Telefoanele lui Trump care RĂSTOARNĂ decenii de diplomație americană

Telefoanele lui Trump care RĂSTOARNĂ decenii de diplomație americană

Președintele ales Trump a deschis calea dialogului cu lideri politici pe care Washingtonul i-a proscris până acum, dând semnalul unei uriașe schimbări.

2 decembrie - Discuția telefonică pe care Donald Trump a avut-o cu președintele Taiwanului, face din președintele ales al Statelor Unite, primul lider american care face asta, din 1979 încoace.

Convorbirea dintre Donald Trump și președintelui Tsai Ing-wen riscă să stârnească mânia Chinei, care dorește aducerea acestei insule sub guvernarea Beijingului, comentează New York Times.

Onorându-l pe liderul taiwanez prin acceptarea apelului telefonic, echipa de tranziție a lui Trump dă cu claritate de înțeles că vede Taiwanul ca pe un stat independent.

Ne puteți urmări și pe Google News

Statele Unite au refuzat să mai recunoască Taiwanul, din 1979, când au recunoscut în schimb guvernul Chinei. Taiwanul însuși nu și-a declarat formal independența.

Pe 2 decembrie, Trump a scris pe Tweeter:

„Președintele Taiwanului M-A SUNAT astăzi pentru a mă felicita pentru câștigarea alegerilor prezidențiale.”

 

2 decembrie - Trump sprijină dura campanie antidrog din Filipine, susține președintele Rodrigo Duterte.

Președintele Duterte a fost acuzat de abuzuri grave asupra drepturilor omului în campania sa antidrog, l-a făcut pe Obama „ticălos” („son of a bitch”) și a declarat „ruptura” dintre Filipine și Statele Unite cu prilejul unei vizite recente la Beijing.

Rodrigo Duterte a declarat tot pe 2 decembrie că președintele american ales s-a arătat „destul de sensibil” față de „îngrijorările noastre despre droguri” și că campania națională de luptă împotriva drogurilor, lansată de guvernul de la Manila, „este realiză corect”.

Nu a existat o reacție a echipei lui Turmp față de modul în care Duterte a descris discuția telefonică. Nici la un material Reuters, care afirma că Trump l-a invitat pe liderul filipinez în vizită la Washington.

 

30 noiembrie – Trump îl laudă pe președintele Kazahstanului pentru „succesul său fantastic”.

Președintele ales l-a lăudat pe Nursultan Nazarbaiev, care este președintele Kazahstanului din 1991, dând semnale că aprobă regimul autoritar al acestuia.

Potrivit transcrierii convorbirii telefonice, dată publicității de autoritățile kazahe, Trump „a subliniat că sub conducerea lui Nursultan Nazarbaiev, țara noastră a realizat în anii de independență un succes fantastic, care poate fi numit un ‘miracol’.”

 

30 noiembrie – Trump acceptă invitația în Pakistan, „o țară grozavă”.

Premierul pakistanez Nawaz Sharif l-a invitat pe Donald Trump să viziteze Pakistanul, potrivit unei transcrieri a convorbirii dintre cei doi, difuzată de partea pakistaneză.

O astfel de vizită riscă să provoace mânia Indiei, care vede în Pakistan cel mai mare dușman al său; dacă Trump refuză vizita, atunci riscă să irite Pakistanul.

Oricum ar fi, convorbirea telefonică amenință să tulbure echilibrul diplomatic al Statelor Unite cu India și Pakistanul.

10 noiembrie – După ce a ignorat Marea Britanie, Trump i-a făcut premierului de la Londra o invitație neprotocolară.

Premierul britanic Theresa May a fost abia al zecelea lider politic din lume cu care Trump a vorbit, după ce a fost ales, lucru neobișnuit, date fiind relațiile tradițional strânse dintre Londra și Washington. „Dacă o să călătoriți în Statele Unite, să-mi dați de știre”, i-a spus Trump lui May, într-o invitație lipsită de protocol.

Mai mult, Trump s-a întâlnit cu Nigel Farage, liderul UKIP, despre care a declarat că și l-ar dori viitorul ambasador britanic în Statele Unite, din nou un gest ieșit din uzanțele diplomatice.

Trump a vizitat Marea Britanie înainte de referendumul de Brexit, militând pentru ieșirea Londrei de sub tutela Bruxelles-ului, pe când Theresa May a făcut parte din tabăra care a sprijinit rămânerea în UE.