Editura Evenimentul si Capital

Terifianta poveste a bijuteriei ortodoxe din Urali. Bolşevicii l-au torturat şi ucis pe stareţ şi au executat mai mulţi călugări. Au vrut apoi s-o dărâme, dar au transformat-o în ospiciu | GALERIE FOTO

Mănăstirea Belogorsky
Autor: | | 2 Comentarii | 5885 Vizualizari


Vezi galeria foto:

Frumuseţea mănăstirii ortodoxe Belogorsky, cu hramul Sfântul Nicolae, a ajuns vestită în toată lumea. Iarna mai ales, când temperaturile coboară şi la -25 de grade, iar crusta rece, imaculată îi evidenţiază contururile dantelate, peisajul este paradisiac. Serenitatea de acum ascunde însă o istorie tulburătoare.

Spectaculosul lăcaş de cult este aşezat în vârful unui deal din Belaya Gora, Rusia, la 85 kilometri de oraşul Perm şi la 50 kilometri de Kungur. “Nestemata” complexului monastiresc este splendida biserica albă cu turle şi cruci din aur. Dar şi acestea devin un tot unitar cu albul imaculat al zonei din toamnă până-n primăvară când vine dezgheţul.

Piatra de temelia a fost pusă în 1894, când bisericuţă originală din lemn şi mănăstirea adăposteau 25 de băieţi orfani care erau învăţaţi să scrie, să citească, să cânte sau diverse meşteşuguri. Complexul a ars iar construcţia unui lăcaş impunător, de două etaje, a început în iunie 1902 şi s-a încheiat 15 ani mai târziu. Se spune că, în anii respectivi, în jur de 400 de călugări au ajutat la înălţarea frumoasei biserici, zidită din cărămizi fabricate în atelierele mănăstirii.

Pe la 1917, în biserică puteau intra şi 8000 de oameni să asiste la slujbe, lăcaşul fiind nu doar foarte încăpător, ci şi dotat cu sisteme de ventilaţie şi încălzire. Pereţii interiori, bolţile, altarul au fost acoperite de minunate picturi în stil ortodox rus, numeroasele scene religioase fiind din loc în loc accentuate cu aur. La ceremonia oficială de inaugurare au participat peste 30.000 de oameni iar Catedrala mănăstirii Belogorsky a devenit cea mai grandioasă din toată regiunea.

Lucruri îngozitoare aveau să se petreacă un an mai târziu când bolşevicii au dat buzna în mănăstire.

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Fapt divers

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate