Editura Evenimentul si Capital

Taina Luminii Sfinte de la Ierusalim

Biserica Sfântului Mormânt în noaptea de Înviere
Autor: | | 1 Comentarii | 1168 Vizualizari

Este cea mai mare minune din zilele noastre, care se repetă an de an, de aproape douăzeci de veacuri, în prezența a mii de martori, credincioși și necredincioși. Un miracol care se produce implacabil, indiferent de condițiile meteo sau de conjucturile politice, în Sâmbăta Mare a ortodocșilor

Pelerinii care au asistat la coborârea Luminii pe Sfântul Mormânt, de Paști, mărturisesc experiențe unice: flacăra nu arde minute bune și induce o stare de beatitudine, de pace desăvârșită. Sunt și destui detractori, care susțin că totul nu este decât o mare scamatorie, un hocus-pocus al Patriarhului Ierusalimului, deși pentru asta ar fi nevoie de complicitatea celorlalte biserici creștine (catolici, copți, armenii) și a autorităților israeliene și arabe.

Iată cum se desfășoară în fiecare an evenimentele, așa cum ne relatează doi martori oculari de marcă, arhimandritul Ioanichie Bălan și părintele Constantin Galeriu.

Lumina se coboară între orele 12.30 și 13.30 pe Sfântul Mormânt, în timpul Vercerniei Sâmbetei Mari a ortodocșilor. În seara Vinerii Mari, după Denia Prohodului, gardieni civili necreștini (un arab, un turc și un israelian) verifică interiorul Sfântului Mormânt, pentru a nu exista nici o sursă de foc, și îl controlează corporal pe arhiereul care așază pe lespedea Mormântului vata ce va fi aprinsă de Lumină. Se închide ușa și se pecetluiește cu două benzi late de pânză albă, în formă de X, cu ceară și sigilii la capete. Gardienii rămân la ușă asigurând paza intrării până se coboară Lumina.


FOTO: În primele minute, Lumina Sfântă nu ardeFulgerul globular

Sâmbătă, Patriarhul, escortat de șeful poliției israeliene și însoțit de un uriaș cortegiu de credincioși, ajunge la Biserica Sfântului Mormânt înaintea amiezii. Se dezbracă de odăjdii, rămânând doar în stihar (cămașă liturgică albă și lungă până la glezne). Este din nou controlat de gardienii necreștini, în prezența reprezentanților armeni, romano- catolici și copți, pentru a nu avea asupra sa vreo sursă de foc. În jurul orei 12.00, Patriarhul desigilează mormântul și intră în prima încăpere – Capela Îngerului (unde se spune că stătea Îngerul care le-a anunțat pe femeile mironosițe Învierea) – însoțit după tradiție de un arab musulman. Ceara de la cele patru sigilii se adună într-o cupă de argint care se duce la altar și se păstrează până la Paștele viitor.

Patriarhul intră apoi în încăperea Sfântului Mormânt, îngenunchează la lespedea acestuia și se roagă, iar musulmanul rămâne în Capela Îngerului și îl supraveghează.

Se sting toate luminile, can delele și lumânările din biserică: se lasă o tăcere adâncă. Rugăciunea durează circa 15- 20 de minute.

Apoi, credincioșii din biserică observă printre blițuri cum o lumină ca un fulger globular coboară în zig-zag prin cupola bisericii până deasupra Capelei Sfântului Mormânt. Aici pare că se sparge în bucăți, pătrunde ca o rază de foc prin acoperiș, coboară pe lespedea Mormântului și aprinde vata.

Patriarhul adună vata aprin să cu mâinile goale, pentru că vreme de câteva minute Lumina Sfântă, de o culoare galben-verzuie, nu arde. Pune vata aprinsă în două cupe de aur și iese în Capela Îngerului. Sub supravegherea musulmanului, aprinde două mănunchiuri mari de câte 33 de lumânări (numărul anilor Mântuitorului), apoi, pe două ferestre mici, dă cele două cupe diaconilor care așteaptă afară: o cupă este dusă la altar, alta la biserica Sfinților Împărați Constantin și Elena. Apoi, Patriarhul iese în fața Mormântului și cheamă puternic: „Veniți de luați lumină!”.

În clipa în care iese Patriarhul, șase din cele douăspreceze candele de la intrarea în Mormânt, și anume cele aflate în îngrijirea ortodocșilor, se aprind instantaneu. Cele ale catolicilor rămân stinse. La fel, se aprind singure o parte din lumânările din sfeșnice și candelele din Altarul Bisericii Mari. De asemenea, se aprind subit și multe dintre lumânările credincioșilor. Se spune că ale celor mai curați și mai vrednici. Biserica întreagă parcă ia foc – este invadată de o explozie de lumină. Credincioșii pipăie flăcările răcoroase, le trec pe față și pe brațe. Abia după minute bune vor începe să ardă.

Diaconii îl duc pe Patriarh la Sfântul Altar. Acum iau lumină de la Patriarh și copții, armenii și romano-catolicii și o duc în altarele lor, unde o păstrează tot anul.

Lumina explodează din coloana de marmură

Informații despre Lumina Sfântă există încă dinainte de construirea Bisericii Sfântului Mormânt (326-335). Patriarhul Narcis afirmă că, în anul 135, candelele care ardeau la Mormânt s-au aprins de la Lumina Sfântă. Indiferent de conjuncturi, minunea s-a repetat aproape aidoma. Doar în Sâmbăta Mare a anului 1579 s-a întâmplat ceva deosebit. Stăpânitorii turci au interzis ortodocșilor să intre în biserică. Mâhnit, Patriarhul Sofronie al IV-lea stătea în partea stângă a intrării, lângă o coloană de marmură, și se ruga. Deja se întunecase, când coloana s-a despicat și Sfânta Lumină a izbucnit din interiorul ei. În câteva minute, Lumina s-a întins la toți credincioșii din curte. În fața minunii, turcii s-au dat înapoi și le-au permis creștinilor să-și țină slujba.


FOTO: Coloana din care a țâșnit în 1579 Lumina SfântăFulger și cutremur

Coloana despicată se vede și astăzi. În 2008, profesorul Evgheni Morozov, una dintre somitățile mondiale în Fizica Rezistenței Materialelor, a declarat că spintecarea coloanei nu a putut avea altă cauză decât o uriașă descărcare de energie electrică. Profesorul Gheorghios Papadopoulos, de la Universitatea din Atena, confirmă drept cauză descărcarea electrică, dar adaugă că ea s-a combinat cu o undă seismică de jos în sus, ceea ce înseamnă o conjunctură unică, și conchide: „Aici se poate spune că este vorba numai despre o minune”.
Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate