Editura Evenimentul si Capital

Susținătorii „dării în plată”. Fără „indolența” băncilor, românii scăpau de credite

Gheorghe Piperea și deputatul Cătălin Zamfi r, inițiatorii legii FOTO:NICU DÎRDÎIAC
Autor: | | 8 Comentarii | 882 Vizualizari

Pe baza unor prevederi ale Codului Civil, și dacă nu ar fi existat „indolența creditorilor”, clienții aveau și până acum dreptul de a scăpa de credit în schimbul casei depuse ipotecă, susține avocatul Gheorghe Piperea

Ieri a avut loc o nouă încercare de a întruni bancheri și reprezentanți ai Parlamentului în același loc, pe tema legii „dării în plată”. Ziarul Bursa a organizat la Camera Deputaților o conferință, la care au participat însă doar inițiatorii legii, parlamentari și membri ai societății civile. Băncile, Banca Națională sau Ministerul Finanțelor Publice nu și-au trimis reprezentanți.

O lege care contrazice Codul Civil?

Unul din punctele abordate a fost dacă legea este în acord cu Codul Civil, în condițiile în care bancherii susțin că „darea în plată” este în dezacord cu Codul. De exemplu, spun aceștia, legea încalcă dreptul băncilor de a executa și alte bunuri ale debitorilor, nu doar apartamentul ipotecat, pentru a recupera tot împrumutul. Prezent ieri la eveniment, avocatul Gheorghe Piperea susține însă că „darea în plată” nu contrazice Codul Civil, ci doar îl completează. Există chiar un articol al Codului care prevede că „debitorul și creditorul pot conveni să limiteze dreptul creditorului (băncii, în cazul de față) de a urmări bunurile care nu sunt ipotecate”. Cum băncile nu au vrut să renunțe la restul de plată, după ce au executat imobilul, Piperea consideră că noua lege ar sancționa „indolența creditorilor”. Practic, prin „darea în plată” banca va fi notificată că debitorul vrea să stingă creditul, cu ajutorul ipotecii. Dacă banca nu este de acord, împrumutatul poate cere ca un tribunal să „suplinească consimțământul creditorului”, scăpând de credit.

De ce crește avansul

Mai multe bănci au crescut avansul creditelor ipotecare, ca urmare a apariției inițiativei, după cum au anunțat bancherii. Însă, Gheorghe Piperea susține că aceasta este urmarea unei directive europene și nu a „dării în plată”. Directiva cere băncilor să adopte condiții noi în privința capitalurilor proprii, ceea ce conduce oricum la o majorare a avansului până la 25, 30% din valoarea finanțării, spune Piperea.

Spania – 8 inițiative favorabile clienților

Dacă legea „dării în plată” va trece de Parlament, România va fi una din puținele țări din Uniunea Europeană, cu o asemenea pre vedere. Un alt stat care a adoptat „darea în plată” este Spania. În forma actuală, legea românească ar fi mult mai permisivă decât cea spaniolă. De la începutul crizei financiare, opt inițiative legislative au amendat relația debitor – bancă în Spania. Prevederile au implicat atât scutiri de la plata creditului pentru cei aflați în șomaj, cât și responsabilizarea băncilor în acordarea creditelor, adoptarea unui cod de bune practici privind reeșalonarea sau chiar reducerea datoriei de către bănci. O altă prevedere a fost „ darea în plată”. Dar condițiile restricitve impuse de legi au făcut ca prea puțini spanioli să poată bene ficia de noile legi, așa că în Spania se discută despre noi inițiative.

Drumul până la votul final

Săptămâna viitoare, proiectul trebuie dezbătut în Comisia Juridică din Camera Deputaților, care va realiza și raportul final, a spus ieri Ciprian Nica, vicepreședintele Comsiei Juridice. Raportul va fi trimis Camerei Deputaților, cameră decizională, pentru votul din plen. În prezent, PSD, PNL, UNPR și ALDE susțin inițiativa. Cătălin Zamfir, unul din inițiatorii legii, susține că în cadrul dezbaterilor ar putea dispărea plafonul de 150.000 de euro, așa încât legea să se aplice tututor creditelor, indiferent de valoare.
Alte articole din categoria: Economie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate