Editura Evenimentul si Capital

Târgul ABERANT dintre Obama și Erdogan

Aparate de vânătoare F-16 ale forțelor turce în misiune
Autor: | | 9 Comentarii | 4542 Vizualizari

Acceptând să se ralieze coaliției internaționale împotriva ISIS, Turcia nu face decât să arunce gaz peste focul din Orient. Cu binecuvântarea Casei Albe. O analiză din Le Point.

Iluziile nu au durat mult. Angajamentele și bunăvoința președintelui turc Erdogan în discuția telefonică de acum o săptămână cu Barack Obama s-au dovedit repede duplicitare. Intrarea Turciei în rândurile coaliției aeriene internaționale împotriva ISIS a fost dublată de raiduri simultane împotriva celor care s-au arătat printre cei mai înverșunați și eficienți dușmani ai grupării teroriste.

Eroare strategică? Contradicție politică? Câtuși de puțin. Trupele kurde ale PKK pe care avioanele F-16 turce le-au bombardat sunt numite de comandamentul de la Ankara „obiective rebele”, la fel ca și jihadiștii ISIS.

În aceasta constă toată ambiguitatea târgului încheiat între președintele Statelor Unite și omologul său turc. După atentatul de la Suruc, din 20 iulie, care a făcut 32 de morți, despre care există bănuieli că este opera ISIS, Erdogan s-a făcut că acceptă să intre în coaliția contra Statului Islamic. Ceea ce permitea avioanelor de luptă americane să folosească bazele aeriene turce, aflate la numai 15 minute de zbor de obiectivele din Siria.

Doar că Ankara a pus o condiție pentru a intra în coaliția internațională: Obama a trebuit să accepte crearea unei zone tampon de o sută de kilometri lungime și cincizeci lățime în nordul Siriei.

Avioanele americane și turce trebuie să securizeze acest perimetru, care permite evitarea contactului între frontiera turcă și teritoriile cucerite de ISIS, dar și stabilirea în această zonă de tabere pentru sutele de mii de refugiați sirieni, care, prin prezența lor creează probleme guvernului turc.

Din păcate, acceptând această înțelegere, președintele american s-a făcut că uită câteva imponderabile politice și militare.

Prima: aceasta înseamnă confiscarea puterii siriene a lui Bashar Al-Assad, oricât de micșorată și controversată ar fi, a unei părți din teritoriul său. Chiar dacă acesta nu îl mai poate controla. În termeni de drept internațional, aceasta se numește „deposedare”. Pentru ca această confiscare să capete aparențe de legalitate, ar fi nevoie cel puțin de un vot al ONU.

A doua problemă este de ordin practic și militar. În prezent, zona tampon planificată, care se întinde la nord-est de Alep, se află sub controlul ISIS. Cine se va duce să cucerească, cu arma în mână, acest perimetru zis de excluziune, care include orașul sfânt Dabiq?

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: ISIS

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate