Editura Evenimentul si Capital

Târgurile de Crăciun din Germania, feerie coborâtă în stradă

Târgul de Crăciun din Stuttgart atrage anual circa patru milioane de vizitatori
Autor: | | 0 Comentarii | 1943 Vizualizari


Vezi galeria foto:

Peste 160 de milioane de turiști vizitează anual cele 150 de piețe tradiționale, care îmbină perfect spiritul Sărbătorilor de iarnă cu interesul comercial.

Poate niciunde în Europa spiritul Crăciunului nu e trăit mai intens și mai idilic decât în Germania. Peisajul pastoral, desăvârșit de clădirile istorice, inundate de lumina miilor de beculețe din instalațiile care se întind acaparator, cheamă la petrecere. Mireasma de scorțișoară din vinul fiert, combinată cu mirosul cârnaților prăjiți la grătar nu dau nicio șansă trecătorului.

Înapoi în timp

La Esslingen, un orășel situat la doi pași de Stuttgart, se află ceea ce localnicii spun că este singurul târg medieval din Germania. Peste 200 de căbănuțe din lemn, utilate sărăcăcios, ca acum sute de ani, formează o piață în care toți vânzătorii își așteaptă clienții îmbrăcați cu straie de odinioară. Fierarul îți face suvenirurile chiar sub ochi, sticlarul dă forme pe loc, pielarul împletește curele și genți în fața clientului, iar bucătarul taie hălcile de carne și le aruncă pe grătar sub ochii flămânzi ai curioșilor. Pe o scenă improvizată, un grup de artiști glăsuiește o cântare medievală, abia perceptiblă în rumoarea din târg. Ici și colo, câte un saltimbanc jonglează și te invită să îți bagi capul într-o ghilotină pentru o poză unicat, alături de acrobați, zâne și temerarii care înghit flăcări. Pe lângă tine poate trece un personaj istoric, precum Papa de la Roma, un străjer cu sabia la brâu și chiar un pirat fioros. Și pentru a te integra cu totul în peisaj, poți exersa aruncatul cu securea într-un perete de lemn, după care poposești la coliba cu supe gătite în cazane uriașe sau la cazanele în care sfârâie diferite tipuri de cârnați germani.

Cea mai lungă alee pietonală

La Heidelberg, orașul cu cea mai veche universitate din Germania, târgurile de Crăciun, șase la număr, sunt și mai animate, cu valuri de tineri, mulți studenți veniți din toate colțurile lumii, dând năvală să trăiască din plin spiritul Sărbătorilor. Situate chiar sub castelul Heidelberg și de-a lungul celei mai lungi alei pietonale din Europa, Hauptstrasse, târgurile își momesc vizitatorii cu delicatese regionale, midgale și castane coapte, vin fiert și produse meșteșugărești.

La Stuttgart, autocarele și microbuzele stau la rând pentru a lăsa grupurile de turiști care vin să vadă târgul din cel mai mare oraș al landului Baden- Wuerttenberg. Cu aproape 300 de tarabe și cabane, târgul, atestat pentru prima dată în anul 1692, este unul din cele mai mari din Germania, fiind vizitat anual de aproape patru milioane de turiști. De o frumusețe aparte sunt standurile unde se vinde turtă dulce, în diferite forme și culori, sau cele unde sunt expuse suveniruri lucrate manual, precum obiecte în miniatură din lemn.

O adevărată industrie

În Germania sunt peste 150 de târguri de Crăciun, ce atrag anual milioane de turiști din toate colțurile lumii. Majoritatea sunt concentrate în marile orașe - Koln, Berlin, Munchen, Stuttgart, Nuremberg, Dresda - dar cele din orășele precum Esslingen, Ludwigsburg, Rothenburg sau Schloss Guteneck sunt chiar mai accesibile și ferite de invazia turiștilor, păstrând un aer tradițional mai pronunțat. La Bautzen, de exemplu, există un târg care datează încă din 1384, cea mai veche atestare documentară a unei astfel de piețe. Și Striezelmarkt, piață din orașul Dresda, din estul Germaniei, este, potrivit izvoarelor istorice, unul din cele mai vechi târguri de Crăciun din Germania, cu prima sa consemnare datând din anul 1434. Înființat cu scopul de a livra carne orășenilor cu câteva zile înainte de sărbători, târgul ținea doar o zi, lunea de dinaintea Crăciunului. Acum, are peste 250 de standuri și atrage peste trei milioane de turiști în fiecare an.

Tradiție, nu doar comerț

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Internaţional

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate