Editura Evenimentul si Capital

TELEPORTARE CUANTICĂ: Experiment reuşit pe o distanţă de 102 kilometri

Fenomene cuantice: Oricare dintre particulele fundamentale de materie care compun Universul poate exista concomitent în două sau mai multe locuri
Autor: | | -5 Comentarii | 6853 Vizualizari

Oamenii de știință au reușit să teleporteze fotoni de-a lungul unor cabluri de fibră optică la distanța de 102 kilometri, de peste 4 ori mai mult decât precedentul record. Potrivit experţilor, reușita poate deschide calea spre un internet cuantic al viitorului, mult mai sigur și mai rapid, informează Live Science.

Cercetătorii fac experimente în domeniul teleportării cuantice încă de la sfârșitul anilor '90. Teleportarea cuantică ține de capturarea caracteristicilor fundamentale ale unui obiect — stările sale cuantice — și transmiterea instantanee a acestei informații dintr-un loc în altul pentru a recompune exact același obiect în altă parte, relatează Agerpres.


UMILINȚĂ totală pentru milioane de FEMEI. Cum le-a fost călcată în picioare MÂNDRIA de câțiva bărbați. Fotografii SENZAȚIONALE | GALERIE FOTOTeleportarea cuantică se bazează pe natura, de cele mai multe ori bizară, a fenomenelor cuantice, constând în faptul că oricare dintre particulele fundamentale de materie care compun Universul poate exista concomitent în două sau mai multe locuri. Mai exact, teleportarea cuantică este legată de fenomenul de "entanglement" cuantic — în care stările cuantice ale mai multor obiecte sau particule elementare diferite sunt "cuplate" între ele, indiferent de distanța la care se află respectivele obiecte sau particule. Oamenii de știință nu pot cunoaște starea unei astfel de particule până nu o măsoară direct, dar, cum ea se află într-o relație de "enanglement" cuantic cu o altă particulă, măsurarea uneia duce la determinarea instantanee și a stării celeilalte.

Evident că fizicienii nu pot (încă) transporta instantaneu materie dintr-un loc în altul, dar ei pot folosi teleportarea cuantică pentru a transmite informații. Într-un experiment recent, cercetători de la National Institute of Standards and Technology (NIST) au reușit să teleporteze fotoni mai departe decât până acum printr-un cablu de fibră optică.

"Este extraordinar că am reușit să efectuăm un experiment de teleportare cuantică pe distanțe atât de mari", a spus Martin Stevens, specialist în optică cuantică la NIST, coautor al studiului.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Divertisment

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate