Editura Evenimentul si Capital

La sfârșitul lumii Supra - Hristos aruncă țigara

Autor: | | 3 Comentarii | 2391 Vizualizari

Într-o zi, lui Jacques Tati i-a dispărut pipa și i-a fost înlocuită cu o morișcă galbenă.

 Era în primăvara lui 2009: Cinemateca Franceză organiza o expoziție dedicată marelui actor și regizor.

Afișele ce anunțau evenimentul, înfățișându-l pe „Monsieur Hulot”, personajul celebru al lui Tati, călare pe bicicletă și cu pipa în gură, au împânzit zidurile Parisului, autobuzele, metroul.

Însă Regia de Transport pariziană le-a dat repede jos, pe motiv că ar contraveni Legii anti-tutun. În semn de protest, Cinemateca i-a pus lui Tati în gură o sfârlează. Noile afișe, inepte, au fost acceptate imediat.

ACUM poți vota pentru TOPURILE EvZ. POLITICIENII și EVENIMENTELE anului 2017

În 1996, Poșta franceză retușase un timbru cu André Malraux, ștergându-i țigara dintre buze. În 2005, Biblioteca Națională a Franței i-a suprimat lui Jean Paul Sartre țigara din afișele unei expoziții ce îi era dedicată. Nici Lucky Luke, faimosul cowboy din desenele animate, nu a fost mai norocos: a fost nevoit încă din 1983 să renunțe la chiștoc pentru a molfăi un fir de iarbă.

Acum, Statul francez, care moare de grija cetățenilor săi, se pregătește să treacă la un nou nivel de protecție.

Pe 16 noiembrie, într-o joi dimineață, senatoarea socialistă Nadine Grelet-Certenais s-a trezit luminată de o revelație: să interzică fumatul în filmele franceze. Ați citit bine: nu în cinematografe (chestie rezolvată de mult), ci în filme! „Liga împotriva cancerului demonstrează într-un studiu că 70% din noile filme franceze prezintă cel puțin o dată imaginea unei persoane care fumează. Aceasta contribuie la banalizarea obiceiului, dacă nu chiar îl promovează la copii și adolescenți, care sunt primii consumatori de seriale și filme, mai ales pe internet.”

Ministra Sănătății, Agnès Buzyn, s-a arătat imediat încântată de idee („Sunt întru totul de acord cu ce a zis Nadine Grelet-Certenais despre cinematograful francez. Vreau să avem o acțiune fermă aici. Nu înțeleg importanța țigării în cinematograful francez!”) și a declarat că a vorbit imediat cu colega sa de la Cultură, Françoise Nyssen, pentru vedea cum poate fi pusă în practică ideea. Scandalul a fost uriaș: între politicieni, în presă, dar mai ales pe internet: fumători, cinefili sau pur și simplu oameni de bun-simț s-au întrecut în ironii și înjurături la adresa guvernului. Cum se va aplica legea în mod concret? Dacă din scenariile noilor producții franceze se vor scoate scenele de fumat, ce se întâmplă cu filmele străine? Dar cu filmele franceze vechi? „Blurăm” țigările lui Alain Delon în „Clanul sicilienilor”, ale lui Belmondo în „A bout du souffle” ori pipele lui Jean Gabin în „Maigret”? Dar țigările de foi ale lui Clint Eastwood în westernurile lui Sergio Leone sau havanele lui Orson Welles în „Cetățeanul Kane”? Sau interzicem aceste filme cu totul?

Dar dacă eliminăm țigările, trabucurile și lulelele, este normal să lăsăm alcoolul? Dar sexul? Le limităm la consumul moderat de bere și vin și la pupat sau le scoatem de tot? Dar viteza excesivă din urmăririle cu mașini ale lui James Bond? O reducem până la limita evitării oricărui pericol? Dar armele? Dar drogurile? Dar jafurile? Dumnezeule, ce filme ni se pregătesc! În fața talazului de ironii, ministra Sănătății a dat înapoi. A zis că n-a zis cuvintele de mai sus, din ghilimele, pe care toată presa franceză le-a citat exact așa.

Să nu iei niciodată în râs o idee care trece la un moment dat prin căpșorul Franței! Chiar dacă pare abandonată și uitată, cu siguranță într-o zi va reveni. Chestia asta o știm încă din 1789. Simptomatic este că, exact în ziua (21 noiembrie) în care ministra Sănătății retracta, Comisia Europeană saluta propunerea acesteia.

Nu ar fi prima dată când Corectitudinea Politică dă iama prin Cultură, încercând să o schimbe în conformitate cu fața ei hâdă și aseptică. În 2011, Editura SouthBook din Alabama scotea pe piață o ediție din capodopera lui Mark Twain, „Aventurile lui Huckleberry Finn”, în care cuvintele „nigger” (negru) și „injun” (piele roșie) au fost înlocuite cu „sclav” și „indian”. Cu doi ani înainte, WordBridge Publishing nu se jena să cenzureze însuși titlul romanului „Negrul de pe Narcissus” al lui Joseph Conrad, astfel încât pe copertă scria: „Cuvântul cu N de pe Narcissus” („The N-word of the Narcissus”).

Formele de cultură pentru copii nu au scăpat nici ele de cenzură. Albumul de benzi desenate „Tintin în Congo”, apărut inițial în 1930, a fost de mai multe ori refăcut, pentru a corespunde pretențiilor mereu crescute ale Corectitudinii Politice.

Pagina 1 din 2Loading...

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
Tema zilei
11:50 Regele Mihai. Funeraliile Regale. AUDIENŢELE TELEVIZIUNILOR. Cine a acaparat ratingul? SURPRIZĂ! 11:18 IMAGINI EXCLUSIVE din Trenul Regal care se îndreaptă spre Curtea de Argeș. Foto de colecţie în articol 10:58 Comportamentul fiicelor regelui Mihai, la funeralii, explicat de un psiholog cunoscut 10:48 Regele Mihai. ADEVĂRUL CE TREBUIE ŞTIUT de români. Un general de Securitate L-A TRANSFORMAT DIN REGE ÎN DOMN. Mărturii istorice 10:46 CADOUL INEDIT primit de Principele Nicolae în fața Palatului Regal. CULISELE unui MANIFEST ANTICOMUNIST. EXCLUSIV EVZ 09:37 Ce scrie presa internațională, despre FUNERALIILE REGELUI MIHAI! Publicația care și-a „INNEGRIT” prima pagină, în memoria Majestății Sale 09:32 SCANDAL POLITIC chiar în timpul doliului naţional. CHIAR NU EXISTĂ RESPECT pentru memoria Majestăţii Sale? 08:46 Gândul lui Cristoiu. Petre Roman despre vizita Regelui din decembrie 1990: „M-am trezit cu o situație contrară celor convenite” 21:49 Securea războiului regal n-a fost îngropată nici măcar la funeralii. Principele Nicolae, ţinta unui gest care va stârni multe reacţii 18:43 Mesajul IMPRESIONANT al președintelui Klaus Iohannis, după funeraliile Regelui Mihai 18:23 Regele Mihai. Cele mai emoționante imagini de la funeraliile regale - FOTO 18:16 Regele Mihai, ţinta unui DEMERS RUŞINOS AL PDSR, într-o IMAGINE-EVENIMENT, publicată în EVZ. Foto în articol 18:15 Protest anti-PSD în ziua FUNERALIILOR Regelui Mihai 18:11 CULISELE EXPULZĂRII Regelui Mihai în decembrie '90. Whisky, SRI, Doi și-un Sfert, Iliescu, Roman, Pleșu... Dezvăluiri spectaculoase! 12:13 Carmen Iohannis a surprins pe toată lumea! Cum a apărut aceasta la FUNERALIILE REGALE. Foto în text! 11:16 Ce scriu PUBLICAȚIILE INTERNAȚIONALE despre funeraliile Regelui Mihai. Mesaje PLINE DE EMOȚIE și solemnitate 11:07 RĂMAS-BUN Majestate! Sicriul Regelui Mihai I a fost coborât în Necropola Regală, de la Curtea de Argeș 11:07 Ultimele zile din viața Regelui Mihai. Mărturiile emoţionante ale maicilor care au avut grijă de Majestatea Sa până în ultima clipă 10:46 IMPRESIONANT! Cartierul General NATO, gest plin de EMOȚIE pentru Regele Mihai 20:41 O ultimă UMILINŢĂ pentru Regele Mihai. Legea NU INTERZICE prezența Coroanei de Oțel la funeralii

Articole salvate