Suspiciuni GRAVE privindu-i pe JUDECĂTORII români care au respins eliberarea activistei condamnate la MOARTE în Turcia

Suspiciuni GRAVE privindu-i pe JUDECĂTORII români care au respins eliberarea activistei condamnate la MOARTE în Turcia

După ce Curtea de Apel Timişoara a respins luni cererea activistei turce Nalan Oral de eliberare din arestul provizoriu şi de plasare sub control judiciar până la judecarea cererii de extrădare așteptată din partea autorităţilor turce, avocatul Antonie Popescu s-a adresat CSM cerând verificarea respectarii principiului repartizării aleatorii a dosarului privind judecarea cazului Oral Naran.

Avocatul Antonie Popescu a adresat următoarea scrisoare autorităţilor competente din domeniul Justiţiei:

“Către Consiliul Superior al Magistraturii Inspecţia Judiciară Ministerul Justiţiei Curtea de Apel Timişoara

În copie: Presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie Avocatului Poporului Procurorului General al Romaniei Presei

Ne puteți urmări și pe Google News

Domnule Presedinte, Domnule Ministru, Doamna Presedinte al Curtii de Apel

In conformitate cu prerogativele care va revin potrivit legilor Justitiei, in forma modificata prin Legea de reforma nr. 247/2005, va solicit sa initiati o verificare a respectarii principiului repartizarii aleatorii a dosarului privind judecarea cazului doamnei Oral Naran militant activ pentru respectarea drepturilor omului in Turcia aflat sub protectia Statului Belgian.

Solicitam aceasta ca urmare a suspiciunilor frecvente ca in aceste cazuri s-ar face presiuni asupra judecatorilor sau ca ele, in loc da fie repartizate aleatoriu, sunt dirijate catre judecatori care au lucrat in trecut pentru structuri apartinand Ministerului de Interne si nu au intrerupt legatura cu organizatia respectiva ori care s-ar afla sub influenta directa sau indirecta a acestora!

In asteptarea unei implicari eficiente in favoarea respectarii drepturilor omului intr-un spatiu aflat sub protectia Conventiei EDO, si pentru salvarea unui om de la posibile rele tratamente, aplicand legea nr. 590/2003 care la art.31 prevede obligatia respectarii tratatelor internationale ale Romaniei inclusiv de catre puterea judiciara.

Cordial, Antonie Popescu”.

Nalan Oral are o condamnare de 30 de ani pentru terorism în Turcia, dar sentinţa este pusă la îndoială de un stat membru UE. Belgia i-a acordat statut de refugiat politic şi a ignorat cu desavârşire condamnarea primită în ţara natală.

Un caz aproape identic s-a petrecut cu şase ani în urmă. Un iranian refugiat în România, condamnat la moarte de un tribunal din Teheran pentru apostazie, a solicitat azil Oficiului Român pentru Imigrări, în 2011, însă cererea i-a fost respinsă, migrantul adresându-se mai multor instituţii ale statului român, printre care Guvernului, Parlamentului, Ministerului Afacerilor de Externe, Avocatului Poporului. Însă, în ianuarie 2012, Oficiul Român pentru Imigrări a revenit asupra deciziei şi i-a acordat azil lui Habib Bastam.