Editura Evenimentul si Capital

SUSPANS cu GEORGE ARION. Un caz real

Autor: | | 0 Comentarii | 214 Vizualizari

Fără a fi un thriller, Violoncelistul din Sarajevo are mult suspans, te ține încordat de la prima până la ultima pagină.

Narațiunea lui Steven Galloway, inspirată dintr-un caz real, își desfășoară acțiunea în capitala de azi a Bosniei și Herțegovinei, în anul 1992, când localitatea a fost asediată și supusă unui bombardament necruțător. Unul dintre obuze a ucis douăzeci și doi de oameni așezați la coadă la o brutărie. De la o fereastră, cel mai cunoscut violoncelist din fosta orchestră a orașului, contemplă îngrozit carnagiul.

El hotărăște să cânte, timp de douăzeci și două de zile, îmbrăcat ca pentru un concert de gală, în memoria vecinilor și prietenilor săi dispăruți înainte de vreme. Și, astfel, pe străzile acoperite de ruine, supuse tirului de pe dealurile înconjurătoare, răsună tulburătorul Adagio în Sol Minor al lui Albinoni. Întotdeauna la aceeași oră. Ca o sfidare a morții care îi pândește, de pretutindeni, pe locuitorii înspăimântați, dar încurajați de acordurile sublime. Autorul urmărește mai multe personaje, cu istorii interesante – unul străbate o distanță lungă în căutare de apă, un altul face rost de pâine pentru ca să-și asigure un adăpost. Profitând de lipsurile pe care le cunoaște populația, unii se îmbogățesc fără scrupule, organizând „piața neagră”, vânzând produse pe sume considerabile.

Dar cel mai tulburător destin este cel al unei tinere campioane de tir. Ascunsă cu o pușcă printre dărâmături, ea are grijă ca lunetiștii dușmani să nu-l doboare pe muzician, fără să-i pese de pericolele la care se expune. Va reuși violoncelistul să-și onoreze pariul cu el însuși, sau va fi secerat de gloanțe? Va scăpa fata lunetist de cei care o au în vizor? Sunt întrebări care potențează tensiunea lecturii. Știm cine s-a confruntat atunci la Sarajevo și din ce pricini.

Autorul preferă să nu-i numească pe cei aflați într-o aprigă luptă. De aceea, cartea lui dezvăluie ce se întâmplă în oricare alt teatru de război. Splendidul său roman devine o celebrare a vieții și a artei care apără omenia. Un ultim amănunt: violoncelistul Verdran Smailovic, cel care l-a inspirat pe Steven Galloway, locuiește acum în Irlanda de Nord.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Cultură

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate

X