Editura Evenimentul si Capital

SUSPANS cu GEORGE ARION. Sumbru ca sufletul meu

Autor: | | 0 Comentarii | 59 Vizualizari

Pentru Aleksi Kivi, protagonistul romanului „Sumbru ca sufletul meu” al finlandezului Antti Tuomainen, „trecutul e ca un mărăciniș des și spinos”.

El încearcă să descifreze înțelesul unor întâmplări de odinioară, oricâte dureri i-ar provoca o astfel de tentativă. În urmă cu douăzeci de ani, mama lui a dispărut. A plecat, pur și simplu de-acasă, din motive necunoscute? A suferit un atac de amnezie și nu a mai nimerit drumul până la fiul ei? Sau a fost omorâtă, cadavrul nefiindu-i găsit?

Ajuns la 33 de ani, Aleksi Kivi pare să întrevadă adevărul, după multe investigații efectuate pe cont propriu. El bănuiește că Henrik Saarinen, un investitor financiar lipsit de scrupule, ar fi omorât-o pe cea care i-a dat viață.

Pentru a-și confirma supozițiile, se angajează ca administrator al domeniului Kalmela, una dintre proprietățile acestuia. Astfel are posibilitatea de a-și continua cercetările chiar în preajma presupusului ucigaș. Dar nu are dovezi și nici martori care să-i sprijine teoria. „Toate erau în mintea mea. Nu exista decât ceea ce credeam sau știam eu; ceea ce aflasem sau conchisesem sau țesusem în minte.” Dificultatea de a descoperi adevărul îl duce în pragul disperării. Din această pricină își complică singur existența, ia decizii greșite, comite acte care îi primejduiesc căutările – de pildă, se combină cu Amanda, debusolata fată a magnatului. „Și în relație cu alte personaje – cum ar fi polițistul Ketomaa – Aleksi se comportă bizar, periclitându-și propria anchetă, care se dovedește a fi un fiasco și produce și victime. De fapt, pe adevăratul vinovat nu l-a bănuit nicio clipă.

„Autorul istorisește simplu și tulburător, izbutind să ne facă părtași la tribulațiile eroului său. El alternează cu pricepere momentele tensionate cu altele pline de sensibilitate. Până și scenele violente au o finețe a relatării mai rar întâlnită în cărțile de acest gen.

„Finlanda se poate mândri cu un scriitor care a devenit o voce distinctă în literatura mys tery& thriller contemporană.

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Cultură

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate