Editura Evenimentul si Capital

SUSPANS cu GEORGE ARION. Quaresma, descifrator

Autor: | | 0 Comentarii | 128 Vizualizari

Scriitor de marcă – poet, dramaturg, eseist, prozator – portughezul Fernando Pessoa ne-a lăsat, în vasta sa moștenire literară, și scrieri polițiste.

 Pe câteva dintre ele Dinu Flămând le-a adus la cunoștința românilor într- o traducere elegantă, apărută la editura Humanitas: “Quaresma, descifrator”.

Titlul volumului pare derutant doar până când îi parcurgi primele pagini. Protagonistul lor este doctorul Abilio Quaresma, un anchetator de un tip special, cum n-am mai întâlnit, chiar dacă Auguste Dupin, Sherlock Holmes, Hercule Poirot par a-i fi rude apropiate.

După cum știm, criminaliștii cercetează pe îndelete scena crimei, colectează probe, se consultă cu legiștii, chestionează martori și, uneori, îi pun față în față, interoghează suspecți, emit supoziții. De-abia după ce pun cap la cap toate datele îl află pe cel care a comis fărădelegea. Anchetatorul lui Pessoa are o altă metodă. El se consideră un descifrator de șarade, un împătimit de cazuri încâlcite pe care le rezolvă prin raționamente uneori greu de urmărit. Într-un eseu, însuși autorul argumenta: ”Povestirea polițistă ideală este cea în care faptele îi sunt expuse cititorului și în care detectivul rezolvă problemele fără să utilizeze nimic altceva decât aceste fapte, adică fără măcar să se miște din fotoliu.”

Într-adevăr, Quaresma nu procedează ca un specialist al poliției. Pentru el este suficient să afle amănuntele unui eveniment dramatic – o dispariție inexplicabilă a cuiva, un omor înfăptuit într- o cameră închisă pe dinăuntru, furtul unui pergament dintr- un muzeu particular bine păzit etc. – pentru a se supune cu încântare unei cavalcade de analize mentale care să-i ofere cheia enigmelor. Uneori nici nu-l interesează pedepsirea vinovaților, deoarece, pentru el, rezolvarea unei crime este un joc care îi dezvăluie misterul ființei umane. Desigur, aceste povestiri ale lui Pessoa nu sunt la fel de pasionante ca un roman polițist obișnuit. Dar cine are răbdarea să le parcurgă poate cunoaște, cu siguranță, delicii intelectuale. “Castelul tău de gheață l-am cunoscut, Gândire…” Versul lui Ion Barbu poate fi emblematic pentru doctorul Quaresma.

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Cultură

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate