TARGET. Un medic de la Casa de pensii Sălaj lua mită 20 de plicuri pe zi. procurorii susțin că într-o singură lună, medicul ar fi luat mită de 199 de ori

TARGET. Un medic de la Casa de pensii Sălaj lua mită 20 de plicuri pe zi. procurorii susțin că într-o singură lună, medicul ar fi luat mită de 199 de ori

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj instumentează două dosare de corupție din sistemul sanitar.

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, Crin Bologa, şi purtătorul de cuvânt Pompilia Stana, au dat ieri, detalii din cele două dosare.

Primul îl vizează pe Sorin Mircea Paşca, medic expert în cadrul Oficiului de Expertiză Medicală şi Recuperarea Capacităţii de Muncă din subordinea Casei Judeţene de Pensii Sălaj, trimis în judecată după ce, potrivit procurorilor, doar în perioada 2 decembrie 2013 – 15 ianuarie 2014, cât a fost în atenţia anchetatorilor, ar fi luat mită de la pacienţi de 199 de ori.Fiind o lună cu puține zile lucrătoare rezultă o medie de 20 de plicuri pe zi.

Sumele erau cuprinse, în medie, între 100 şi 500 de lei, în funcţie de motivul pentru care pacienţii se adresau medicului expert. Mai exact, sumele erau mai mari dacă pacientul dorea încadrarea într-un grad de handicap şi mai mici dacă era vorba despre reexaminarea periodică a gradului de invaliditate în cazul celor pensionaţi deja. Din estimările procurorilor, suma totală primită de acesta ajunge la 17.485 de lei, plus 800 de euro.

Ne puteți urmări și pe Google News

În acelaşi dosar au mai fost trimise în judecată şi cele două asistente medicale din cadrul oficiului, Camelia Crăete şi Oana Bogdan, precum şi o a patra persoană, Laszlo Zoltan, care intermedia mita de la pacienţii din zona Cehu Silvaniei.

Totodată, au fost finalizate cercetările şi în cazul medicului Liviu Gârbea, şeful Secţiei de Reumatologie din cadrul Spitalului Judeţean, trimis şi el judecată tot pentru luare de mită.

Potrivit procurorilor, în perioada 2012 – 19 februarie 2014, acesta ar fi pretins şi primit de la pacienţi, înainte sau după îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, sume totalizând 2.755 de lei, plus bunuri constând în cafea şi ţuică. De asemenea, pentru o parte din tratamentele aplicate pacienţilor, medicul percepea diverse sume de bani, mult peste valoarea lor reală. „Spre exemplu, pentru injecţii care costă 1,3 lei sau 6,9 lei, el percepea 90 sau 100 de lei”, a explicat Pompilia Stana, citată de Vocea Transilvaniei.