în continuă creştere. Peste 200 de oameni ar fi răniţi, în timp ce alţi 34 au murit. 

UPDATE:  Guvernul belgian a decretat trei zile de doliu naţional.

UPDATE: Gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) a revendicat atacurile teroriste comise marţi dimineaţa la Bruxelles, a anunţat agenţia de ştiri Amaq ce are legături cu această grupare, transmit agenţiile Reuters şi EFE.  "Luptătorii Statului Islamic au detonat o serie de bombe, centuri şi dispozitive explozive, marţi, la aeroport şi la o staţie de metrou din centrul Bruxelles-ului, capitala Belgiei, ţară care participă la coaliţia internaţională împotriva Statului Islamic", se menţionează în textul difuzat. Ei "au deschis focul în interiorul aeroportului Zaventem, înainte ca mai mulţi dintre ei să-şi detoneze centurile cu explozivi; de asemenea, un martir şi-a detonat centura cu explozivi în staţia de metrou Malbeek", precizează mai departe sursa citată.  UPDATE: Televiziunea publică din Belgia anunță că sunt 34 de morți în aceste atacuri. Informația nu a fost confirmată însă.

UPDATE: Autorităţile belgiene fac percheziţii în acest moment la mai multe adrese din Bruxelles. 

UPDATE: Un tânăr rănit în incendiul din clubul Colectiv și transferat ulterior la un spital din Belgia a fost externat pentru a face loc răniţilor din atentatele teroriste de astăzi. CITEŞTE MAI MULT...

UPDATE: O armă automată Kalașnikov a fost găsită în zona de plecări de pe aeroportul Zaventem, potrivit canalului de televiziune RTBF.

UPDATE: Bilanţul oficial: 26 de morţi şi 136 de răniţi. Autorităţile belgiene roagă oamenii să vină să doneze sânge pentru victimele atacurilor.

Oamenii au început să-și ofere locuințele pentru a găzdui pe cei care au nevoie și se află în zonă. Mesajele au fost postate pe Twitter cu hashtag-ul

Maggie de Block, ministrul belgian al Sănătății, a confirmat că 11 persoane au murit și alte 81 au fost rănite în exploziile de pe aeroport, despre care procurorul general a spus că au fost provocate de un atac sinucigaș.

UPDATE: Trenurile Eurostar care circulă pe ruta Bruxelles - Londra au fost suspendate, aeroportul din Bruxelles rămâne închis până miercuri la ora 6.00.

UPDATE: Premierul belgian a anunţat că cel puţin de 28 de oameni şi-au pierdut viaţa (13 la aeroport, iar alte 15 - în atacul de la metrou) în atentatele care au avut loc astăzi la Bruxelles. 

Poliţia din Bruxelles caută mai mulţi suspecţi. 

UPDATE: Alte imagini filmate din timpul exploziei:

UPDATE: Niciun cetăţean român nu a fost victimă a atentatelor produse la Bruxelles, marţi dimineaţă, a afirmat premierul Dacian Cioloş, care a adăugat că oficialii români care sunt în vizită de lucru la Comisia Europeană sunt în siguranţă la sediul reprezentanţei permanente a României la UE.

UPDATE: O nou explozie a avut loc într-un cartier din Bruxelles. Surse spun că a fost o detonare controlată.

UPDATE: Rețeaua socială Facebook a lansat, la scurt timp, după explozii, funcția "Safety Check". Aceasta le permite utilizatorilor să își informeze prietenii și rudele, prin mediul online, că sunt bine și că se află într-o zonă de siguranță.

UPDATE: Președintele Vladimir Putin a transmis condoleanțe Regelui Filip al Belgiei, scriert.com. De altfel, liderul de la Kremlin a condamnat actele barbare și a subliniat că terorismul nu are granițe și amenință toți oamenii din lume.

UPDATE: Un pachet suspect a fost găsit la Palatul Regal din Bruxelles, informează Le Soir.

UPDATE: Graniţa Franţei cu Belgia a fost închisă. De asemenea, gara din Anvers a fost evacuată, anunţă postul de radio belgian RTBF.

Centrul de gestionare al crizelor din Belgia solicită oamenilor, potrivit rt.com, să nu sune, ci să trimită mesaje sau să folosească rețelele sociale pentru că liniile telefonice sunt supraîncărcate.

UPDATE: Ministerul Afacerilor Externe (MAE) pune la dispoziţia cetăţenilor români afectaţi, precum şi rudelor acestora, mai multe contacte telefonice ale Amabsadei României la Bruxelles.

MAE pune la dispoziţia cetăţenilor români afectaţi, precum şi rudelor acestora, contactele telefonice ale Ambasadei României în Regatul Belgiei +32 (0)2 347 5338, +32 (0)2 345 0040, +32 (0)2 344 1658, apeluri redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, precum şi telefonul mobil de urgenţă al secţiei consulare a misiunii diplomatice de la Bruxelles +32(0)2 344 0854.

UPDATE: La o oră de la incidentele de pe aeroport, o nouă explozie a avut loc la metroul belgian. Explozia s-a produs la stația de metrou Maelbeek, care este situată aproape de sediile mai multor instituții europene. Potrivit primelor informații, zece persoane ar fi murit în această explozie. 

Întreaga rețea de metrou a fost oprită în urma exploziei, au anunțat autoritățile.

