Suspendarea unui preşedinte, între budă şi bufetul Parlamentului

Suspendarea unui preşedinte, între budă şi bufetul Parlamentului

Useliştii s-au adunat, ieri, să-l răstoarne pe Traian Băsescu. Şi-au omorât timpul cum au putut.

La cinci fără cinci, Viorel Hrebenciuc se plimba mândru cu mâinile în buzunare pe imensul hol din sala unde useliştii se pregăteau de "execuţia" preşedintelui. E încălţat elegant cu pantofi de piele întoarsă şi miroase ca o parfumerie. Îl întrebăm ce pronostic dă. Se înfoaie şi spune suficient de tare ca să-l audă mai mulţi: "Ne trebuie 217, cred că vom avea 245!". Senatorul penal Cătălin Voicu e rugat să explice, în câteva cuvinte, ce înseamnă sintagma "lovitură de stat". Trage aer în piept: "Înseamnă preluarea puterii din mâna unei clase progresiste de către una reacţionară, prin mijloace nedemocratice. Aici nu poate fi vorba!".

Dar "plagiatul"? Domnul senator te apucă de braţ şi te strânge: "O copiere fără sens! Cărţile din cărţi se fac! Mi se pare aiurea să copie ad-literam, când poţi să te inspiri şi să reformulezi...".

Se apropie ora sosirii preşedintelui. Valeriu Zgonea şi Crin Antonescu vin amândoi, în cadenţă, cu mâna dreaptă în buzunar. Antonescu are pantofi maro, asortaţi ca nuca în perete la costumul negru, de ginerică. Are pantaloni de "apă-adâncă", cu vedere la glezne. Cei doi nu l-au aşteptat pe Traian Băsescu, care a venit însoţit doar de Vasile Blaga.

Ne puteți urmări și pe Google News

Începe şedinţa. Vorbeşte Eugen Nicolaescu. Atmosferă inchizitorială. Băsescu stă singur, ca într-o boxă a acuzaţilor. Parlamentarii mai tineri se joacă pe telefoanele mobile. Cei mai în vârstă ascultă sau se fac că ascultă. Mădălin Voicu are o cămaşă înflorată, ţigănească. Cătălin Voicu abia încape în fotoliu. Sergiu Nicolaescu a aţipit. Cadre şi instantanee

Sala se animă când începe să vorbească preşedintele. Pedeliştii aplaudă, pesediştii cască. Teodor Atanasiu, ex-ministru al Apărării, se plimbă pe hol. În cămaşă albă şi pantaloni negri aduce cu un şef de sală. Toni Greblă a ales să încalţe nişte pantofi lucioşi, de lăutar. Pleacă la toaletă. Când iese, satisfăcut, e sigur pe el: "Cu siguranţă va fi adoptată suspendarea. Cred că cu vreo 240 voturi".

Mădălin Voicu a ieţit la o ţigară. Stă cu fundul pe un birou, fumează şi le strică imaginea celor de la PRO TV care sunt în direct cu CTP-ul. La bufet, Ludovic Orban declară: "Dacă se adoptă, o să cânt la chitară «I want to break free»!".

În sală, sunt din ce în ce mai puţini parlamentari. Mulţi au ieşit ori la budă, ori la o cafea şi-un sandwich cu cârnaţi sau şniţel. Se fac bisericuţe, se spun bancuri. Înăuntru s-a hotărât soarta unui şef de stat. Discursurile useliştilor îmbie la somnul de după-amiază Plictiseala, alungată cu un Rebus Mădălin Voicu a venit ca la spectacol. Sergiu Nicolaescu a tras un pui de somn FOTOGRAFII: VLAD STĂNESCU Citiţi şi:

  • Traian Băsescu a fost suspendat din funcţie. 256 parlamentari au votat "pentru". Referendumul, pe 29 iulie
  • Vasile Blaga: "256 e un număr mare, dar e mai mic decât 322"
  • Ce se întâmplă cu preşedintele Băsescu pe perioada suspendării 
  • REPORTAJ DE LA SUSPENDARE. Detaliile ascunse din Parlament dezvăluite de reporterii EVZ
  • Traian Băsescu: "Cu adevărul şi Constituţia mergem la referendum. Victor Ponta minte cu o seninătate incredibilă"
  • Preşedintele Băsescu a sesizat Curtea Constituţională, cerând rezolvarea conflictului juridic cu Parlamentul
  • Trei luni cu Crin Antonescu preşedinte al României. Ce înseamnă?