Ne-au ciuruit țânțarii, deși Capitala a plătit 6 milioane de euro pentru dezinsecție

Ne-au ciuruit țânțarii, deși Capitala a plătit 6 milioane de euro pentru dezinsecție

Un adevărat meci de ping-pong se joacă pe mulți bani publici între Primăria Capitalei și fi rma contractată pentru a ne scăpa de țânțari. Coral Impex cu sediu central în Ploiești, dar cu sucursale în toată țara, a primit la licitație suma de 27.091.646,33 de lei (circa 6 milioane de euro) pentru a scăpa Bucureștiul de periculoasele insecte. Bani despre care directorul fi rmei, Alexandru Badea, spune că „nu sunt de ajuns”. În același timp, omul declară că nu a efectuat dezinsecția cu o frecvență normală deoarece a plouat foarte mult și, totodată, nu au primit acceptul primăriei de a ieși pe teren. De asemenea, Badea nu s-a sfi it, în discuția pe care a purtat-o cu EVZ, să o întoarcă exact ca la Poliești, întărind vorba din popor.

Liniște totală pe acest subiect în tabăra adeversă, a Primăriei, deranjată doar de bâzâitul insectelor care au ciuruit pielea copiilor și au expus populația la boli grave. Gabriela Firea și consilierii ei au cedat presiunilor cetățenilor de a da explicații vizavi de dezinsecția ineficientă sau chiar inexistentă, publicând, în urmă cu o săptămână, o scrisoare de nemulțumire adresată firmei căreia i-a înmânat contractul bănos.

Un gest atipic, care a stârnit mirare între colaborarea contractuală care se face printr-un temei legal clar stabilit. Primăria nu a oferit altă reacție în afară de mesajul Gabrielei Firea, însă directorul Coral Impex s-a lăsat convins să poate un dialog. „Eu nu pot să discut cu dumneavoastră fără acordul Biroului de Presă al Primăriei”, a fost prima reacție a patronului Alexandru Badea, invocând că are o înțelegere cu direcțiunea care nu-i permite să dea declarații publice. Totodată, a avut de oferit câteva răspunsuri. Vă redactăm, integral, conversația ruptă din zicala „a sucit-o ca la Ploiești”.

 

Ne puteți urmări și pe Google News

„Banii nu sunt suficienți, dar nu îi vom cheltui nici pe ăia...”

 

EVZ: Cum nu puteți să vorbiți cu noi? Sunteți o firmă privată contractată de primărie, pe bani publici... Din momentul în care ați luat acest contract, de câte ori au ieșit mașinile Coral Impex pe străzile Capitalei?

Alexandru Badea: De câte ori a aprobat primăria.

- Și atunci cum vă explicați faptul că avem invazie de țânțari, una fără predecent?

- Mașinile au ieșit conform graficului de câte ori a aprobat primăria. Nu s-a putut interveni la timp din mai multe motive, care nu au depins de noi și... Ploile care au fost.

- Și în alți ani au fost ploi, dar nu a fost o astfel de invazie. În orice caz, care sunt piedicile care nu au depins de dumneavoastră?

- Eu nu pot, ma scuzați, nu am voie să vorbesc cu presa.

- Cine nu vă dă voie? Primăria?

- Da, așa e înțelegerea. Toate discuțiile despre contract să fie purtate prin Biroul de Presă. Trebuie să am aprobarea lor ca să vorbesc

- Până la Biroul de Presă... Nu este normal și transarent să nu avem voie să vorbim când e vorba de cheltuiala unor bani publici.

- Ce pot eu să vă spun este că acum se intervine bine. Noi acum intervenim cu mult mai multe utilaje decât sunt prevăzute în contract. În contract avem 12, noi venim și cu 24, 28, 36...

„Eforturile sunt peste caietul de sarcini”

- Când le scoateți pe stradă, că nimeni din București nu le-a văzut?

- Întâmplător, aseară, am stat și eu până la ora 4 dimineața și nu le-am văzut, pentru că Bucureștiul este mare, dar efectul se va vedea. Probabil că până vineri vom băga mult mai multe mașini decât s-a licitat, vom scoate undeva la 40-45 de utilaje.

- Ce reacție aveți la scrisoarea publică pe care v-a adresat-o Gebriela Firea?

 - Deocamdată nu am avut reacție, dar voi avea una în următoarele două zile. Noi facem tot posibilul, eforturile sunt și financiare, și umane, sunt peste caietul de sarcini. Deci, e foarte greu.

- Ce substanțe folosiți?

- Substanțele pe care le folosim sunt cele Bayer, cele mai bune pe plan mondial. Această substanță nu o achiziționez direct de la Bayer, ci de la un dealer oficial din România.

- Considerați că cele 6 milioane de euro sunt suficiente să faceți dezinsecția pe toată durata verii și o parte din toamnă?

- Licitația a avut loc în august 2016. Contractul s-a semnat în septembrie 2017, deci la un an și ceva, iar tarifele nu s-au putut modifica... Deocamdată!... Și faptul că nu s-au putut modifica... Consider că banii nu sunt suficienți. Dar nu se vor cheltui nici ăia.

- Nu înțeleg. Nu sunt suficienți, dar nici nu se vor cheltui?

- Da, nu sunt suficienți, dar nu se vor cheltui nici ăia... Nu știu. Chiar nu pot să vă spun sau să vorbesc, dar întrebați dumneavoastră. Într-o zi două voi afișa un comunicat oficial...

- Atunci să revenim la dumneavoastră. Ați avut niște probleme cu DNA...

- Deci eu nu am vaut nicio calitate în acel dosar și nici firma. În urma controlului DNA și ANAF nu s-a găsit nicio evaziune fiscală, s-a dat sentință definitivă și irevocabilă.

 

„Am câștigat toate licitațiile la care am participat”

- Ați mai avut contracte cu statul sau mai aveți în afară de acesta?

- Da, foarte multe. Am câștigat toate licitațiile la care am participat, după controlul DNA-ului. Avem multe contracte cu statul, cu primăriile, chiar și în țară: Oradea, Brașov, Tulcea, Cluj, Zalău, Tîrgu Mureș...

- Ați primit plângeri și din aceste orașe?

- Am primit... Știți că atunci când ești o firmă mare toată lu mea te atacă.

- Acum nu mai e vorba de atac. Aveți pe conștință copiii ciuruiți de țânțari prin parcuri?

- Lucrurile sunt foarte complexe. Cel mai important factor care ne-a împiedicat a fost vremea rea. Noi o să vorbim cu conducerea Primăriei și sperăm să ne mai aprobe încă o trecere deoarece e gradul de infestare foarte mare.

- Primăria trebuie să-și dea acordul ca să vă faceți treaba din contract?

- Da, sunt niște reguli. Din cauza aceasta au rămas niște sume de bani necheltuite. Neputânduse lucra... nici nu s-au cheltuit toți banii.

- Dar ziceați că nu sunt suficienți... Mi-e greu să cred că aduceți dumneavoastră bani de acasă.

- Fiind ploi, neputânduse acționa conform contractului, normal că au rămas și niște bani. Dar nu sunt bani suficienți pentru a face față la complexitatea Bucureștiului. Noi ne încadrăm în sumă.

- Cum acționați când plouă?

- Putem să ieșim oricând, și dacă plouă, și dacă nu, putem să ieșim.

- Ați spus că n-ați ieșit pentru că ploua.

- ...Pai nu. Dacă plouă și stă ploaia. Dacă plouă la ora 9 seara când noi trebuie să dăm, ce facem? Atunci nu pot, pe ploaie.

- Așteptați până la 11, până când se oprește ploaia.

- Păi da, dar nu s-a oprit...

Concluzia? Până vineri, Alexandru Badea va scoate artileria grea, aceea de 6 milioane de euro, și va alunga toți țânțarii care ne-au ciupit și ne-au enervat din luna aprilie și până acum. Pe unii chiar i-a băgat în spital, iar micuții au inhalat spray anti-țânțari, au purtat brățări puturoase și chiar pantaloni lungi și bluze cu mânecă pentru a nu se alege cu înțepături usturătoare. Dar doar dacă oamenii Gabrielei Firea vor face semnul de OK. Iată încă un motiv în plus să așteptăm cu ardoare weekendul.

 

„S-au primit numeroase sesizări”, semnat Gabriela Firea

n urmă cu o săptămână, după numeroase sesizări și plângeri ale cetățenilor, primarul Capitalei, Gabriela Firea, a făcut publică o scrisoare de nemulțumire adresată companiei SC Coral Impex SRL. În textul scrisorii, edilul critică modul în care societatea și-a îndeplinit obligațiile asumate prin contractul aflat în derulare.

„Deși, conform documentației aferente contractului, aveți obligativitatea menținerii limitei de confort pentru cetățeni, prin atingerea unui nivel scăzut al existenței populației de țânțari, în ultima perioadă, sesizările primite de la locuitorii municipiului București demonstrează exact contrariul. Astfel, în ultima perioadă, la nivelul Primăriei Municipiului București și al Primăriilor de Sector, s-au primit numeroase sesizări scrise, apeluri telefonice, cât și mesaje pe rețelele de socializare, cu privire la prezența masivă a țânțarilor și disconfortul pe care aceștia îl creează cetățenilor din diverse zone ale orașului.

