Editura Evenimentul si Capital

PROTESTUL minerilor la Petroşani s-a încheia. ORTACII au ajuns la un acord legat de ÎNCHIDEREA minelor

MInerii, o categorie sociala cu probleme greu de rezolvat
Autor: | | 2 Comentarii | 309 Vizualizari

În jur de 500 de mineri s-au adunat joi dimineaţa în curtea Complexului Energetic Hunedoara (CEH) din Petroşani, în aşteptarea unui răspuns din partea ministrului Energiei, Andrei Gerea, referitor la situaţia companiei şi la perspectivele acesteia. După negocieri, liderii minerilor din Valea Jiului și ministrul Energiei, Andrei Gerea, au semnat un protocol potrivit căruia termenul de închidere a celor patru exploatări de huilă din cadrul Complexului Energetic Hunedoara (CEH) va fi prelungit până în anul 2024. Astfel, minierii din Valea Jiului au decis să pună capăt protesteloR.

UPDATE: Prin acest acord, minele de cărbune vor putea accesa ajutorul de stat prevăzut prin Decizia 787 a Comisiei Europene, informează Agerpres.

Conducerea CEH va pregăti un plan de reorganizare ce va fi supus consultărilor din partea Ministerului Energiei și a Sindicatului Muntele. De asemenea, s-a stabilit că în procesul de divizare a CEH în sectoarele minerit și energetic va fi angrenată doar termocentrala Paroșeni, urmând ca pentru termocentrala Mintia să fie luată o decizie după evaluarea planului de restructurare pe care îl va întocmi în următoarele șase luni.

Minerii protestatari sunt de la exploatările de huilă Lonea, Lupeni şi Vulcan şi s-au aflat, pentru a doua zi consecutiv, în faţa sediului CEH, ei fiind nemulţumiţi de situaţia economică în care se află societatea.

Liderii Sindicatului Muntele, reprezentantiv la nivelul CEH, au declarat în mai multe rânduri că organizaţiile pe care le reprezintă se opun divizării companiei în sectoarele de minerit şi energie, apreciind că în acest fel CEH va intra în faliment.

Preşedintele Sindicatului Muntele, Petre Nica, a menţionat că protestul spontan de la exploatările din Valea Jiului are loc pe fondul nemulţumirilor şi incertitudinilor existente în rândurile minerilor. Aceştia acuză lipsa materialelor de lucru în subteran, a pieselor de schimb, şi sunt îngrijoraţi de viitorul locurilor de muncă, informează www.agerpres.ro.

În opinia liderului sindical, pentru redresarea situaţiei economice în care se află CEH este nevoie de reglementarea pieţei de energie, soluţiile propuse de Sindicatul Muntele fiind înaintate luni Guvernului, Preşedinţiei şi Prefecturii Hunedoara.

Protestele din Valea Jiului s-au declanşat marţi după amiază, după ce liderul sindicatului de la Mina Lonea, Vasile Păduraru, s-a legat cu lanţuri de poarta întreprinderii şi a intrat în greva foamei. El afirma că este nemulţumit de situaţia economică în care a ajuns CEH şi de lipsa unei perspective în cazul acestei companii de stat.

CEH are datorii de peste 890 milioane lei, iar la sfârşitul anului 2014 înregistra pierderi de 356 milioane lei. CEH este format din termocentralele Mintia şi Paroşeni şi din minele de cărbune Lupeni, Livezeni, Lonea şi Vulcan din Valea Jiului.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate