Editura Evenimentul si Capital

Tehnica militară de peste 150 de milioane de euro, cumpărată de Armata României. O rachetă costă cât un apartament

Sistemele de rachete sunt montate pe mașinile de luptă pentru infanterie
Autor: | | 2 Comentarii | 3278 Vizualizari

Ministerul Apărării Naționale a transmis, la solicitarea „Evenimentul zilei”, care sunt componentele militare achiziționate din Germania, ce urmează să intre în dotarea Armatei României. De asemenea, oficialii MApN au precizat de ce au achiziționat prin ofertă directă, și nu prin licitație, tehnică de luptă anti-tanc a cărei valoare depășește 150 de milioane de euro. Totodată, „Evenimentul zilei” vă prezintă caracteristicile acestor echipamente militare. Prețul unei singure rachete depășește valoarea unui apartament.

Ministerul Apărăii Naționale a transmis că este vorba despre două contracte încheiate între între C.N. Romtehnica S.A. şi firma EuroSpike GmbH din Germania. Primul a fost negociat la începutul anului 2014, pentru achiziţionarea produselor „Mijloace antitanc” (rachete ghidate antitanc). Negocierile pentru cel de al doilea contract au fost inițiate la începutul anului 2015, pentru achiziţionarea produselor „Sistem de rachete antitanc portabile”. Produsele urmează să fie fabricate în Germania în perioada următoare.

Sistem de ghidare antitanc Spike montat pe transportor blindat (Foto: eurospike.com)

Din informațiile transmise de MApN reiese că valoarea echipamentelor  însumează aproximativ 130 milioane euro, fără TVA, ceea ce înseamnă peste 150 de milioane cu TVA.

Oficialii MApN susțin că motivele pentru care s-a negociat doar cu firma EuroSpike GmbH pentru achiziţionarea produselor „Sistem de rachete antitanc portabile” şi „Mijloace antitanc” (rachete ghidate antitanc) au fost următoarele:

  • în dotarea Armatei României există rachete ghidate antitanc de acelaşi tip, achiziţionate încă din anul 2004, acestea fiind instalate pe sisteme blindate de tip „maşină de luptă a infanteriei (MLI);
  • pentru sistemele blindate, rachetele antitanc constituie doar o completare a necesarului de muniţie;
  • prin contractul de furnizare încheiat în anul 2004 au fost prevăzute şi sesiuni de instruire pentru operatorii turelei şi cursuri de cunoaştere/utilizare a echipamentelor achiziţionate;
  • rachetele ghidate antitanc destinate echipării sistemelor blindate de tip MLI sau sistemelor portabile sunt identice şi interschimbabile, presupunând o logistică comună şi reducerea cheltuielilor şi a timpului de pregătire a personalului pentru operare şi mentenanţă, iar din punct de vedere operaţional se simplifică modul de aprovizionare, verificările tehnice periodice şi asigurarea aceloraşi condiţii specifice de depozitare;
  • în dotarea beneficiarului echipamentelor există un sistem de instruire, prin simulare pentru operatori şi un sistem de testare şi verificare a stării tehnice a rachetelor.

Întrucât valoarea totală a contractelor de furnizare încheiate între C.N. Romtehnica S.A. şi firma EuroSpike GmbH, prin care au fost achiziţionate „Sisteme de rachete antitanc portabile” şi „Mijloace antitanc” (rachete ghidate antitanc) însumează aproximativ 130 milioane euro, fără TVA, acestea includ clauze de offset.

MApN arată că în conformitate cu prevederile art. 17.1 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 189/2002, privind operaţiunile compensatorii referitoare la contractele de achiziţii pentru nevoi de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, clauzele de offset se aplică pentru îndeplinirea obligaţiilor de compensare rezultate din contractele de achiziţie din import de produse, servicii sau lucrări necesare domeniului apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale, a căror valoare depăşeşte, individual sau cumulat, două milioane de euro.

În acest sens, se arată că, potrivit OUG 189/2002, în contractele de achiziţie au fost stipulate obligaţiile producătorului german de a perfecta, cu Oficiul de Compensare pentru Achiziţii de Tehnică Specială (OCATS), un acord de compensare  pentru 80 la sută din valoarea totală a achiziţiei, în termen de 60 de zile, aşa cum este prevăzut la art. 19 alin. (1) din Ordonanţă. Acordul prevede, conform aceluiaşi articol, alin. 3, valoarea obligaţiei offset, perioada în care obligaţia offset trebuie îndeplinită, derularea acesteia pe fiecare an, tipul de offset − direct sau indirect −, domeniile care vor beneficia de offset, garanţiile bancare de bună execuţie a contractului, declaraţia privind acceptarea necondiţionată a penalităţilor şi prevederilor stipulate în prezenta ordonanţă de urgenţă, precum şi alte informaţii pe care contractantul le consideră utile.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Fapt divers

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate