Editura Evenimentul si Capital

CUTREMUR LA VÂRFUL BISERICII. Arhiepiscopul Tomisului a fost pus sub CONTROL JUDICIAR. ÎPS Teodosie este ACUZAT de LUARE DE MITĂ şi de FALS ÎN ACTE. Singurul lucru pe care îl mai poate face SLUJITORUL DOMNULUI

ÎPS Teodosie
Autor: | | 77 Comentarii | 7102 Vizualizari

Teodosie DNA. Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a fost chemat, astăzi, la DNA Contanța. După două ore de audieri, slujitorul Domnului a fost pus sub control judiciar pentru luare de mită și folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea de fonduri europene.

Contactată de EVZ, Arhiepiscopia Tomisului a transmis, prin purtătorul de cuvânt Eugen Tănăsescu, că va trimite, în scurt timp, un comunicat de presă, apoi ni s-a spus că nu comentează. În urma deciziei procurorilor DNA, IPS Teodosie va avea voie să oficieze doar slujbe. Prerogativele Arhipeiscopiei Tomisului vor fi preluate, conform statutului BOR, cel mai probabil, de vicarul Cosma Mitu, starețul Mănăstirii Peștera Sfântului Andrei. Sau de Permanența Consiliului Eparhial.

În același dosar, Stere Bica, Petrișor-Bogdan Malaxa, Gheorghe Nadoleanu și Ioan-Ciprian Cojocaro, mandatari ai Arhiepiscopiei Tomisului, au fost puși sub urmărire penală, fiind acuzați că au prezentat documente false, inexate sau incomplete pentru obținerea, în mod ilegal, de fonduri europene.  Ștefan Aurelian a fost pus sub urmărire penală pentru tentativa de folosire sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, ”dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene”.

Fonduri europene pentru culturi inexistente În ordonanța procurorilor DNA se arată că, în perioada 2010 – 2016, IPS Teodosie, în calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului împreună cu ceilalți inculpați din dosar au folosit și prezentat declarații false în relația cu Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (A.P.I.A.) în scopul de a primi fonduri europene.

”În declarațiile prezentate la A.P.I.A., inculpații au declarat în mod nereal că utilizează anumite suprafețe agricole având categoriile de folosință „vii pe rod cu struguri pentru vin”/„vii pe rod cu struguri nobili pentru vin”, în condițiile în care, începând cu anul 2010, pe respectivele suprafețe agricole nu mai existau astfel de culturi.

De asemenea, un alt aspect fals prezent în cuprinsul declarațiilor depuse în perioada respectivă a fost acela că s-au respectat normele privind bunele condiții agricole și de mediu (GAEC) și cerințele legale în materie de gestionare (SMR) privind mediul, sănătatea publică, sănătatea animalelor și sănătatea plantelor, reglementate prin legislația națională, pe toată suprafața agricolă a exploatației și pentru activitatea agricolă pe care o desfășoară”, susțin procurorii DNA.

1.356.973 lei, obținuți ilegal

Faptele, arată anchetatorii, au avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în cadrul schemelor de plată pe suprafață unică (SAPS), totalizând 1.356.973 lei, după cum urmează: în anul 2010 – 142.988,37 lei, în 2011 – 148.610,21 lei, în 2012 – 239.732,26 lei, în 2013 – 262.267,07 lei, în 2014 – 281.733,52 lei, în 2015 – 281.633,28 lei, în anul 2016 plățile nefiind încă autorizate (această faptă a rămas în faza tentativei).

Acuzat că ar fi luat mită 500 de lei IPS Teodosie mai este acuzat că, în primăvara anului 2016, ar fi primit de la o persoană suma de 500 de euro. ”Banii respectivi au fost primiți în legătură cu îndeplinirea, de către inculpatul Teodosie Petrescu, a îndatoririlor sale de serviciu ce decurg din calitatea de Arhiepiscop al Tomisului, în sensul de a dispune ca persoana în cauză să primească remunerație legală pentru activitatea pe care o desfășura într-o parohie”, se mai arată în ordonanța DNA. Procurorii mai precizează că, pe timpul cât se află sub control judiciar, ”inculpatul Petrescu Teodosie”, trebuie să respecte următoarele obligații:

  •  să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată ori de câte ori este chemat,
  •  să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în fața căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinței,
  • să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa de către organul judiciar care a dispus măsura, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat,
  • să nu desfășoare nicio activitate cu caracter decizional în legătură cu accesarea de fonduri publice/europene în cadrul Bisericii Ortodoxe Române/Patriarhiei Române/ Arhiepiscopiei Tomisului, nici direct, nici prin interpuși,
  • să nu se apropie de ceilalți suspecți/inculpați din dosar, de martori, experți și să nu comunice direct sau indirect cu aceștia.

Dacă va încălca cu rea-credință a obligațiile care îi revin, ”măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive”.  
Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate