TELEKOM, atac la Ministerul COMUNICAŢIILOR. De câţi BANI e vorba

TELEKOM, atac la Ministerul COMUNICAŢIILOR. De câţi BANI e vorba

Telekom România acuză Ministerul Comunicaţiilor condus de vicepremierul Augustin Jianu că a blocat proiectul RO-NET, realizat cu fonduri europene.

“De aproximativ 8 luni propectul este blocat total şi este blocat din motive birocratice în primul rând. Avem foarte mulţii discuţii cu beneficiarul, cu Ministerul Comunicaţiilor, despre modul în care se organizează dirigenţia de şantier, cine face recepţia în localităţi. Credem că este necesar să găsim o soluţie cât mai rapidă pentru a debloca situaţia. Pe de o parte dorim să oferim comunităţilor acces la servicii iar pe de altă parte termenul de finalizare al proiectului este septembrie. În acest moment este imposibil să finalizăm proiectul în septembrie, ceea ce poate avea implicaţii pentru statul român, dincolo de problema comunităţilor locale”, a declarat, potrivit ZF.ro, Ovidiu Ghiman, director executiv comercial pe segmentul business al Telekom România, cu ocazia unei deplasări în una dintre localităţile prinse în proiect, din judeţul Tulcea.

Mirsolav Majoros, CEO al Telekom România, a spus la rândul său că RO-NET “este o pierdere mare pentru noi”.

Potrivit şefilor Telekom MCSI refuză să recepţioneze lu­crările finalizate din 400 de ceea ce a dus la îngheţarea plăţilor, astfel că Telekom şi-a plătit din fonduri pro­prii furnizorii. „Până acum Tele­kom România a încasat15 mil. euro cu ti­tlu de plată parţială. Sunt undeva între 30 şi 40 mil. euro pe care Telekom România trebuie să îi încaseze pentru lucrările executate“, a spus Ovidiu Ghiman.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ministrul Comunicaţiilor, Augustin Jianu, anunţa la sfârşitul lunii aprilie, cu ocazia Zilei Comunicațiilor, că în proiectul Ro-Net fuseseră finalizate, cu chiu cu vai, lucrările în 300 de localităţi. 

 „Proiectul Ro-Net continuă, iar în prezent contractorul, Telekom, ne-a anunţat că au fost finalizate lucrările în 300 de localităţi, fiind în etapa de recepţie. După ce vor fi recepţionate lucrările, în zonele respective vor fi livrate serviciile necesare. Se poate finaliza anul acesta. Sunt anumite dificultăţi tehnice la nivel de contract, dar care se pot rezolva, fără doar şi poate”, a mai spus Jianu

Evenimentul zilei a scris la sfârşitul lunii trecute că, pe 9 mai, coordonatorul proiectului RO-NET, Corneliu Mănescu a anunţat constituirea a patru comisii de recepţie, formate din câte doi membri ai Unităţii pentru Implementarea Ro-Net. Numai că, printr-o adresă înregistrată la Ministerul Comunicaţiilor, pe 18 mai, cei opt îi anunţă pe Mănescu şi pe secretarul de stat Maria Manuela Catrina că nu vor participa la recepţie până nu se clarifică, printr-un document asumat din punct de vedere juridic, cine este investitorul în cazul Ro-Net. Ei avertizează că, potrivit legii privind calitatea în construcţii, se sancţionează cu amendă de la 20.000 la 40.000 de lei “recepţionarea construcţiei de către investitor cu încălcarea prevederilor legale” şi cu amendă de la 10 la 20 de mii “neasigurarea verificării lucrărilor de construcţii prin specialişti diriginţi de şantier autorizaţi sau care deţin certificate echivalente”. Cei opt mai atrag atenţia că există posibilitatea ca faptele să fie considerate infracţiuni, potrivit aceleiaşi legi.

Mai multe AICI