Editura Evenimentul si Capital

Tenebrele anchetei „Decembrie 89”: Morți deshumați și dosare refăcute degeaba. DEZVĂLUIRILE medicului legist care s-a ocupat de dosarele celor decedați la Revoluție

Autor: | | 4 Comentarii | 2738 Vizualizari

Gheorghe Alexandrescu, medicul legist care s-a ocupat de dosarele morților de acum 25 de ani, a dezvăluit, pentru „Evenimentul zilei”, că Parchetul General a refăcut arhiva, în 2009. Atunci, mai multe cadavre au fost deshumate

Unul dintre medicii legiști care s-au ocupat, din partea Institutului Național de Medicină Legală (INML) „Mina Minovici”, de dosarele morților din decembrie 1989 a dezvăluit, pentru „Evenimentul zilei” că, în cadrul cercetărilor efectuate de Parchetul General, mai multe cadavre ale celor împușcați atunci au fost deshumate, în urmă cu șase ani. Profesor dr. Gheor ghe Alexandrescu ne-a povestit că, atunci, s-a ocupat de refacerea dosarelor celor morți, la solicitarea procurorului Marius Iacob, cel care era șeful Secției de Urmărire Penală și Criminalistică.


FOTO: Gheorghe Alexandrescu Se întâmpla în anul 2009, când fostul președinte Traian Băsescu îi atrăgea atenția Laurei Codruța Kovesi, exșefa Parchetului General, că nu era dată o soluție în Dosarul Revoluției. În baza legislației existente atunci, dosarul a fost clasat pe motiv că faptele s-au prescris sau pentru că nu erau incriminate infracțiunile împotriva umanității. Însă, în anul de grație 2015, având la dispoziție cadrul legal și o decizie CEDO, Parchetul General a decis, din nou, clasarea.

Îngropați fără autopsie

Medicul legist a fost unul dintre cei care a văzut cadavrele celor morți în decembrie 1989. „Am ajuns la serviciu la două zile după fuga Ceaușeștilor, pentru că se trăgea”, ne-a relatat dr. Alexandrescu. Înainte de venirea lui, în noaptea de 21 spre 22 decembrie, la morgă au fost aduse „în jur de 20 de cadavre”. „Erau împușcați în cap sau în zone vitale. Erau, clar, victimele unor lunetiști. Am aflat de la colegii care au fost de serviciu în noaptea aceea că au venit niște băieți cu <> – securiști – care le-au luat documentele. Așa că, la noi, figurau ca și neidentificați și au fost îngropați la Străulești, acolo unde sunt înhumate cadavrele fără aparținători. Mulți au fost identificați ulterior”, a adăugat Gheorghe Alexandrescu. Doctorul a spus că marea majoritate a celor „peste o mie de morți” au fost înregistrați după 22 decembrie. „Fiind o situație specială, au fost îngropați fără autopsie și legea ne permitea acest lucru”, a adăugat legistul.

„Spuneau că nu mai au dosarele”

Despre momentul în care i s-a cerut refacerea dosarelor celor decedați la Revoluție, Gheorghe Alexandrescu ne-a spus că „acum cinci-șase ani” a venit o dispoziție de la Parchetul General, „de la procurorul Iacob”, pe motiv că nu ar mai fi avut rapoartele întocmite de legiști. În perioada 2009-2010 au fost refăcute cele peste o mie de dosare din toată țara. „Spuneau că ei nu pot ține decât o perioadă de timp dosarele la arhivă, că nu le mai au. La unele am făcut completări”, a adăugat legistul. Tot atunci, a aflat că în mai multe cimitire din țară au fost efectuate deshumări. „S-a luat aleatoriu, nu i-au dezgropat pe toți. De la Străulești, de la Bellu, de la Ploiești etc.”, a explicat legistul. Motivul invocat ar fi fost stabilirea muniției cu care s-a tras și proveniența ei. „Am auzit că la unii au și găsit cartușele”, a mai precizat dr. Alexandrescu.

Mama lui Sorin Leia, ucis în fața Catedralei Timișoara: „Un procuror a vrut să îmi ascundă adevărul”

Printre cei 1.142 de morți care așteaptă, încă, să li se facă dreptate de dincolo de mormânt se numără Sorin Leia (foto), unul dintre tinerii împușcați, acum 25 de ani, pe treptele Catedralei din Timișoara, în timp ce flutura stagul tricolor și cânta „Deșteaptă-te române!”. Impresionanta lui poveste a fost mărturisită, de-a lungul acestui sfert de secol de părinți, rude sau cunoscuți. În Ordonanţa din 14 octombrie 2015, de clasare a Dosarului Revoluţiei, se precizează, sec: „Conform raportului medico-legal nr. 1967/1990, întocmit de IML Timișoara, moartea numitului Leia Sorinel Daniel (...) a fost violentă și s-a datorat unei plăgi împușcate cranio-cerebrale.”. Nici până astăzi, autorul nu a fost descoperit.


FOTO: Sorin LeiaPagina 1 din 2Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate