Termenul de garanție al interesului public | Telecomanda electrică

Termenul de garanție al interesului public | Telecomanda electrică

Am urmărit cu interes ultima apariție a lui Traian Băsescu de la B1TV și dialogul cu vedeta postului, Silviu Mânăstire. Mesajele sale au continuat linia din ultimul an: drepturile omului și derapajele Sistemului dar discursul său a creat aceiași așteptare imensă în raport cu probele care să consolideze argumentele.

 În mod evident, publicul său s-a splitat între aderența la ideile președintelui Băsescu și susținerea pentru președintele PMP, Traian Băsescu. Din acest motiv, putem constata că domnia sa a devenit liderul național al anti-băsismului iar discursul din perioada prezidențială a devenit periferic.

Probabil că unii dintre telespectatorii care i-au următit prestația au o curiozitate legitimă: pentru care campanie își păstrează prestanța prezidențială, Traian Băsescu? Discursul său precaut a părut puțin anacronic în raport cu situația unora dintre apropiații domniei sale, dar publicul pare să răspundă bine inclusiv acestui shifting de poziționare strategică.  

Marți seară audiența B1TV a fost bună, în raport cu media postului: aproximativ 100.000 de oameni/minut au urmărit prestația fostului președinte, aproximativ de două ori mai mulți decât sunt captați de postul din Calea Victoriei, în mod obișnuit, pe segmentul prime-time. Când mesajele sale s-au radicalizat și liderul PMP a atras atenția că putem fi în fața unui Stat mafiot care își execută adversarii indiferent de ceea ce scrie în dosarele lor, publicul a răspuns bine. Chiar dacă și concurența intrase cu producțiile cele mai impoftante ale zilei, B1 a păstrat audiența cei aproape 100.000 de telespectatori au continuat să fie martorii dialogului dintre Silviu Mânăstire si Traian Băsescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cel mai următir momentul a discuției a fost pe segmentul 21.15-21.30 atunci când Traian Băsescu a dezvăluit câteceva din relația SRI cu DNA și nu s-a ferit să afirme că dosarele făcute cu implicarea SRI ar trebui redeschise și unele soluții, probabil, infirmate. 

B1TV a înregistrat aici vârful de audiență al zilei, cu 0,9 puncte/minut față de 0,1 puncte, cât a fost media zilei. 

Discursul invitatului a fost centrat pe abuzurile procurorilor, moderatorul a tușat această direcție iar publicului i-a plăcut. 

În emisiunea cu liderul PMP, Silviu Mânăstire a avut meritul că a știut să-și biciuiască interlocutorul. Întrebările lui au păstrat publicul în fața televizioarelor și pe segmentul 20.00-20.15 stația a avut o medie de 55.000 de telespectatori pe minut, un număr aproximativ dublu de telespectatori în raport cu cei care obișnuiesc să urmărească stația.

În martie, B1TV a reușit să-și conserve publicul, în condițiile în care principalii competitori de pe news-tv au pierdut masiv pe segmentul de prime-time. B1TV a rămas cu o medie lunară de 0,6 puncte de audiență, în timp ce Realitatea TV a coborât de la 1,2 la 0,5 iar Digi24 a pierdut 0,9 puncte de audiență și ajuns la 0,3 plecând tot de la 1,2 puncte.

Pe targetul național, România TV a fost lider de piața cu 393.000 audiență, in timp ce Antena 3 a captat doar 387.000.

 

Interesul public ne dă măsura societății, dar, în egală măsură ne ajură să ne facem o opiniei despre aderența unor personaje politice la publicurile lor.

Spre deosebire de Traian Băsescu, ultima prezență a premierului Grindeanu la RTV nu a îmbunătățit cifrele atât de mult public pe cât, probabil, se așteptau producătorii stației.  

Sorin Grindeanu a fost în studioul RTV de la ora 21.00 la 22.00. În medie, în prime-time, RTV are în jur de 2,00 puncte de audiență. Premierul a vorbit despre investitori și despre dinamica investițiilor, despre proiectul noii Legi a Educației naționale și despre pensii. Dar publicul aștepta altceva.

Prezența premierului a îmbunătățit cifrele, dar nu atât de mult cât ne așteptam unii dintre noi. Dacă Băsescu a triplat numărul telespectatorilor B1TV-de la 0,3 la 0,9-performanța supremă a lui Sorin Grindeanu a fost un vârf de 3,1 puncte la o audiență medie a emisiunii de 2 puncte. Interesul major al telespectatorilor RTV a fost legat de modul în care premierul se raportează la evaluarea ministrului Toader și la restabilirea echilibrului în Justiție. Restul curiozităților au fost periferice pentru contribuabilul român probabil și datorită orei înaintate. 

Concluzia dureroasă a acestei paralele este că românul este prea puțin interesat de discuțiile care i-ar putea schimba viața dar consumă cu o voiciune flămândă subiectele care ne apropie de Miorița.