Tel Drum reloaded. Nevinovați în urmă cu patru ani, urmăriți penal acum

Tel Drum reloaded. Nevinovați în urmă cu patru ani, urmăriți penal acum

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, este de ieri urmărit penal în dosarul „Tel Drum”, al treilea pentru şeful Camerei Deputaților. DNA îl acuză pe liderul partidului de Guvernământ de constituierea unui grup infracțional organizat şi spune că dosarul a fost declanşat în toamna anului trecut, în urma unei sesizări primite de la Oficiul European Antifraudă (OLAF). Numai că acelaşi DNA i-a închis în 2013 un dosar penal lui Liviu Dragnea care se referea şi la unele din faptele cercetate acum

Ieri dimineață, liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost citat la Direcția Națională Anticorupție unde a stat în jur de 30 de minute. DNA a comunicat, ieri, că „Liviu Dragnea, preşedintele CJ Teleorman la data faptelor, este cercetat pentru constituire de grup infracțional organizat, două infracțiuni de folosire sau prezentare cu reacredință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene şi două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul. În dosar mai sunt urmărite penal alte opt persoane pentru fapte similar”. DNA a mai precizat că dosarul s-a constituit pe baza unei sesizări a Oficiului European Antifraudă (OLAF) transmise la 30 septembrie 2016, privind suspiciunea săvârşirii mai multor infracțiuni, între care obținerea nelegală, pe bază de documente false, a unor finanțări din fonduri europene pentru lucrări de reabilitare de drumuri județene.

Pentru o parte din acuzații a primit NUP

Dosarul în care ieri s-a început urmărirea penală nu este unul nou pentru liderul PSD. În octombrie 2009, DNA s-a sesizat din oficiu cu privire la sâvârşirea unor infracțiuni de abuz în serviciu săvârşite de Liviu Dragnea şi alte şase persoane, dintre care trei sunt cercetate şi în actualul dosar. În dosarul deschis în 2009, instrumentat de procurorul Paul Dumitriu, Dragnea şi apropiații săi erau cercetați pentru o parte din infracțiunile pentru care acum sunt urmăriți penal, dar acea acțiune s-a încheiat cu „neînceperea urmăririi penale”. În ceea ce priveşte celebra privatizare a Tel Drum, procurorul Dumitriu a scris, după patru ani de cercetări, că „nu se poate vorbi în prezenta cauză de o vânzare subevaluată a acțiunilor reprezentând pachetul majoritar al S.C. Tel procedurii de privatizare derulată în perioada 2001-2002”

Ne puteți urmări și pe Google News

OLAF confirmă sesizarea adresată DNA

O altă acuzație adusă ieri de DNA lui Liviu Dragnea se referă la faptul că, în cursul anului 2009, firma Tel Drum a câştigat cu ajutorul lui Liviu Dragnea un contract de reabilitare a peste 50 de kilometri din DJ 506, lucrare în valoare de peste 62 de milioane de lei. Pentru acelaşi contract de reabilitare, Liviu Dragnea şi apropiații săi au mai fost cercetați şi în dosarul deschis în 2009, numai că la finalul cercetărilor, în octombrie 2013, procurorul Silviu Paul Dumitriu constată că nu sunt „întrunite elementele constitutive ale infracțiunii de abuz în serviciu”. Numai că, în noul dosar Tel Drum, DNA le aduce liderului PSD şi apropiaților săi şi acuzația că au folosit sau prezentat cu rea-credință de documente ori declarații false. Acestea sunt fapte pentru care Liviu Dragnea, Mugur Bățăuş, funcționar al CJ Teleorman, Victor Piperea, funcționar al CJ Teleorman,şi Marian Fişcuci, acționarul majoritar Tel Drum, nu au fost cercetați în dosarul instrumentat de către Silviu Paul Dumitriu. OLAF a confirmat ieri, printr-un comunicat de presă că a găsit dovezi care demonstrează „falsificarea de documente în timpul procedurilor de achiziții” din respectivul contract şi că paguba ar fi de 21 de milioane de euro.

Procurorul care i-a dat NUP s-a opus numirii lui Kovesi la DNA

Procurorul Paul Dumitriu (foto), cel care a instrumentat primul dosar Tel Drum deschis de DNA, este cel care a instrumentat şi dosarul celebrei Ordonanțe 13. În acest caz, el este cercetat disciplinar de CSM „pentru exercitarea funcției cu rea-credință sau gravă neglijență”. Dumitriu a fost şeful Corpului de Control al Ministerului de Justiție în mandatul Monicăi Macovei, iar din 2007 a devenit procuror DNA. În urmă cu trei ani a fost promovat în funcția de adjunct al Secției a II-a din DNA, cea care se ocupă cu combatere a Infracțiunilor Conexe Infracțiunilor de Corupție. Dumitriu este considerat acum un apropiat al conducerii DNA, chiar dacă în 2013, înainte de numirea Laurei Codruței Kovesi la conducere, el a semnat, alături de zeci de colegi din cadrul DNA, o scrisoare în care cerea ca numirea procurorilor să nu se facă pe alte criterii decât cele profesionale. Reamintim faptul că scrisoarea procurorilor DNA a venit ca urmare a faptului că au existat mai multe informații care spuneau că numirea lui Kovesi la DNA este ca urmare a unui troc politic între preşedintele de atunci, Traian Băsescu, şi premierul de la acea dată, Victor Ponta. Dumitriu a devenit celebru şi după ce a apărut în nişte stenograme din nişte interceptări ale DNA, în care îi spune unui coleg să aducă „un Golan la audieri, că vrea să îi dea un cap în gură”.