Editura Evenimentul si Capital

Tâlhărit acum 26 de ani de procurori militari, Radu Tinu, fostul şef-adjunct al Securității Timiș, așteaptă și astăzi un răspuns oficial de la șeful CSM

Familia Tinu nu și-a recuperat nici astăzi bunurile furate de procurorul militar Anghel Adrian
Autor: | | 15 Comentarii | 8740 Vizualizari

Fără doar și poate, mai mult cu relele decât cu bunele, trecutul îl urmărește fidel ca o umbră pe om, peste tot pe unde îl poartă pașii, dar mai ales măririle.

Fără doar și poate, mai mult cu relele decât cu bunele, trecutul îl urmărește fidel ca o umbră pe om, peste tot pe unde îl poartă pașii, dar mai ales măririle. Cel mai recent exemplu, magistratul Mircea Aron, proaspăt ales în înalta demnitate de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii. Nici nu apucase rezultatul votului să fie bine anunțat și deja ecourile faptelor din trecutul magistratului au prins să se audă. O răsunătoare eroare judiciară comisă de judecătorul Aron a făcut ca o nevinovată absolută, Viorica Vișan, să stea 10 ani în închisoare, până când adevăratul autor al gravei faptei pentru care femeia a fost judecată și condamnată, o crimă, să vrea să-și ușureze conștiința, să mărturisească și să-și asume omorul comis.


FOTO: Judecat în „Lotul Timișoara”, Radu Tinu a fost achitat și pus în libertate după mai mult de doi ani de temnițăNeghiobia și stupizienia, am citat din fostul director al SRI, Virgil Măgureanu, prin care ofițeri ai serviciului au umplut, în 1991, niște gropi de la Berevoiești cu tone de documente secrete ale Securității, au făcut obiectul unei anchete a Parchetului. Unul dintre procurorii însărcinați cu elucidarea cazului, Mircea Aron. Rezultatul anchetei nu a făcut altceva decât să adâncească misterul cazului, prin mușamalizarea gravității, proporțiilor, scopului și beneficiarilor ordonatori.

Mai nou, iată, maiorul (r) Radu Tinu, fostul șef-adjunct al Securității Timiș, până la sfârșitul anului 1989, își amintește și el, pentru EVZ, de Mircea Aron, din vremea cînd acesta era procuror militar.

„Mi-au furat ceasurile copiilor și autograful lui Marin Preda!”

Ca orice „fost”, încărcat de-a lungul timpului cu felurite responsabilități prin țara asta, așa cum este firesc, urmăresc și astăzi ce se mai întâmplă. Astfel, am aflat că noul șef al CSM este domnul Mircea Aron. Este una și aceeași persoană cu procurorul militar maior, Mircea Aron, care, în 1990 m-a audiat pentru o reclamație pe care o făceam din detenția ilegală în care am fost ținut. Mai concret: arestat fară nici o formă legală din 24 dec 1989, la Penitenciarul Timișoara, în 12 ianuarie 1990 mi s-a emis un mandat de reținere de 5 zile. În aceeași zi s-a făcut o percheziție la domiciliul meu, fără să fie cineva acasă, fără ca eu să fiu dus în cătușe și fără martori asistenți, așa cum prevedea legea.

Pe căi „informative”, am aflat că s-a procedat absolut ilegal, că procurorul militar Anghel Adrian și cei din echipa sa mi-au devastat casa, mi-au băut vinul și mi-au furat lucruri din casă: două ceasuri ale copiilor mei, pe atunci în vârstă de 8 și 10 ani, un stilou de-al meu și romanul Delirul, al lui Marin Preda, cu dedicația autorului, și alte diverse obiecte.

Cum era și normal, am făcut reclamație la Procuratura militară Timișoara. În zeghe fiind, am fost primit de procurorul militar maior Mircea Aron, în sala de judecată a Judecătoriei militare Timiș. I-am explicat motivul pentru care ne vedem și mi-a replicat: „lasă, băi, că și voi securiștii ați făcut la fel!”. I-am spus că nu este cazul meu, că eu nu am ignorat legea, așa cum era ea în vigoare pe atunci. Am dat o declarație scrisă, în care am expus grava încălcare a legii comisă de procurorul militar Anghel Adrian și cei din echipa sa, atunci când în cadrul unei percheziții desfășurate ilegal mi-au jefuit casa. De atunci și până astăzi, au trecut 26 de ani, aștept răspuns.

O vreme, până prin 1991, când eram tot încarcerat și tot ilegal, am făcut, lunar, câte o revenire la reclamație. Pentru că deja începuse să le fie frică de presă, am fost audiat de generalul Mugurel Florescu și de maiorul Gheorghe Oancea. După 30 de zile, am fost informat că procurorul militar infractor Anghel Adrian a fost dat afară din procuratura militară, cu propunerea de arestare și trimitere în judecată, dar a fost salvat de șeful său, celebrul torționar cu activitatea începută în 1957, generalul Dan Ioan. R

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate