Editura Evenimentul si Capital

Tenebrele anchetei „Decembrie 89”: Morți deshumați și dosare refăcute degeaba. DEZVĂLUIRILE medicului legist care s-a ocupat de dosarele celor decedați la Revoluție

Autor: | | 4 Comentarii | 2717 Vizualizari

Gheorghe Alexandrescu, medicul legist care s-a ocupat de dosarele morților de acum 25 de ani, a dezvăluit, pentru „Evenimentul zilei”, că Parchetul General a refăcut arhiva, în 2009. Atunci, mai multe cadavre au fost deshumate

Unul dintre medicii legiști care s-au ocupat, din partea Institutului Național de Medicină Legală (INML) „Mina Minovici”, de dosarele morților din decembrie 1989 a dezvăluit, pentru „Evenimentul zilei” că, în cadrul cercetărilor efectuate de Parchetul General, mai multe cadavre ale celor împușcați atunci au fost deshumate, în urmă cu șase ani. Profesor dr. Gheor ghe Alexandrescu ne-a povestit că, atunci, s-a ocupat de refacerea dosarelor celor morți, la solicitarea procurorului Marius Iacob, cel care era șeful Secției de Urmărire Penală și Criminalistică.


FOTO: Gheorghe Alexandrescu Se întâmpla în anul 2009, când fostul președinte Traian Băsescu îi atrăgea atenția Laurei Codruța Kovesi, exșefa Parchetului General, că nu era dată o soluție în Dosarul Revoluției. În baza legislației existente atunci, dosarul a fost clasat pe motiv că faptele s-au prescris sau pentru că nu erau incriminate infracțiunile împotriva umanității. Însă, în anul de grație 2015, având la dispoziție cadrul legal și o decizie CEDO, Parchetul General a decis, din nou, clasarea.

Îngropați fără autopsie

Medicul legist a fost unul dintre cei care a văzut cadavrele celor morți în decembrie 1989. „Am ajuns la serviciu la două zile după fuga Ceaușeștilor, pentru că se trăgea”, ne-a relatat dr. Alexandrescu. Înainte de venirea lui, în noaptea de 21 spre 22 decembrie, la morgă au fost aduse „în jur de 20 de cadavre”. „Erau împușcați în cap sau în zone vitale. Erau, clar, victimele unor lunetiști. Am aflat de la colegii care au fost de serviciu în noaptea aceea că au venit niște băieți cu <> – securiști – care le-au luat documentele. Așa că, la noi, figurau ca și neidentificați și au fost îngropați la Străulești, acolo unde sunt înhumate cadavrele fără aparținători. Mulți au fost identificați ulterior”, a adăugat Gheorghe Alexandrescu. Doctorul a spus că marea majoritate a celor „peste o mie de morți” au fost înregistrați după 22 decembrie. „Fiind o situație specială, au fost îngropați fără autopsie și legea ne permitea acest lucru”, a adăugat legistul.

„Spuneau că nu mai au dosarele”

Despre momentul în care i s-a cerut refacerea dosarelor celor decedați la Revoluție, Gheorghe Alexandrescu ne-a spus că „acum cinci-șase ani” a venit o dispoziție de la Parchetul General, „de la procurorul Iacob”, pe motiv că nu ar mai fi avut rapoartele întocmite de legiști. În perioada 2009-2010 au fost refăcute cele peste o mie de dosare din toată țara. „Spuneau că ei nu pot ține decât o perioadă de timp dosarele la arhivă, că nu le mai au. La unele am făcut completări”, a adăugat legistul. Tot atunci, a aflat că în mai multe cimitire din țară au fost efectuate deshumări. „S-a luat aleatoriu, nu i-au dezgropat pe toți. De la Străulești, de la Bellu, de la Ploiești etc.”, a explicat legistul. Motivul invocat ar fi fost stabilirea muniției cu care s-a tras și proveniența ei. „Am auzit că la unii au și găsit cartușele”, a mai precizat dr. Alexandrescu.

Mama lui Sorin Leia, ucis în fața Catedralei Timișoara: „Un procuror a vrut să îmi ascundă adevărul”

Printre cei 1.142 de morți care așteaptă, încă, să li se facă dreptate de dincolo de mormânt se numără Sorin Leia (foto), unul dintre tinerii împușcați, acum 25 de ani, pe treptele Catedralei din Timișoara, în timp ce flutura stagul tricolor și cânta „Deșteaptă-te române!”. Impresionanta lui poveste a fost mărturisită, de-a lungul acestui sfert de secol de părinți, rude sau cunoscuți. În Ordonanţa din 14 octombrie 2015, de clasare a Dosarului Revoluţiei, se precizează, sec: „Conform raportului medico-legal nr. 1967/1990, întocmit de IML Timișoara, moartea numitului Leia Sorinel Daniel (...) a fost violentă și s-a datorat unei plăgi împușcate cranio-cerebrale.”. Nici până astăzi, autorul nu a fost descoperit.


FOTO: Sorin LeiaDavid Leia, tatăl lui Sorin, relata, într- o scrisoare că, în dimineața zilei de 19 decembrie, a fost sunat la telefon de către o studentă din Timișoara, în braţele căreia a murit fiul său, în incinta Catedralei. A aflat că Sorin a fost împușcat pe 18 decembrie, în jurul orelor 17.30. „L-am căutat, din 19 decembrie 1989 până pe 14 ianuarie 1990, când l-am găsit într-o groapă comună în care au fost îngropați 9 morți de la Timișoara, toți împușcați pe treptele Catedralei”.

Mama tânărului de 22 de ani, Iliţoni Aurica, a povestit că, imediat, s-a dus la Procuratură: „Un procuror căuta să ascundă adevărul și să dezmintă faptul că ar exista o groapă comună în cimitirul amintit. Miam ieșit din fire, eram disperată și aș fi fost în stare să-i dau cu ceva în cap, pentru că îi vedeam pe toţi cum mint”. În cele din urmă, procurorul a fost nevoit să îi arate dosarele celor nouă morți îngropați la comun, printre care și cel al fiului său. Era fotografiat, dar fără identitate. Părinții și-au dezgropat fiul și l-au dus acasă, în cimitirul din comuna Tomești. După o lună și jumătate, a fost dezgropat din nou, pentru expertiza balistică, și s-a constatat că a fost împușcat de armată, cu calibru 7,62 mm. În 1993, Raportul SRI, preciza că „pentru victima Leia Sorin (...) a fost cercetat, în stare de arest preventiv, maiorul de miliţie Sucală Ion”. Însă, prin ordonanţă dată de procuror, pe 15 martie 1990, a fost scos de sub urmărire penală. În ziua de 18 decembrie au mai fost uciși: Ioan Măriuțac (20 de ani) și Vasile Nemțoc (19 ani). Alți cinci demonstranți au fost răniți: Avram Gliguță, Crenguța Huțanu, Constantin Băițan, Gheorghe Popa și Ioan-Avram Cioază.

Dan Voinea: „Comunismul a fost înlocuit cu neocomunismul de către Ion Iliescu și grupul lui de putere, instalat după fuga lui Ceaușescu”

„Ancheta în Dosarul Revoluției trebuie conexată cu cea în Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, pentru că același grup de putere care era în 11 iunie la Guvern, unde s-a decis represiunea armată a manifestației din 13- 15 iunie desfășurată în Piața Universității, este vinovat și pentru victimele acțiunilor din Decembrie 1989, după data de 22. Trebuie conexate pentru stabilirea adevărului, pentru o înțelegere coerentă a evenimentelor și pentru o sancțiune corectă a celor vinovați. Nu poți să-i ierți pentru morții de la Revoluție, dar să-i condamni pentru victimele Mineriadei din iunie 1990. Iar această Mineriadă este doar un capitol. Acest grup de putere are mai multe în spate: capitolul 1 este ceea ce s-a întâmplat în România după data de 22 decembrie 1989. Au fost mai multe acțiuni, capitolele se întind până la Mineriada din septembrie 1991”, ne-a declarat avocatul Dan Voinea (foto), fost anchetator atât în Dosarul Revoluției, cât și în cel al Mineriadei din 13-15 iunie 1990.


FOTO: Dan Voinea Represiuni armate pentru a păstra puterea

Fostul anchetator a mai afirmat că, în decembrie 1989, „a fost înlocuit comunismul cu neocomunimul de către Ion Iliescu și grupul lui de putere, instalat după fuga lui Ceașescu”. Dan Voinea a subliniat că „în decembrie 1989 a fost o înăbușire în sânge a manifestației anticeaușiste și anticomuniste făcută întâi de Ceaușescu și aparatul lui, apoi de către cei care i-au luat locul. Ion Iliescu și ceilalți au făcut același lucru au înăbușit în sânge manifestația”. Fostul procuror militar a mai arătat că tot ce au făcut „Ion Iliescu și ai lui, începând din 22 decembrie și până la Mineriada din septembrie 1991, a fost pentru a păstra, în mod nedemocratic, puterea”. (Violeta Fotache)


EVZ a lansat pagina de Facebook EVZ Premium. Urmăriţi aici o selecţie atentă a titlurilor.

Editorii evz.ro vor publica pe pagina EVZ Premium o selecţie atentă a celor mai importante ştiri, informaţii de interes din domeniile Politic, Economic, Social, Internaţional, Sport, dar şi reportaje, interviuri, seriale.


 

Gheorghe Alexandrescu, medicul legist care s-a ocupat de dosarele morților de acum 25 de ani, a dezvăluit, pentru „...

Posted by EVZ Premium on Wednesday, October 28, 2015Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate