Editura Evenimentul si Capital

Sunt înguste și întunecate. Ce se întâmplă CHIAR ACUM pe Marte | VIDEO

Dungil înguste și întunecate pe Marte
Autor: | | 0 Comentarii | 794 Vizualizari

Dungile înguste și întunecate care străbat pantele unor forme de relief de pe Marte, așa cum este această parte a craterului Horowitz, se formează periodic, între sfârșitul primăverii și începutul toamnei, când temperaturile pe Planeta Roșie sunt mai ridicate, din cauza unor scurgeri de apă sărată.

Aceste dungi denumite „linii recurente pe pante” („recurring slope lineae” sau RSL) au lungimea aproximativă a unui teren de fotbal, scrie Agerpres.

Imaginea și informațiile topografice ale acestei fotografii procesate au fost obținute prin intermediul camerei HiRISE (High Resolution Imaging Science Experiment) din panoplia de instrumente științifice cu care este dotată sonda Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), aparținând NASA.

PIA19917_hires

Geologii și planetologii de la NASA au analizat această imagine (pe lângă altele similare) și cu ajutorul spectrometrului cu care este dotată sonda MRO (Compact Reconnaissance Imaging Spectrometer) și au detectat săruri hidratate pe pantele craterului Horowitz, ceea ce confirmă faptul că aceste dungi RSL sunt formate de scurgeri de apă sărată.

Această fotografie a fost procesată prin generarea unui model computerizat 3D a zonei (o hartă digitală a terenului) folosind informațiile adunate în urma a două observații realizate prin intermediul camerei HiRISE (la 21 octombrie 2007, la 32 de grade latitudine sudică, 141 de grade longitudine estică) ce au fost suprapuse (drapate) peste modelul 3D al terenului. Dimensiunea verticală a fotografiei este exagerată cu un factor de 1,5 prin comparație cu dimensiunea orizontală.

Camera HiRISE este operată de specialiști de la Universitatea Arizona din Tucson. Acest instrument a fost produs de Ball Aerospace & Technologies Corp., din Boulder, Colorado.

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Divertisment

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate