Editura Evenimentul si Capital

TAXA AUTO ESTE ILEGALĂ. Curtea Europeana de Justiție a emis o NOUĂ DECIZIE. ANAF consumă sume uriaşe pentru cheltuieli de judecată în urma proceselor pe care statul le tot pierde

Taxa auto este ilegală şi cu toate acestea statul român o menţine
Autor: | | 23 Comentarii | 40504 Vizualizari

Taxa de mediu sau “de poluare” pe care statul roman o încasează la înmatricularea maşinilor noi este ilegală, a stabilit iar Curtea Europeana de Justiție din Luxemburg. De ani de zile statul pierde procese pe bandă rulantă din cauza acestei taxe. Cu toate acestea ANAF şi Ministerul Finanţelor menţin practica declarată abuzivă de instanţe, provocând cheltuieli uriaşe generate de costurile proceselor pe care le pierde statul şi mai ales de birocraţia aferentă.

Sute de funcţionari din toată România gestionează mii de dosare cu litigii privind taxa auto. Este o muncă inutilă pentru că în România s-a consolidate déjà o practică judiciară care întotdeauna dă dreptate proprietarilor de autoturisme care dau statul în judecată pentru a recupera taxa încasată abuziv.

“Toţi cei care merg la instanţe câştigă recuperarea taxei auto şi statul e obligat să le achite cheltuieli de judecată. Sunt case e avocatură care câştigă bani de pe scaun, fără să facă aproape nimic. Se plătesc sume uriaşe unor case de avocatură total degeaba, din bani publici. În plus, funcţionarii de la Fisc şi Mediu sunt blocaţi în toate procedurile complicate generate de aceste litigii. Este o risipă de resurse şi mai ales de bani pentru că sunt cheltuieli de judecată serioase, dacă adunăm toate sumele” a relatat pentru EVZ un funcţionar important din ANAF.

În ciuda litigiilor pierdute şi a costurilor uriaşe pentru statul roman, celebra taxă auto introdusă de Rovana Plumb nu a fost anulată. S-au produs doar unele ajustări ale legislaţiei, impuse de litigiile pierdute de statul roman. Un nou proces, pierdut de România la începutul acestei săptămâni, se adaugă peste litigiile déjà câştigate de alţi români care au dat statul în judecată.

Instituția de justiție cu sediul în Luxemburg a decis ca achitarea timbrului de mediu pentru mașinile din import este ilegală.

Curtea Europeana de Justiție din Luxemburg consider că este vorba de o taxă discriminatore. Mulți români vor putea să-și recupereze astfel banii plătiți ilegal pentru mașinile aduse de afară. Instanța europeană s-a pronunțat, marți, în speța Manea, chestionată fiind de Curtea de Apel Brașov, prin care Mihai Manea a reclamat faptul că pentru o mașină pe care a dorit să o aducă din Spania, statul i-a cerut achitarea timbrului de mediu. El a reclamat că pentru mașinile second-hand înmatriculate între 1. 01. 2007 si 1.01.2013 taxa este zero. Curtea a decis că Manea este într-o situaţie discriminatorie.

Până în anul 2013, taxa auto a fost schimbată de mai multe ori după fiecare decizie care sesiza că  a fost iniţial formulată într-o manieră care încălca grav regulile Uniunii Europene. Avocatul general al Curții de Justiție din Luxemburg, Maciej Szpunar, a concluzionat că această taxă este o modalitate încorectă a statului de a lua bani de la proprietarii de autoturisme.

„Beneficiază de scutire compărătorul autovehiculului, care este exonerat de obligația de plată a taxei la înmatricularea autovehiculului pe numele său, în timp ce dreptul la rambursarea taxei anterioare, neconformă cu dreptul Uniunii, aparține persoanei care a plătit-o, adică actualului vânzător al autovehiculului sau unuia dintre proprietarii anteriori, în cazul în care autovehiculul a fost deja vândut între data plătii taxei anterioare și data intrării în vigoare a noii taxe.

Prin urmare, chiar dacă beneficiul trezoreriei care decurge din perceperea taxei neconforme cu dreptul Uniunii va fi astfel compensat, de acest fapt nu profită persoana îndrituită la beneficiul rambursării taxei, ci o persoana terță.

Persoana îndrituita va recupera din prețul vânzării cel mult valoarea reziduală a taxei încorporate în valoarea autovehiculului, care va fi însa rareori egală cu valoarea taxei efectiv plătite si, cu siguranță, această sumă nu va include dobânda datorată”, a explicat avocatul general al Curții de Justiție din Luxemburg, Maciej Szpunar, a informat bmwclubmagazine.com
Alte articole din categoria: Economie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
21:32 Dragnea a RĂBUFNIT după raportul publicat de EVZ. "DESECRETIZARE! E important ceea ce e în arhivele SIPA" 19:02 Simona Ionescu despre Raportul Secret cu privire la Arhiva SIPA: „Ne-am pus problema ca nu cumva să fim atraşi într-o CAPCANĂ” 18:23 DEZVĂLUIRI BOMBĂ! Fostul șef al SIPA, desemnat șef la SIE 13:45 REACȚIA lui Grindeanu despre desecretizarea arhivei SIPA: „S-a făcut un pas important” 13:44 PRIMA REACȚIE a lui Toader după desecretizarea arhivei SIPA. Ce spune despre Laura Codruța Kovesi 13:17 Predoiu, despre raportul SIPA: „L-am trimis la CSAT şi l-am clasificat; Nu cunoşteam conţinutul arhivei” 12:39 Scântei: „Unele dosare SIPA au fost XEROXATE. Îi cer ministrului Toader să explice cum documente CLASIFICATE au ajuns în presă” 12:22 Cazanciuc: În 2013 s-a intrat în arhiva SIPA pentru că se ARSESE un BEC 11:48 Preşedintele UNJR: „Ce a căutat un cadru SRI în arhiva SIPA în 2013?” 10:14 REACȚIA lui Băsescu cu privire la arhiva SIPA: Oricât încearcă „băieţii veseli” să arunce responsabilitatea la CSAT, nu merge 10:08 Dan Andronic, despre judecătorul Cristi Danileț: „Nu cred că le-a copiat el...esta MÂNA unui PROFESIONIST” 09:25 ANDRONIC: Nu am înţeles de ce Tudorel Toader nu a DESECRETIZAT aceste documente 09:16 Cine A INTRAT în Arhiva SIPA. Ministerul Justiției a publicat lista 08:21 EXPLOZIV! Judecătorul Cristi Danileț informa DNA despre audierea unor martori. Documentul care dovedește TOT - Foto în articol 07:35 Au apărut primele pagini din RAPORTUL SECRET al ARHIVEI SIPA - FOTO 07:04 ACUM puteți citi DOCUMENTUL INTEGRAL! Am pus mâna pe RAPORTUL SECRET cu privire la Arhiva SIPA! 00:00 “Ați vrut dovezi, na Dovezi!" Jurnalistul Dan Andronic ARUNCĂ SISTEMUL ÎN AER 00:00 Ancheta DIICOT privind arhiva SIPA este în „stadiu incipient”

Articole salvate