Editura Evenimentul si Capital

TAXA AUTO ESTE ILEGALĂ. Curtea Europeana de Justiție a emis o NOUĂ DECIZIE. ANAF consumă sume uriaşe pentru cheltuieli de judecată în urma proceselor pe care statul le tot pierde

Taxa auto este ilegală şi cu toate acestea statul român o menţine
Autor: | | 23 Comentarii | 40643 Vizualizari

Taxa de mediu sau “de poluare” pe care statul roman o încasează la înmatricularea maşinilor noi este ilegală, a stabilit iar Curtea Europeana de Justiție din Luxemburg. De ani de zile statul pierde procese pe bandă rulantă din cauza acestei taxe. Cu toate acestea ANAF şi Ministerul Finanţelor menţin practica declarată abuzivă de instanţe, provocând cheltuieli uriaşe generate de costurile proceselor pe care le pierde statul şi mai ales de birocraţia aferentă.

Sute de funcţionari din toată România gestionează mii de dosare cu litigii privind taxa auto. Este o muncă inutilă pentru că în România s-a consolidate déjà o practică judiciară care întotdeauna dă dreptate proprietarilor de autoturisme care dau statul în judecată pentru a recupera taxa încasată abuziv.

“Toţi cei care merg la instanţe câştigă recuperarea taxei auto şi statul e obligat să le achite cheltuieli de judecată. Sunt case e avocatură care câştigă bani de pe scaun, fără să facă aproape nimic. Se plătesc sume uriaşe unor case de avocatură total degeaba, din bani publici. În plus, funcţionarii de la Fisc şi Mediu sunt blocaţi în toate procedurile complicate generate de aceste litigii. Este o risipă de resurse şi mai ales de bani pentru că sunt cheltuieli de judecată serioase, dacă adunăm toate sumele” a relatat pentru EVZ un funcţionar important din ANAF.

În ciuda litigiilor pierdute şi a costurilor uriaşe pentru statul roman, celebra taxă auto introdusă de Rovana Plumb nu a fost anulată. S-au produs doar unele ajustări ale legislaţiei, impuse de litigiile pierdute de statul roman. Un nou proces, pierdut de România la începutul acestei săptămâni, se adaugă peste litigiile déjà câştigate de alţi români care au dat statul în judecată.

Instituția de justiție cu sediul în Luxemburg a decis ca achitarea timbrului de mediu pentru mașinile din import este ilegală.

Curtea Europeana de Justiție din Luxemburg consider că este vorba de o taxă discriminatore. Mulți români vor putea să-și recupereze astfel banii plătiți ilegal pentru mașinile aduse de afară. Instanța europeană s-a pronunțat, marți, în speța Manea, chestionată fiind de Curtea de Apel Brașov, prin care Mihai Manea a reclamat faptul că pentru o mașină pe care a dorit să o aducă din Spania, statul i-a cerut achitarea timbrului de mediu. El a reclamat că pentru mașinile second-hand înmatriculate între 1. 01. 2007 si 1.01.2013 taxa este zero. Curtea a decis că Manea este într-o situaţie discriminatorie.

Până în anul 2013, taxa auto a fost schimbată de mai multe ori după fiecare decizie care sesiza că  a fost iniţial formulată într-o manieră care încălca grav regulile Uniunii Europene. Avocatul general al Curții de Justiție din Luxemburg, Maciej Szpunar, a concluzionat că această taxă este o modalitate încorectă a statului de a lua bani de la proprietarii de autoturisme.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Economie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate