Editura Evenimentul si Capital

Taina Luminii Sfinte de la Ierusalim

Biserica Sfântului Mormânt în noaptea de Înviere
Autor: | | 1 Comentarii | 1189 Vizualizari

Este cea mai mare minune din zilele noastre, care se repetă an de an, de aproape douăzeci de veacuri, în prezența a mii de martori, credincioși și necredincioși. Un miracol care se produce implacabil, indiferent de condițiile meteo sau de conjucturile politice, în Sâmbăta Mare a ortodocșilor

Pelerinii care au asistat la coborârea Luminii pe Sfântul Mormânt, de Paști, mărturisesc experiențe unice: flacăra nu arde minute bune și induce o stare de beatitudine, de pace desăvârșită. Sunt și destui detractori, care susțin că totul nu este decât o mare scamatorie, un hocus-pocus al Patriarhului Ierusalimului, deși pentru asta ar fi nevoie de complicitatea celorlalte biserici creștine (catolici, copți, armenii) și a autorităților israeliene și arabe.

Iată cum se desfășoară în fiecare an evenimentele, așa cum ne relatează doi martori oculari de marcă, arhimandritul Ioanichie Bălan și părintele Constantin Galeriu.

Lumina se coboară între orele 12.30 și 13.30 pe Sfântul Mormânt, în timpul Vercerniei Sâmbetei Mari a ortodocșilor. În seara Vinerii Mari, după Denia Prohodului, gardieni civili necreștini (un arab, un turc și un israelian) verifică interiorul Sfântului Mormânt, pentru a nu exista nici o sursă de foc, și îl controlează corporal pe arhiereul care așază pe lespedea Mormântului vata ce va fi aprinsă de Lumină. Se închide ușa și se pecetluiește cu două benzi late de pânză albă, în formă de X, cu ceară și sigilii la capete. Gardienii rămân la ușă asigurând paza intrării până se coboară Lumina.


FOTO: În primele minute, Lumina Sfântă nu ardeFulgerul globular

Sâmbătă, Patriarhul, escortat de șeful poliției israeliene și însoțit de un uriaș cortegiu de credincioși, ajunge la Biserica Sfântului Mormânt înaintea amiezii. Se dezbracă de odăjdii, rămânând doar în stihar (cămașă liturgică albă și lungă până la glezne). Este din nou controlat de gardienii necreștini, în prezența reprezentanților armeni, romano- catolici și copți, pentru a nu avea asupra sa vreo sursă de foc. În jurul orei 12.00, Patriarhul desigilează mormântul și intră în prima încăpere – Capela Îngerului (unde se spune că stătea Îngerul care le-a anunțat pe femeile mironosițe Învierea) – însoțit după tradiție de un arab musulman. Ceara de la cele patru sigilii se adună într-o cupă de argint care se duce la altar și se păstrează până la Paștele viitor.

Patriarhul intră apoi în încăperea Sfântului Mormânt, îngenunchează la lespedea acestuia și se roagă, iar musulmanul rămâne în Capela Îngerului și îl supraveghează.

Se sting toate luminile, can delele și lumânările din biserică: se lasă o tăcere adâncă. Rugăciunea durează circa 15- 20 de minute.

Apoi, credincioșii din biserică observă printre blițuri cum o lumină ca un fulger globular coboară în zig-zag prin cupola bisericii până deasupra Capelei Sfântului Mormânt. Aici pare că se sparge în bucăți, pătrunde ca o rază de foc prin acoperiș, coboară pe lespedea Mormântului și aprinde vata.

Patriarhul adună vata aprin să cu mâinile goale, pentru că vreme de câteva minute Lumina Sfântă, de o culoare galben-verzuie, nu arde. Pune vata aprinsă în două cupe de aur și iese în Capela Îngerului. Sub supravegherea musulmanului, aprinde două mănunchiuri mari de câte 33 de lumânări (numărul anilor Mântuitorului), apoi, pe două ferestre mici, dă cele două cupe diaconilor care așteaptă afară: o cupă este dusă la altar, alta la biserica Sfinților Împărați Constantin și Elena. Apoi, Patriarhul iese în fața Mormântului și cheamă puternic: „Veniți de luați lumină!”.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate