Editura Evenimentul si Capital

Tehnica militară de peste 150 de milioane de euro, cumpărată de Armata României. O rachetă costă cât un apartament

Sistemele de rachete sunt montate pe mașinile de luptă pentru infanterie
Autor: | | 2 Comentarii | 3089 Vizualizari

Ministerul Apărării Naționale a transmis, la solicitarea „Evenimentul zilei”, care sunt componentele militare achiziționate din Germania, ce urmează să intre în dotarea Armatei României. De asemenea, oficialii MApN au precizat de ce au achiziționat prin ofertă directă, și nu prin licitație, tehnică de luptă anti-tanc a cărei valoare depășește 150 de milioane de euro. Totodată, „Evenimentul zilei” vă prezintă caracteristicile acestor echipamente militare. Prețul unei singure rachete depășește valoarea unui apartament.

Ministerul Apărăii Naționale a transmis că este vorba despre două contracte încheiate între între C.N. Romtehnica S.A. şi firma EuroSpike GmbH din Germania. Primul a fost negociat la începutul anului 2014, pentru achiziţionarea produselor „Mijloace antitanc” (rachete ghidate antitanc). Negocierile pentru cel de al doilea contract au fost inițiate la începutul anului 2015, pentru achiziţionarea produselor „Sistem de rachete antitanc portabile”. Produsele urmează să fie fabricate în Germania în perioada următoare.

Sistem de ghidare antitanc Spike montat pe transportor blindat (Foto: eurospike.com)

Din informațiile transmise de MApN reiese că valoarea echipamentelor  însumează aproximativ 130 milioane euro, fără TVA, ceea ce înseamnă peste 150 de milioane cu TVA.

Oficialii MApN susțin că motivele pentru care s-a negociat doar cu firma EuroSpike GmbH pentru achiziţionarea produselor „Sistem de rachete antitanc portabile” şi „Mijloace antitanc” (rachete ghidate antitanc) au fost următoarele:

  • în dotarea Armatei României există rachete ghidate antitanc de acelaşi tip, achiziţionate încă din anul 2004, acestea fiind instalate pe sisteme blindate de tip „maşină de luptă a infanteriei (MLI);
  • pentru sistemele blindate, rachetele antitanc constituie doar o completare a necesarului de muniţie;
  • prin contractul de furnizare încheiat în anul 2004 au fost prevăzute şi sesiuni de instruire pentru operatorii turelei şi cursuri de cunoaştere/utilizare a echipamentelor achiziţionate;
  • rachetele ghidate antitanc destinate echipării sistemelor blindate de tip MLI sau sistemelor portabile sunt identice şi interschimbabile, presupunând o logistică comună şi reducerea cheltuielilor şi a timpului de pregătire a personalului pentru operare şi mentenanţă, iar din punct de vedere operaţional se simplifică modul de aprovizionare, verificările tehnice periodice şi asigurarea aceloraşi condiţii specifice de depozitare;
  • în dotarea beneficiarului echipamentelor există un sistem de instruire, prin simulare pentru operatori şi un sistem de testare şi verificare a stării tehnice a rachetelor.

Întrucât valoarea totală a contractelor de furnizare încheiate între C.N. Romtehnica S.A. şi firma EuroSpike GmbH, prin care au fost achiziţionate „Sisteme de rachete antitanc portabile” şi „Mijloace antitanc” (rachete ghidate antitanc) însumează aproximativ 130 milioane euro, fără TVA, acestea includ clauze de offset.

MApN arată că în conformitate cu prevederile art. 17.1 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 189/2002, privind operaţiunile compensatorii referitoare la contractele de achiziţii pentru nevoi de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, clauzele de offset se aplică pentru îndeplinirea obligaţiilor de compensare rezultate din contractele de achiziţie din import de produse, servicii sau lucrări necesare domeniului apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale, a căror valoare depăşeşte, individual sau cumulat, două milioane de euro.

În acest sens, se arată că, potrivit OUG 189/2002, în contractele de achiziţie au fost stipulate obligaţiile producătorului german de a perfecta, cu Oficiul de Compensare pentru Achiziţii de Tehnică Specială (OCATS), un acord de compensare  pentru 80 la sută din valoarea totală a achiziţiei, în termen de 60 de zile, aşa cum este prevăzut la art. 19 alin. (1) din Ordonanţă. Acordul prevede, conform aceluiaşi articol, alin. 3, valoarea obligaţiei offset, perioada în care obligaţia offset trebuie îndeplinită, derularea acesteia pe fiecare an, tipul de offset − direct sau indirect −, domeniile care vor beneficia de offset, garanţiile bancare de bună execuţie a contractului, declaraţia privind acceptarea necondiţionată a penalităţilor şi prevederilor stipulate în prezenta ordonanţă de urgenţă, precum şi alte informaţii pe care contractantul le consideră utile.

O rachetă costă 80.000 de dolari

Mai multe țări, precum India sau Peru au achiziționat, în ultimul timp, sisteme de rachete antitanc portabile Spike. Valoarea unei singure rachete, așa cum au anunțat autoritățile peruane, este de 80.000 de dolari, cam cât este estimat un apartament într-o zonă bună a Capitalei.

Sistemul Spike infanterie constă într-o rachetă, un trepied, o unitate de lansare cu comandă cu un sistem de ghidare optic, un sistem de tragere și o baterie. Ținta poate fi lovită în mai puțin de 30 de secunde, iar reîncărcarea durează mai puțin de 15 secunde. Are sistem de ochire pe timp de noapte și ghidare termică cu ajutorul căruia poate lovi ținte care nu se află în raza vizuală a trăgătorului.  Varianta cu rază lungă a sistemului cântarește în jur de 26 kg. Spike pot fi operate de la un lansator de infanterie, sau de la sol, dar pot fi montate și pe vehicule, cum ar fi transportoare blindate sau vehicule utilitare.

Pentru atingerea țintei sistemul foloseste imagistica în infraroșu (IIR). Are un sistem care permite schimabrea țintei, după lansare, sau blocarea rachetei înainte de impact. Spike-MR / Gill este conceput ca o armă de infanterie si cântareste 26 de kg. Raza de acțiune a unui sistem la sol este de 2,5 km. Varianta montată pe un autovehicul de infanterie extinde raza de lovire eficientă  a țintei până la 4 km.  Variantele de automobile includ suporturi de lansare și o consolă de control.

Sistemul Spike-ER poate fi montat și pe anumite tipuri de elicoptere iar rachetele pot lovi ținte aflate la 8 km distanță. O variantă specială de elicopter si vehicul, numit Spike-NLOS extinde raza de acțiune a rachetei la 25 km.
Alte articole din categoria: Fapt divers

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
06:38 Băsescu l-a „UMILIT” pe Gelu Vișan în direct la TV! Replica pe care nu o va uita NIMENI. Vișan califică gestul lui Băsescu: M-a surprins și m-a întristat în același timp! 01:16 Băsescu, STAND-UP CU NOUL PREMIER: „Dacă vedeți în unele poze fața lui Tudose..." 01:14 Olguța A RATAT ŞANSA CARIEREI. Toți membrii PSD vorbesc despre asta 01:11 Dan Andronic, IPOTEZĂ-ȘOC în cazul lui Tudose. Strategia lui Iohannis 00:50 Băsescu TUNĂ și FULGERĂ după numirea lui Tudose premier: „Iohannis a făcut CEL MAI URÂT lucru! TRĂDARE” 23:51 Tudose, ATACAT fără MILĂ de presa internațională: „Dragnea pierde din popularitate chiar dacă...” 23:36 Lista echipei lui Tudose: Numele de miniștri vehiculate în PSD - surse 22:39 Cine este Mihai Tudose, premierul PSD: Profesor la SRI, acuzat de plagiat, mic maestru în șah - biografie 22:37 ULTIMA BOMBĂ ÎN PSD! S-a vorbit despre o MARE TRĂDARE 22:36 Inedit! Reacția SRI despre premierul PSD Mihai Tudose 22:24 EXCLUSIV EVZ - Tudose către liderii PSD: „Nu vreau să fiu vedetă TV” 22:18 BOMBĂ ÎN PSD! Tudose A FOST DENUNŢAT LA DNA. Planul lui Dragnea SE POATE NĂRUI. Rămâne de văzut CE REACŢIE VA AVEA IOHANNIS 22:00 Tudose şi SECRETELE SOŢIEI SALE. Sunt în joc MILIOANE DE EURO. Detalii explozive 20:03 EXCLUSIV EVZ - Directorul de cabinet al lui Mihai Tudose a lucrat 13 ani pe „analiză-sinteză” în sistemul de siguranță națională, iar soția lui lucrează la UM 0472 și predă la SRI / DOCUMENTE 19:22 Iohannis: „Îl desemnez pe domnul Tudose ca viitor prim-ministru” - LIVE TEXT 18:22 MIHAI TUDOSE era prieten apropiat cu „Anaconda”, generalul SRI Elena Istode. TUDOSE a fost ACUZAT de PONTA că este OFIȚER ACOPERIT! 18:05 Udrea ÎL CRITICĂ DUR Dragnea: „Praf și pulbere. A aruncat PSD ÎN HAOS” 15:55 Propunere SURPRIZĂ a PMP pentru funcția de premier 15:06 CONSULTĂRI la COTROCENI. Băsescu: „Desemnarea PSD este una ratată, menită să-l atragă pe Iohannis într-o capcană. PMP l-a propus premier pe Sigfried Mureșan” | LIVE TEXT 10:03 CULISELE CEx PSD. Drumul NOMINALIZĂRII lui Mihai Tudose spre Palatul Cotroceni

Articole salvate