Editura Evenimentul si Capital

Teoria conspirației la Oltchim. Combinatul, ținut pe butuci, ca să nu se supere benzinarii

Oltchim
Autor: | | 5 Comentarii | 3139 Vizualizari

Pentru repornirea la capacitate de 100% a Oltchim nu s-au găsit niciodată bani. Oare și pentru că, concomitent cu revigorarea combinatului, statul ar deveni un mare producător de benzină și motorină, ceea ce i-ar îngrijora pe marii investitori? Se împlinesc deja trei ani de când Oltchim este în insolvență, funcționând la doar 30% din capacitate. Compania caută cu disperare un investitor. Zilele trecute, administratorii judiciari, respectiv consorțiul format din Rominsolv și BDO Business Restructuring, au relansat ideea că Oltchim este scos la privatizare, după un număr interminabil de încercări eșuate, anul trecut. Jurnaliştii EVZ au aflat cine sunt "peţitorii" care ar vrea să preia combinatul. Însă problema cu această privatizare nu ţine de lipsa investitorilor, au constatat jurnaliştii EVZ. Lucrurile sunt complicate chiar de statul român care face ceva total inexplicabil în această situaţie.

Printre pețitori ar fi un investitor din China, compania Junlun Petroleum, și doi din România, între care SIF Transilvania și o altă companie, anonimă încă. Chinezii își doresc Oltchimul inclusiv pentru producția de PVC, care îl trasformase înainte de criză în unul dintre cei mai mari jucători din această parte a Europei, pe piața de profil.

Cu toate astea, statul nu a făcut niciun pas pentru a pregăti Oltchim în acest sens. De ce oare?

Jumătate de miliard de euro pentru Arpechim

Ca să reintre pe piața de PVC, unde era unul dintre cei mai importanți jucători din această regiune a Europei înainte de criză, Oltchim are nevoie de rafinăria Arpechim, de la Pitești. Acolo s-ar putea produce, prin fracția nafta, atât etilena, folosită la producerea PVC, cât și combustibili, adică benzină și motorină. Preluarea rafinăriei, care ar ajuta la producerea fracției nafta, ar presupune investiții de circa jumătate de miliard de euro. „Prin rafinare ar deriva însă nu doar elementele necesare pentru producerea PVC. Producția Arpechim ar însemna că se majorează cu 30% producția de combustibili de pe teritoriul României. Asta ar însemna o scădere și mai accentuată a prețurilor benzinei și motorinei, spre îngrijorarea marilor benzinari de la noi pe care statul nu ar vrea să îi supere, fie că vorbim de Petrom, Rompetrol, Lukoil”, a declarat pentru EVZ un sindicalist care dorește să rămână anonim.

Pe de altă parte însă, ca să nu inunde piața locală cu benzină și motorină, statul ar avea varianta exportului. Potrivit unei alte surse consultate de EVZ, în prezent, o piață de desfacere ar fi chiar Rusia, unde, se pare, capacitatea de a rafina pentru a obține combustibili superiori compatibili cu motorizări Euro 5 și Euro 6 este destul de scăzută. „Chiar dacă s-ar investi aproape un miliard de euro pentru complexul format din Oltchim și rafinăria Arpechim, estimez că producția anuală de combustililor ar permite statului câștige sute de milioane de de euro, la combinat, anual”, a mai declarat sursa citată pentru EVZ.

O variantă mai ieftină, dar mai puțin fezabilă

Există și posibilitatea de a aduce de la Constanța ceea ce poate produce Arpechim, însă și aici ar fi nevoie de câteva zeci de milioane de euro, pentru reconstruirea conductei dintre Constanța și Pitești. Cu toate acestea, nici pe această variantă, cu costuri mai reduse, nu s-a marșat până acum.

Ce spun administratorii judiciari

Oltchim este în proprietatea statului prin Ministerul Economiei, care deține o pondere de aproape 55% din acțiuni. În lipsa deciziei statului de a se implica direct în combinat cu o investiție (e drept, de proporții impresionante – peste 500 de milioane de euro), precum și a altui investitor, posibilitățile administratorilor judiciari de a revigora combinatul, doar printr-o strategie bine pusă la punct, par destul de limitate. „Ne-am dori ca noua companie viabilă să conțină și instalațiile de pe platforma Arpechim de la Pitești. Acum avem costuri de 5-6 milioane de euro pe an pentru conservarea lor, însă pe măsură ce timpul trece cresc șansele ca aceste instalații să se degradeze”, a declarat recent Gheorghe Piperea, unul dintre administratorii judiciari, într-o conferință de presă. Combinatul funcționează în prezent la 30% din capacitate și administratorii estimează că va atinge un profit de circa 110.000 de euro în acest an.
Alte articole din categoria: Economie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate