Editura Evenimentul si Capital

”Suntem șocați, disperați. Practic, nu mai avem nicio garanție. Culmea e că și englezii sunt revoltați”. Mesajul unui taximetrist român din Londra descrie STAREA apăsătoare care DOMINĂ acum în Marea Britanie. INCERTITUDINEA și ÎNGRIJORAREA macină românii

Gabriel Wick a descis atmosfera din Londra, într-un interviu video via Facebook
Autor: | | 88 Comentarii | 23215 Vizualizari


Vezi galeria foto:

Peste 5 zile Gabriel Wick își va serba ziua de naștere alături de soția lui Alina la Londra. Împlinește 49 de ani foarte departe de casă, într-o atmosferă de incertitudine apăsătoare. Niciodată nu a fost atât de cuprins de disperare pentru că întreaga lui viață și viitorul pe care încerca să-l construiască sunt acum sub semnul disperării, după ce electoratul britanic a votat pentru ca această țară să părăsească Uniunea Europeană.

Politicienii britanici, cei europeni și reprezentanții statului român la cel mai înalt nivel au dat degeaba declarații liniștitoare pentru cei care muncesc în Marea Britanie, după ce această țară a votat pentru părăsirea Uniunii Europene. După aflarea rezultatului referendumului starea de disperare a cuprins și pe românii care lucrează în Anglia și care acum se confruntă cu incertitudini serioase.

Mesajul unui timișorean care este de un an de zile taximetrist în Londra descrie spaima prin care trec acum românii care muncesc în Marea Britanie. Gabriel Wick este unul dintre cei 180.000 de români care muncesc legal în Anglia. Acesta a plecat acum un an de zile din Timișoara și după primele luni de acomodare la Londra a făcut un alt pas important. Soția lui a emigrat și ea pentru a se angaja la un Hotel unde aproape tot personalul provine din fostele state comuniste ale Europei care acum sunt în Uniunea Europeană.

Gabriel Wick nu este doar un simplu taximetrist român care caută un viitor mai bun la Londra. Destinul lui a fost decisiv marcat de feomenele grave din România care au împins milioane de români în pribegie. Tmișoreanul a ajuns la Londra după ce a dat piept cu birocrația și corupția din România, când a încercat să-și deschidă propria afacere în Timișoara, o mică firmă de taximetrie.

Afacerea putea să-i asigure lui și familiei un trai decent în România, dar lucrurile nu au stat așa pentru că Timșoara nu este un oraș unde poți pur și simplu să deschizi o afacere doar cu bune intenții și inițiativă, mai ales atunci când încerci să devi competitor pe o piață atât de complicată cum este taximetria. Nu banii pentru începerea afacerii au fost prolema, ci birocrația și corupția din administrația locală controlată la vremea respectivă de fostul primar Gheorghe Ciuhandu.

"M-am chinut cu firma foarte mult. Pentru autorizațiile de taxi se cerea șpagă peste șpagă, efectiv nu te lăsau să faci nimic dacă nu acceptai să dai mită. Fie plăteau, fie ajungeai să te judeci la infinit prin tribunale. Mafia lui Ciouhanu m-a terminat efectiv. Peste asta a venit și stilul agresiv al Fiscului. Controale peste controale de la ANAF, sancțiuni, numai probleme. La final ajunsesem să închid firma după de am dat și miliarde statului. Atunci am început să mă gîndesc să emigrez. Acum trei ani a fost asta, aproximativ”, a explicat timișoreanul.

În august 2014 Gabriel Wick a aplicat pe Interet pentru o licență de taximetrie la Londra. A urmat timp de 10 luni toți pașii solicitați de autoritățile britanice și apoi a primit dreptul să devină taximetrist ”pe persoană fizică autorizată” în Marea Britanie.

Are o licență valabilă trei ani de zile. De un an muncește acolo și de câteva luni o are alături pe soția lui, Alina. Alina Wick s-a angajat la un lanț de hoteluri din Londra. ”Nu este ușor, cam 70 la sută din bani se duc imediat ce îi câștig, pe chiria mașinii, pe taxele pe care le percepe statul englez. Câștig bine, dar foarte mult se duce imediat”, a explicat taximetristul.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Fapt divers

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate