Editura Evenimentul si Capital

SUPRAVIEȚUITORUL. La 101 ani, VETERANUL Vasile Ganovici a fost medaliat de vicepremierul Gabriel Oprea. A scăpat de la Cotul Donului, BĂTĂLIA SÂNGEROASĂ care a decis soarta celui de Al Doilea Război Mondial

Veteran de război Vasile Ganovici
Autor: | | -1 Comentarii | 1638 Vizualizari

Unul dintre tot mai puținii supraviețuitori ai celei de a doua conflagrații mondiale este locotenentul român Vasile Ganovici. Pe 25 august, veteranul care a luptat în Armata Română pe frontul de Est, până la Cotul Donului, lângă Stalingrad, în Rusia - cea mai sângeroasă bătălie din istoria Armatei Române - a împlinit venerabila vârstă de 101 ani.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunțat că viceprim-ministrul pentru securitate naţională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, i-a acordat veteranului de război, locotenent în retragere Vasile Ganovici „Placheta de Onoare a Ministerului Afacerilor Interne”, în contextul sărbătoririi anul acesta a Anului Veteranilor de Război.

Întrebați de ce acest gest a venit din partea unui oficial al MAI și nu din partea Ministerului Apărării Naționale, veteranul fiind locotenent în cadrul acestei instituții, reprezentanți ai Internelor ne-au precizat că medalia a fost oferită de Gabriel Oprea, „în calitate de vicepremier”.

Vicepremierul Gabriel Oprea l-a felicitat pe veteranul de război, cu ocazia împlinirii astăzi a vârstei de 101 ani.

„Folosesc acest prilej pentru a exprima admiraţia şi preţuirea pe care membrii sistemului de securitate naţională şi eu personal o avem faţă de cei care, prin ataşamentul faţă de ţară, simţul datoriei şi al onoarei militare, au fost şi sunt adevărate file de istorie pentru noi. Vă urez multă sănătate şi La mulţi ani!” i-a transmis vicepremierul Gabriel Oprea, veteranului de război.

Locotenentul în retragere Vasile Ganovici s-a născut în 25 august 1914 şi a luptat pe frontul de Est, în Basarabia, la Cotul Donului, fiind decorat cu medalia „Crucea Comemorativă a celui de-al Doilea Război Mondial, 1941-1945”.

La 70 de ani de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, Guvernul României a declarat anul 2015 ca Anul Veteranilor de Război, în semn de apreciere şi recunoştinţă pentru bravii veterani de război ai Armatei Române.

Bătălia de la Stalingrad a fost un punct de cotitură în istoria omenirii, care a decis soarta celui de-Al Doilea Război Mondial. Este considerată cea mai sângeroasă şi mai mare bătălie din istoria omenirii. În luptele de la Cotul Donului, de la sfârșitul anului 1942 și începutul anului 1943, au căzut eroic peste 150.000 de ostași români. Este considerat cel mai mare dezastru al Armatei Române, cauzat de proasta dotare a militarilor, de trădarea unui înalt ofițer, cât și de lipsa de sprijin a Armatei Germane, care i-a lăsat drept „carne de tun” pe militarii români, în fața blindatelor sovietice.

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Fapt divers

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate