Editura Evenimentul si Capital

SUNTEM CONDAMNAȚI LA DIABET, BOLI DE INIMĂ ȘI OBEZITATE. Mezelurile din galantare, dulci ca bomboanele!

Gustul bun al crenvurștilor este dat și de cantitatea mare de zahăr pe care o conțin. FOTO: ADI PÎCLIȘAN
Autor: | | 2 Comentarii | 2304 Vizualizari

Unui om obișnuit nici nu-i trece prin gând că jambonul, crenvurștii sau mușchiul file sunt de fapt bombe cu zahăr și calorii

Părinții cumpără mezeluri pentru sandviciurile copiilor, diabeticii le iau pentru că sunt „slabe”, deci „de regim”, fără să știe că mai mult rău își fac, iar noi , toți, le mâncăm pentru că sunt „bune”. Ele, însă, sunt bombe cu ceas!

Unde-i carne, e și zahăr

Ceafă crud-uscată, mușchi țigănesc, salam „Victoria”, „sporul casei”, felii de șuncă, ceafă afumată crud-uscată, mușchiuleț de porc crud-uscat, jambon afumat crud-uscat – sunt numai câteva exemple de mezeluri „dulci”. Dacă citești eticheta, constați că zahărul se găsește în cantitate suficient de mare în produs încât să ocupe a treia sau chiar a doua poziție în lista ingredientelor.

Practic, din rețeta originală care conținea carne de bună calitate și condimente naturale, s-a ajuns la cu totul altceva. Este lucru știut că mai mult de 90% din mezelurile de pe piață conțin ca materie de bază puțină carne, multă proteină vegetală din soia și gelatină din șorici. Masa astfel obținută se mai injectează cu apă și săruri (ca să îi crească volumul și greutatea). Iar cum gustul preparatului ar fi ceva oribil, producătorii adaugă o serie de E-uri: de la carminul obținut din insecte - care dă culoare, până la glutamat, nitrați și nitriți. Plus zahăr, ca să țină legate toate ingredientele și să garanteze un gust dulceag, „cunoscut” și plăcut.

Zahărul e „obligatoriu”!

„Zahărul se folosește la prepararea saramurilor pentru unele produse din carne. El are proprietatea de a inhiba flora microbiană de putrefacție (n.r. sunt produse care trebuie să rezite în galantar săptămâni întregi) şi de a îmbunătăţi gustul cărnii, atenuându-l pe cel sărat. De asemenea, produce o uşoară frăgezire”, explică prof.dr.ing. Ștef Ducu, specialist al Departamentului de Control și Expertiză Alimentară al Facultății de Tehnologia Produselor Agroalimentare de a Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului.

Medicii spun, însă, că zahărul e o otravă. „Din punctul meu de vedere, nu ar trebui consumat deloc zahăr. Bine, doza zilnică maximă admisă e de 30 de grame de zahăr (n.r. echivalentul a trei lingurițe). (…) Oamenii nu citesc etichetele, deci nu știu că se adaugă zahăr în mezeluri, iar acesta se adună cu dulcele de la cafea, ceai, de la băuturi răcoritoare și altele, la finalul zilei. Suntem, practic, condamnați la o serie de boli grave”, explică doctorul Iren Alexoi.

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Sănătate

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate