"Ţepele" ţigărilor light

"Ţepele" ţigărilor light

Conţinutul de nicotină din ţigările light e mai mic, dar au la fel de mult gudron cancerigen. Amatorii acestui sortiment ajung fie să fumeze mai mult, fie să inhaleze fumul mai profund.

Ţigările light, sunt şi ele, ca toate produsele din gama "uşoară" mai mult un fum, spun medicii. Mai degrabă sunt un produs de marketing, prin care se încearcă manipularea fumătorilor care îşi doresc să facă ceva pentru sănătatea lor, dar nu sunt dispuşi să renunţe pe deplin la viciu.

Termenul "light", interzis din 2002

"Încă de prin anii ’80, de când lumea vuia că fumatul duce la cancer, producătorii s-au gândit să vină pe piaţă cu ceva nou, mai puţin dăunător, cu mai puţin gudron şi mai puţină nicotină. Şi aşa a început să apară moda cu ţigări "light", "mild", "ultra-light". Din 2002 însă, Uniunea Europeană a emis o directivă prin care interzicea folosirea acestor denumiri", explică Magdalena Ciobanu, medic pneumolog la Institutul de Pneumologie "Marius Nasta" din Bucureşti.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nu înseamnă că acest tip de ţigări au şi dispărut, mai degrabă s-au reinventat şi sunt mai dăunătoare ca niciodată. A scăzut nicotina, dar gudronul cancerigen a rămas

Ţigările light au o cantitate mai mică de nicotină, substanţa care dă, de fapt, dependenţa, şi o cantitate la fel de mare, poate chiar mai mare de gudron, factorul cancerigen.

Astfel, trecând pe ţigările "uşoare", amatorii acestora fumează până îşi oferă doza de nicotină cu care s-au obişnuit: fie fumează mai multe ţigări, fie fumează ţigara "de la cap la coadă", fie inhalează mai profund fumul, ajungând să consume practic mai mult gudron decât atunci când fumau ţigări normale, până ajung să-şi satisfacă doza de nicotină.

Vestea proastă este că inhalarea mai profundă a fumului (mai ales în cazul fumătorilor de ţigări light) deteriorează mai rapid ţesutul pulmonar şi grăbeşte apariţia cancerului.

Impactul este mai mare în cazul femeilor, spun medicii. "S-a dovedit că în special femeile care fumează ţigări light fac o formă mai severă de cancer pulmonar, cu o durată de supravieţuire mai mică şi cu risc de metastaze mai mare", mai spune pneumologul Magdalena Ciobanu.

Trucuri de fabricaţie

Specialiştii atrag atenţia că, de regulă, cantitatea mică de gudron înscrisă pe pachet este, în realitate mult mai mare, din cauză că producătorii "trişează" în procesul de fabricare.

"Este un truc de fabricare a ţigărilor uşoare: acestea au în filtru găuri mai frecvente decât ţigările normale, găuri prin care iese fumul. Nicotina şi gudronul care ajung în plămâni în urma unei inhalări sunt măsurate cu ajutorul maşinilor standardizate ce mimează fumatul unei persoane", explică medicul pneumolog. Acesta este standardul după care industria măsoară cantitatea de gurdon şi nicotină din ţigări. Atunci când sunt testate, având orificii mai dese în filtru, se elimină mai mult fum la măsurătoare, însă un om nu fumează la fel ca o maşină, el astupând de regulă orificiile cu mâna sau cu salivă. "În loc să fumeze 2 mg de gudron, cum scrie pe pachet, fumează 10 mg", mai explică medicul.

În concluzie, ţigările light ar fi mai puţin dăunătoare în condiţiile în care fumătorii ar inhala superficial fumul de ţigară, însă nevoia de cantitatea mai mare de nicotină îi determină să tragă mai des şi mai profund din ţigara light. "S-a dovedit că în special femeile care fumează ţigări light fac o formă mai severă de cancer pulmonar, cu o durată de supravieţuire mai mică şi cu risc de metastaze mai mare". MAGDALENA CIOBANU, medic pneumolog

DEZAVANTAJ

Fumătorii "light" renunţă mai greu la viciu

Amatorii de ţigări "uşoare" se lasă mai greu de fumat, spun cercetătorii de la Universitatea din Pittsburgh şi Harvard, sporindu-şi în acest fel riscurile de îmbolnăvire, mai ales de cancer.

Analizând 13.000 de fumatori, cercetătorii au tras concluzia că cei care fumează ţigări light au o probabilitate cu 50% mai mică de a se lăsa de fumat decât cei care fumează ţigări normale.

Paradoxal, peste o treime (37%) dintre cei intervievaţi spun că fumează ţigări light tocmai pentru a reduce riscurile de îmbolnăviri. Majoritatea acestor fumători de ţigări light sunt femei albe cu educaţie superioară.

"Chiar dacă fumătorii speră să reducă riscurile fumând ţigări light, rezultatele sugerează că ei obţin contrariul, din cauză că îşi reduc semnificativ şansele de a se lăsa de fumat. În plus, odată cu vârsta, şansele lor de a se lăsa devin din ce în ce mai mici", a spus medicul Hilary Tindle, participant la studiu.