„Metroul pleca din stația Maelbeek, când a avut loc o explozie foarte tare. A fost panică peste tot. Au existat o mulțime de oameni în metrou”, a declarat un martor.

UPDATE: Premierul belgian şi mai multi membrii ai cabinetului de la Bruxelles au fost duşi într-un loc sigur.

Atacul kamikaze a fost confirmat de procurori. 

UPDATE: Exploziile din aeroport au avut loc lângă biroul American Airlines. Pe Twitter a apărut și o imagine cu zona în care au fost plasate bombele.

Polițiștii belgieni au găsit trei centuri sinucigașe nefolosite pe aeroport, notează Rusia Today.

Televiziunile de ştiri că la metrou ar fi murit 10 oameni în timpul celor patru explozii care au avut loc în această dimineaţă.

Toate instituţiile din Bruxelles au fost închise. Numărul oamenilor care au murit a crescut la 13. Cel puţin 35 de oameni au fost răniţi.

Răniţii sunt duşi la spitale de către ambulanţe.

UPDATE: Exploziile de la aeroport au fost provocate de un atac sinucigaş.

UPDATE: Premierul belgian Charles Michel scrie că urmărește cu atenția situația, iar prioritatea autorităților este reprezentată de victime și oamenii aflați pe aeroport. La rândul său, premierul britanic David Cameron se declară șocat de aceste explozii.


PRIMELE IMAGINI după atacurile cu BOMBĂ de la metroul din Bruxelles. Călătorii au fost evacuaţi în MIJLOCUL tunelului


UPDATE: O a treia bombă a fost găsită pe una din pistele aeroportului. 

UPDATE:  Autorităţile belgiene au activat planul de catastrofă, nivelul de alertă teroristă a fost ridicat la 4

Martorii declară că s-ar fi auzit strigăte în limba arabă şi focuri de armă. Totodată, bilanţul oficial al poliţiei belgiene este de 1 mort şi 20 de răniţi, însă presa vorbeşte de 11 oameni decedaţi şi 25 răniţi. De asemenea, autorităţile au găsit în aeroport mai multe bombe.

MAE a trimis următorul comunicat de presă: 

Precizări de presă referitoare la exploziile produse la aeroportul din Bruxelles

Ca urmare a exploziilor înregistrate în cursul dimineţii de astăzi la aeroportul din Bruxelles, Ambasada României în Regatul Belgiei a întreprins în regim de urgenţă demersurile legale pe lângă autorităţile locale, inclusiv pe lângă autorităţile aeroportuare şi reprezentanţii biroului TAROM de la Bruxelles,  în vederea obținerii unor informaţii suplimentare cu privire la circumstanțele producerii incidentului şi cetăţenia persoanelor afectate.

Ambasada României în Regatul Belgiei menţine contactul cu autorităţile locale şi este pregătită să acorde asistenţă consulară de specialitate în limita competenţelor legale.

UPDATE: Klaus Iohannis, preşedintele României, a făcut declaraţii după incidentele de la Bruxelles: 

  • Suntem extrem de îngrijoraţi
  • Nu am vrut să trec peste acest incident
  • Solidaritatea noastră este foarte importantă

UPDATE: Aeroportul din Bruxelles a emis un comunicat în care spune următoarele, potrivit breakingnews.com: "Au avut loc două explozii la aeroport. Clădirea a fost evacuată. Nu veniţi în zona aeroportului".

UPDATE: Potrivit martorilor o bombă a explodat în zona de Check In. Cel puţin 10 persoane ar fi fost rănite. Numărul victimelor este necunoscut. 

Se pare că serviciile de informații belgiene știau de luni că urmează un atentat, potrivit BFMTV.

Mai multe explozii au fost auzite marți dimineață la aeroportul internațional din Bruxelles, care a fost închis, potrivit presei belgiene. Potrivit Reuters, mai multe persoane au fost rănite

Cauza deflagrațiilor nu este clară deocamdată. Postul de televiziune britanic Sky News a anunțat că exploziile au avut loc în terminalul de plecări, în apropierea biroului companiei American Airlines.

Media belgiene au relatat că legăturile feroviare cu aeroportul Zaventem au fost suspendate.

”S-au auzit două explozii pe aeroportul din Bruxelles. Oamenii care erau în zona respectivă au fost preluaţi de autorităţ. Eu o aşteptam pe fiica mea. A luat-o la fugă”, spune antrenorul Mircea Rednic, aflat pe aeroportul Zaventem, din capitala Belgiei.

Totodată, Redinic a declarat că a doua explozie a fost cea mai puternică.


Imagini din momentul în care a izbucnit IADUL pe aeroportul din Bruxelles | GALERIE FOTO şi VIDEO


Bruxelles-ul este un oraș aglomerat care găzduiește sediile NATO și ale instituțiilor UE.

Capitala Belgiei a fost tulburată în ultimele luni de operațiunile antiteroriste care au vizat celulele jihadiste ce își găsiseră adăpost la Bruxelles. 

Ultima operațiune de acest gen a avut loc sâmbătă. Teroristul considerat a fi ultimul în viață din grupul de autori ai atacurilor multiple din Paris soldate cu 130 de morți, de acum patru luni, Salah Abdeslam, a fost arestat după ce a fost rănit.

AVERTIZĂM că imaginile din Galeria Foto de mai sus pot avea un impact emoţional puternic.
Alte articole din categoria: Internaţional

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate