TEODOROVICI a vorbit despre EFECTUL NEGATIV pe care OAMENII NEAVIZAȚI îl au asupra SISTEMULUI DE PENSII

TEODOROVICI a vorbit despre EFECTUL NEGATIV pe care OAMENII NEAVIZAȚI îl au asupra SISTEMULUI DE PENSII

„Orice scenarii cu privire la sistemul de pensii susţinute de oameni care habar nu au despre activităţile Guvernului produc efecte negative în costurile de împrumut pe care Ministerul Finanţelor trebuie să le plătească în piaţă şi trebuie să ne gândim dacă astfel de afirmaţii nejustificate nu ar trebui taxate conform legii”, susţine ministrul Eugen Teodorovici.

„Trasferul de contribuţii (contribuţiile sociale care au trecut, din 2018 în sarcina angajatului, n.r.) a dus, în acest an, la o reducere a deficitului pe fondul de pensii între 7 şi 8 miliarde de lei, de la sume care au ajuns şi la 18 miliarde de lei în anii trecuţi. Aceasta arată un trend corect. Orice scenarii cu privire la sistemul de pensii susţinute de oameni care habar nu au despre ceea e normal, corect şi despre ce lucrează Guvernul produc efecte negative în costurile de împrumut pe care Ministerul Finanţelor trebuie să le plătească în piaţă. Trebuie să ne gândim dacă astfel de afirmaţii făcute de politicieni, care mai de care mai nejustificate, nu ar trebui să fie taxate conform legii", a afirmat Teodorovici, la Parlament.

Acesta a subliniat cu autorităţile nu intenţionează să facă o surpriză „neplăcută”, iar Guvernul va realiza o analiză cu privire la acest subiect, urmând ca noul concept referitor la pensii să fie prezentat până la începutul lunii iulie.

„Banii din Pilonul I şi II au aceeaşi sursă. Unii sunt administraţi în mod public, de către stat, iar ceilalţi în mod privat, de cei 7, dacă nu mă înşel, administratori de pensii private. Pentru a analiza putem pleca de la foarte multe întrebări pe care nimeni nu le poate contesta: a fost cel mai bun mod de administrare a Pilonului II până astăzi? au fost cele mai bune randamentele pe care astăzi le avem la Pilonul II? costul pe care statul îl plăteşte celor 7 administratori, de peste 1,5 miliarde, costul pe care statul îl plăteşte ca dobânzi la titlurile de stat pe care le cumpără cei 7 administratori de pensii, costul de finanţare pe care statul îl plăteşte pentru a se împrumuta...este un lung şir de dacă...”, a arătat ministrul Finanţelor.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Rugămintea este să stăm, să analizăm şi să discutăm atunci când Guvernul are un concept clar, îl prezintă public şi îl prezintă cu toţi actorii implicaţi în jurul mesei. Nu are nimeni nicio intenţie de a face ceva pe ascuns, de a face o surpriză neplăcută cuiva”, a mai precizat Eugen Teodorovici, conform Agerpres.