În exprimarea nemulțumirii, avem în vedere și condițiile meteo nefavorabile de la începutul acestei luni și până în jurul datei de 11.07.2018, dar nu putem să nu ținem cont de faptul că, în calitate de operator al serviciului, aveți obligativitatea de a identifică toate zonele problemă de pe rază orașului, care trebuie evaluate și tratate cu prioritate pentru a preîntâmpina, astfel, dezvoltarea necontrolată a populațiilor de țânțari”, spune Gabriela Firea în scrisoarea trimisă firmei care se ocupă cu dezinsecția în Capitală.

 

C. Ciucu, consilier la Capitală: „E ca la proști...”

Ciprian Ciucu, consilier general din partea PNL la Primăriei Capitalei, ne-a oferit punctul lui de vedere vizavi de afacerile care s-au făcut, de-a lungul anilor, între instituție și SRLuri care prestau servicii de dezinsecție: „Nu e prima oară când dezinsecția se face pe brânci. Firea și Consiliul General a atribuit dezinsecția Centrului de Protecție a Plantelor, o instituție din subordinea Primăriei Generale. Apoi a atribuit cu cântec un contract de vreo 5 mil de euro unei firme care se înființa exact în momentul în care Firea și Consiliul General refuzau să semneze contractul cu SC Coral Impex SRL (n.r. - în urma anchetei DNA care l-a vizat pe Alexandru Badea) Primăria Capitalei a încercat să anuleze licitația). E documentat că firma aceea a fost înființată de un apropiat al lui Dragnea, de la Asociația de Vânători din Teleorman”, a spus consilierul. Legat de scrisoarea Gabrielei Firea, Ciprian Ciucu se arată uluit de gest: „Este în primul rând treaba primăriei să monitorizeze. Serviciile publice se monitorizează pe baza unei metodologii de către aparatul primăriei. E ca la proști... Ca primarul general, care astfel își demonstrează incompetența, să trimită scrisori publice operatorului. Această primăriță incompetentă trebuia să monitorizeze prin direcția de Utilități Publice permanent, pe teren, derularea contractului. Să știe foarte clar pe unde se dă și de câte ori se dă și cu ce se dă”, a mai spus Ciucu.

Țânțarul, ucigașul numărul 1 în lume

Un studiu a arătat că cea mai periculoasă vietate din lume este țânțarul, care prin înțepătura sa poate transmite boli grave și chiar letale. Conf.univ.dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgență atrage atenția să nu neglijăm înțepăturile de țânțar. În spatele supărătoarelor mâncărimi se pot ascunde alergii periculoase sau chiar boli, cu complicații extrem de grave, chiar fatidice.

Principalele pericole din spatele mușcăturilor de tânțar sunt reacțiile alergice, care sunt și cel mai des întâlnite. Însă, prin mușcătura lor, aceste insecte pot transmite și anumiți viruși.

„Înțepăturile acestor insecte pot produce, de la simpla inflamație locală, care doare, mănâncă, deranjează, până la suprainfecție, mai ales prin zonele în care pacientul se scarpină. Un risc major îl reprezintă reacțiile alergice, care trebuiesc tratate imediat, prin deplasarea la camera de gardă sau, pentru cei care se cunosc că ar avea alergii, prin administrarea medicamentelor prescrise de medic. De asemenea, un pericol mare este infectarea cu virusul West Nile care în fiecare an a făcut foarte multe victime, dar și cu virusul Zika”, a explicat, pentru Evenimentul Zilei, dr. Tudor Ciuhodaru. Infectarea cu Virusul West Nile sau Zika reprezintă un pericol major. Anul trecut au fost semnalate aproape 30 de cazuri de persoane infectate cu acest virus, dintre care, șase și-au pierdut viața. Mai mult, dr. Tudor Ciuhodaru ne-a mărturisit că în ultima vreme, datorită vremii ploioase, extrem de favorabile țânțarilor, și la Iași s-au îngroșat rândurile la Unitatea de Primiri Urgențe, cu zeci de pacienți mușcați de aceste insecte.

„Sunt foarte mulți pacienți mușcați, fie de țânțari, fie de câpușe, care nu mi-au semnalat că ar fi fost atacați de insecte în zone de agrement, deci, speculez că au luat contactul cu acestea în vecinătatea locuințelor, din parc, din fața blocului”, ne-a mărturisit medicul.

Cum evităm înțepăturile de țânțar?

Intervalul dintre apusul și răsăritul soarelui este perioada de activitate maximă pentru majoritatea speciilor de tânțari. Evitați activitățile în aer liber în această perioadă. Folosiți pe pielea expusă dar și pe haine substanțe care resping insectele, pentru că aceștia potânțarii pot înțepa și prin haine. Ulitizați și verificați integritatea plaselor contra insectelor.