SUSPANS cu GEORGE ARION. Cartea oglinzilor

SUSPANS cu GEORGE ARION. Cartea oglinzilor

În „Cartea oglinzilor” de E.O. Chirovici totul pornește de la un fragment de manuscris pe care îl primește agentul literar Peter Katz.

 Richard Flynn, autorul paginilor trimise pentru expertiză, istorisește o poveste halucinantă despre asasinarea profesorului Joseph Wieder, implicat în experimente psihologice secrete derulate în slujba unei agenții misterioase. Dar Flynn moare înainte de a trimite și restul textului care ar face lumină într-un caz socotit impenetrabil.

Intrigat, Peter Katz inițiază o investigație pe cont propriu pentru a da de urma manuscrisului dispărut. El încearcă să afle dacă e vorba de o ficțiune cu personaje reale sau totul e o relatare exactă, veridică, a unor fapte rămase neștiute. Cunoașterea lor ar conduce la descoperirea unui criminal care și-a ascuns cu istețime fărădelegea. Un jurnalist – John Keller, un polițist pensionar – Roy Freeman, dar și alții își oferă concursul în descâlcirea unei enigme vechi de aproape trei decenii. Urmează o goană după informații adunate din toate părțile și cu toate mijloacele. Sunt cercetate arhive, se apelează la internet, au loc vizite în locurile unde au trăit unii dintre cei amintiți în carte. Dar, mai ales, au loc discuții ample cu martorii evenimentelor care au condus la omorârea profesorului. Paradoxal, pe măsură ce ei sunt convocați la rampă și-și susțin depoziția, cercul suspecților devine tot mai larg, iar aflarea adevărului pare tot mai imposibilă. Printre cei chestionați – Laura Baines, studentă la Princeton University, Derek Simmons, îngrijitor al casei profesorului. Însuși Richard Flynn poate figura printre cei bănuiți de odioasa faptă. Uneori, văzută din mai multe perspective, o întâmplare își pierde sensurile reale. O frază descrie sugestiv tot ceea ce se petrece în acest roman: „Labirintul acela de oglinzi care deformau imaginile, pe care-l întâlneai la bâlciurile din copilăria mea – tot ceea ce vedeai când intrai acolo era adevăr și minciună în același timp”. Ca și alte scrieri ale lui E.O. Chirovici, „Cartea oglinzilor” este și abil construită, și bine scrisă, așa că succesul internațional de care se bucură nu trebuie să mire pe nimeni.

Ne puteți urmări și pe Google News