Editura Evenimentul si Capital

Țara se duce de rîpă și premierul Dacian Cioloș se piaptănă cu Cumințenia pămîntului | ROMÂNIA LUI CRISTOIU

Ion Cristoiu
Autor: | | 19 Comentarii | 2107 Vizualizari

Vineri, 27 mai 2016, dînd curs urgenţei cerute de interesul naţional, şedinţa CSAT a luat în discuţie Criza din Sănătate.

Comunicatul şedinţei, citit de însuşi preşedintele României, dezvăluie o serie de măsuri cerute Guvernului Dacian Cioloş pentru a rezolva Criza din Sănătate.

Una dintre cauzele Crizei din Sănătate constă în neîncrederea cetăţenilor în capacitatea Puterii actuale – Preşedinţie şi Guvern – de a adopta măsuri rapide menite a rezolva măcar dezastrul zis şi al dezinfectanţilor. Pe parcursul Scandalului Hexy Pharma s-a constatat că în sistemul de Sănătate nu există norme aliniate la standardele europene, privind antisepticele şi dezinfectantele.

În consecinţă, şedinţa CSAT, la care a participat şi Dacian Cioloş, a solicitat Guvernului să treacă la stabilirea normelor:

„În ceea ce priveşte normele, avem nevoie de norme, norme aliniate la cerinţele standardelor europene referitoare la antiseptice şi dezinfectante chimice, norme mai exigente, mai aplicate inclusiv cu sancţiuni mai severe. S-a convenit ca un asemenea pachet de norme să fie elaborat la nivel de guvern pînă la sfîrşitul lunii iulie.

În acest scop, la Guvern se va constitui un grup de experţi, unde participă medici, biologi, chimişti, specialişti în siguranţă alimentară şi alte categorii de specialişti, care să lucreze la acest pachet de norme”.

Aceeaşi Şedinţă a cerut Guvernului şi alte măsuri, printre care se numără întărirea capacităţii de control a Ministerului Sănătăţii, iniţierea unui program de întărire şi perfecţionare a personalului medical pentru combaterea infecţiilor intraspitaliceşti, crearea unei reţele de laboratoare.

Includerea pe agenda Şedinţei CSAT a Crizei din Sănătate îşi are explicaţia nu atît în amploarea măsurilor (acestea puteau fi luate şi-ntr-o şedinţă de Guvern), cît mai ales în constatarea că la nivelul cetăţenilor creşte exasperarea, pentru că în acest domeniu nu se face nimic.

Şedinţa CSAT a rezolvat doar o parte a acestei exasperări.

Pentru ca românii să-şi recapete încrederea în Autorităţi, pentru a fi convinşi că Puterea acţionează prompt şi cu toate mijloacele în cazul unei Crize grave precum cea din Sănătate, era necesar ca Guvernul să dea un semnal ferm, spectaculos, c-a trecut la îndeplinirea măsurilor stabilite de CSAT.

Altfel, Şedinţa CSAT riscă să treacă drept o şmecherie a lui Klaus Iohannis, a Puterii în general, prin care s-a încercat aburirea românilor în genul:

Să ne facem că lucrăm!

Ştiind aceste lucruri, am aşteptat ziua de luni, 30 mai 2016, cu nerăbdare, convins că, încă de la prima oră de program, primul ministru va da un semnal că în materie de Sănătate Guvernul a trecut la lucru. Din acest punct de vedere puteau fi convocaţi la Guvern, într-o şedinţă publică, sub conducerea premierului și cu tot tărăboiul mediatic de rigoare, măcar cîţiva dintre experţii meniţi să lucreze la Pachetul de Norme.

Ar fi fost pentru premier un bun prilej de a anunţa că îndeplinirea măsurilor face obiectul preocupării sale din perioada imediat următoare.

Luni, 30 mai 2016, la Guvern a avut loc o şedinţă, care a beneficiat de participarea lui Dan Cioloș și mai ales de tărăboiul mediatic necesar cînd se vrea să se transmită opiniei publice că Autoritățile se preocupă prioritar de ceva. Nu pentru a lua primele măsuri în Criza din Sănătate, ci pentru a da un impuls hotărîtor campaniei de subscripţie publică pentru achiziţionarea Cuminţeniei pămîntului.

Sistemul electronic de achiziţii publice e blocat de la 26 mai pînă la 15 iunie 2016.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate